Profesionalni boks nokautirao komunizam: Posle 60 godina zabrane profi borbe vraćaju se na Kubu 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Profesionalni boks vraća se na Kubu 27. avgusta posle više od 60 godina odsustva, povodom “Noći šampiona” na kojoj će učestvovati četiri kubanska olimpijska šampiona, saopštila je Međunarodna bokserska federacija (IBA).

Komunistički režim Kube je ukinuo profesionalni sport 1961. godine i delimično ga vratio 2013, ali do sada na ostrvu nije bilo profi borbi, iako od 2022. kubanski bokseri učestvuju u profesionalnim mečevima van zemlje.

Šest mečeva će sledećeg utorka u Havani biti organizovano pod pokroviteljstvom IBA, organizacije koju je suspendovao Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i koja je bila u centru kontroverze tokom Olimpijskih igara (OI) u Parizu zbog polemike oko pola olimpijskih šampionki, Alžirke Iman Helif i Tajvanke Lin Ju Ting.

„Sigurni smo da će to biti događaj koji će ući u istoriju Kube i u istoriju svetskog boksa, jer će u šest borbi biti četiri kubanska olimpijska šampiona“, rekao je novinarima Rus Kiril Ščekutjev, promoter IBA.

Kubanske zvezde Hulio Sezar La Kruz (92 kilograma) i Arlen Lopes (80 kilograma), krunisani na Olimpijskih igrama u Rio de Žaneiru i Tokiju, suočiće se sa Uzbekistancem Madijarom Sajdrahimovim i Belorusom Aljaksejem Alfioroom za IBA titule u svojim kategorijama.

Profesionalni boks nokautirao komunizam: Posle 60 godina zabrane profi borbe vraćaju se na Kubu 2
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Erislandi Alvares (63,5 kilograma), osvajač medalje na OI u Parizu takođe će učestvovati, kao i Ronijel Iglesijas (63,5 kilograma), olimpijski šampion 2012. i 2020. godine.

„Nagrade do 120.000 dolara biće dodeljene posle borbe, a u pitanju će biti titula svetskog šampiona IBA“, rekao je Ščekutjev.

Organizator “Noći šampiona” IBA, u sukobu je sa Međunarodnim olimpijskim komitetom otkako im je MOK povukao pravo da organizuje olimpijske bokserske turnire 2019. godine zbog problema korupcije, arbitraže i upravljanja.

Predsednik IBA Umar Kremlev, Rus koji od 2020. godine vodi organizaciju koju najvećim delom finansira ruski gasni gigant Gasprom, prisustvovaće događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari