Bolje nego na Olimpijskim igrama, ali ne i dovoljno dobro da se sačuva kruna: Basketaši Srbije prepustili evropski tron posle šest godina 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

U finalu Devetog evropskog prvenstva u basketu 3×3, koje je igrano na bečkom trgu Kajzervajze, Srbija, petostruki uzastopni šampion, poražena je protiv Austrije sa 18:17.

Donekle je srebrom zalečena rana s Olimpijskih igara u Parizu, gde je cilj bio zlato, a završilo se na petom mestu među osam učesnika.

Srbija je za iskušenje u Beču delimično izmenila tim, a sveža krv se pokazala kao dobra odluka.

Strahinji Stojačiću i Marko Brankoviću su prikljućeni Nemanja Barać i Stefan Kojić. Upravo je ta četvorka uzela titulu u Jerusalimu prošle godine.

Austrijanci, podstaknuti domaćom publikom, poveli su s 4:1 pa i sa 6:2 u trećem minutu.

Srpski basketaši su bili prinuđeni da jure rezultat.

Kad su im se sredinom utakmice, u petom minutu, primakli na 10:9, Stojačić je pod nervozom zaradio tehničku grešku pa je protivnik iz slobodnog bacanja umakao na 11:9.

Kojić je dvojkom i iz snalažljivog prodora zatim poravnao na 12:12, a još jednom dvojkom, svojim petim poenom uzastopce, doneo je Srbiji prvo vođstvo – 14:12 na četiri minta pre kraja.

Na 100 sekundi do završetka Austrijanci su iskoristili brzopletost naših da izjednače na 15:15, a odmah i da povedu sa 16:15.

I dalje je domaćin održavao prednost.

Na pet sekundi pre kraja Stojačić je bio sam na šutu za dvojku, ali je ostalo 18:17.

 

Austrija je prvi put uzela zlato.

Dogodine je prvenstvo u Kopenhagenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari