Bolji rejting ili treća "divizija" 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Treće evropsko klupsko takmičenje od sezone 2021/22 zvaće se UEFA Evropa konferencijska liga, potvrdio je Izvršni komitet Evropske kuće fudbala.

UEFA je saopštila da će se utakmice igrati četvrtkom u terminima od 18.45 i 21.00, a sve ostalo o novom i starim takmičenjima je manje-više poznato.

Da novi format kreće od danas, srpski klubovi ne bi imali nijednog predstavnika u Ligi Evrope, već bi šampion igrao kvalifikacije za Ligu šampiona u istom formatu kao danas, dok bi preostala tri superligaša nastupala u Evropa konferencijskoj ligi. Da bi Srbija od sezone 2021/22 imala predstavnika i u modifikovanoj Ligi Evrope – koja će brojati 32 učesnika umesto dosadašnjih 48 – Crvena zvezda i Partizan do kraja tekuće sezone moraju da obezbede plasman Srbije na listi koeficijenata među 15 najboljih liga na kontinentu.

Ukoliko bi Srbija obezbedila to famozno 15. mesto, onda bi šampion Superlige zajedno sa vicešampionom išao u kvalifikacije za Ligu šampiona, osvajač nacionalnog kupa bi išao u kvalifikacije za Ligu Evrope, dok bi još dva tima kroz domaće prvenstvo obezbedila plasman u novo, treće takmičenje. Za sada je to i dalje malo verovatno, jer se Srbija trenutno nalazi na 18. poziciji.

U Konferencijskoj ligi kvalifikacije će biti organizovane kao danas u Ligi Evrope – tri kola uz četvrtu, plej-of rundu. U prvo kolo kvalifikacija ulaze 72 tima iz zemalja koje su slabo kotirane na UEFA listi (od 30. mesta). Ukupno 36 pobednika iz prvog kola igraće drugo kolo kada se pridružuju timovi iz bolje rangiranih zemalja i na kraju će ih imati ukupno 90 u „nešampionskoj stazi“.

Ovde će se priključiti srpski klubovi, najverovatnije pobednik našeg kupa, drugoplasirani tim našeg šampionata, kao i trećeplasirani tim našeg šampionata. Drugo kolo igraju i poraženi u preliminarnom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i u prvom kolu kvalifikacija za isto takmičenje, što je 20 timova.

I u grupnoj fazi Konferencijske lige učestvovaće 32 tima, kao i u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Liga Evrope će imati samo dva kola kvalifikacija od sezone kada se uvede Liga konferencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari