Više od milijardu dolara obrnuće se u nedelju rano ujutro po srednjoevropskom vremenu, kada će se u dvorani MGM kazina i hotela u Las Vegasu sastati trenutno dva najbolja boksera sveta, tamnoputi Amerikanac Flojd Mejveder junior i Meni Pakjao, nacionalni simbol Filipina. Biće to meč koji je već potukao sve rekorde, ne samo u boksu nego i sportu uopšte, bar kada je o novcu reč. Nagradni fond za boksere biće prema prvim procenama najmanje 250 miliona dolara, a deliće se u rasponu 60:40 odsto u korist Mejvedera, bez obzira na ishod „borbe veka”.

Međutim, iako se na ovaj ringovni supermeč čeka već pet godina, sam sportski događaj kao da je u senci znatno šireg spektakla, planski režiranog do najsitnijih detalja. Amerika, ali i ceo svet su u velikom iščekivanju, kakvo se ne pamti još od antologijskih mečeva Muhameda Alija protiv Džoa Frejzera i Džorža Formena, iz tzv. zlatnog doba boksa. Međutim, ovaj put nisu u centru pažnje teškaši, nego najbolji bokseri velter kategorije (do 66,7 kg), mada je Mejveder vlasnik WBC i WBA šampionskih pojaseva i u supervelteru. Mejveder brani objedinjenu WBA i WBC titulu, a Pakjao onu u WBO verziji. Pobednik će dobiti i specijalno priznanje najprestižnijeg bokserskog magazina na svetu – njujorškog Ringa, koga je osnovao čuveni novinar Net Flejšer 15. februara 1922.

Sve ulaznice su u redovnoj prodaji rasprodate za manje od minuta (cene od 1.500 do 7.500 dolara), a na crnom tržištu karte oko ringa se prodaju i za više od 150.000 dolara! U Americi će ovaj boks-meč moći da se gleda samo po sistemu „plati, pa gledaj”, odnosno za uplaćenih 90 dolara. Svako ko hoće da gleda, mora i da plati. Dakle, samo od ovakvog načina prodaje TV prava u SAD očekuje se prihod od 300 miliona dolara. Interesovanje je ogromno, a sve je otišlo mnogo daleko, a kako se meč približava, finansijska lestvica se još više podiže…

Dakle, mnogo se više priča i piše o dolarima nego o samom bokserskom nadmetanju, iako se radi o dve sportske „superzvezde”. Uostalom, Mejveder je prvi na Forbsovoj listi najbogatijih sportista sveta, a u samom vrhu je i Pakjao, o čijoj karijeri brine moćni američki promoter Bob Arum, profitabilniji čak i od harizmatičnog Dona Kinga, ali medijski manje eksponiran. Naravno, veoma bitan deo u celoj mašineriji oko ovog bokserskog spektakla su američke konkurentske televizije HBO i Šoutajm, ali uvek udruženi kada su u opticaju ogromne pare, kao što je bilo i za najskuplji meč u istoriji teške kategorije, kada je Britanac Lenoks Luis 2002. godine u Memfisu demolirao jednog od najkontroverznijih boksera ikada Majka Tajsona, ali kada ovaj već više nije ulivao strah rivalima razornim udarcima. Tajsonov pad na patos u osmoj rundi, značio je tada i njegov tužni definitivni kraj.

Sada će rukavice ukrstiti dva, po stilu, ali i načinu života, potpuno različita boksera. Mejveder živi raskalašno, troši ogromne pare na svakojaka skupa zadovoljstva, pa i gluposti, a na kladionicama neretko ulaže i po nekoliko miliona dolara. Nekoliko puta je hapšen zbog nasilja. Pakjao je jedno vreme preživljavao po kartonskim kutijama na Filipinima, da bi docnije u Americi stekao reputaciju „najvećeg azijskog ratnika posle Džingis kana”. U domovini je nacionalni heroj koga obožavaju milioni siromašnih sunarodnika. Pakjao je veoma aktivan i u košarci, bio je član nacionalnog parlamenta, jednostavno najslavniji Filipinac od postanka ove države. Mejveder je kao profesionalac neporažen i verovatno je najbolji defanzivac koji se ikada pojavio među konopcima, dok Pakjao stalno napada, a izračunato je da za sekundu može da uputi čak sedam udaraca! Ipak, blagi favorit je Mejveder, pred kojim su pognute glave odlazili mnogobrojni ringovni asovi, pa i „zlatni dečko” američkog boksa Oskar de la Hoja (podeljena odluka sudija – 2:1).

Pakjao je trenirao i na ulicama Holivuda, a njegov trener Fredi Rouč tvrdi da nikada nije bio više motivisan i ubeđen je da će „njegov pulen razbiti Mejvedera”. S druge strane, Mejveder je na treninzima oponašao filmskog Rokija Balbou, cepajući drva sekirom. NJegov otac i trener Flojd senior ne sumnja u pozitivan ishod, ali Flojd junior deluje nekako uzdržanije, ali i ozbiljnije, nego pred ranije okršaje. Naravno, sve to je samo tek uvertira uz gotovo nezabeleženu medijsku pompu za ono što će uslediti. Na prvoj zajedničkoj konferenciji za novinare, pre dva i po meseca u Los Anđelesu, bilo je više od 700 predstavnika medija. Pritisak je ogroman, a oreol pobednika istorijskog meča rezervisan je samo za jednog šampiona. Biznis je i ovaj put pobedio sport, ali takva su vremena u kojima živimo, pa će i u nezvaničnoj svetskoj prestonici kocke i zabave, ipak, sve biti u znaku novca. Ali, ovaj put svi očekuju i vrhunski bokserski spektakl.

Flojd Mejveder

  • Rođen: 24.2.1977. u Grand Rapidsu (SAD)
  • Boravište: Las Vegas (SAD)
  • Visina: 173 cm
  • Nadimci: „Novac”, Zgodni dečko
  • Gard: normalan (desna ruka pozadi)
  • Bilans: 47 mečeva, sve pobede (26 nokautom)
  • Trener: Flojd Mejveder senior (SAD)
  • Profesionalac: prvak sveta u pet kategorija (od superpero do polusrednje)
  • Amater: bronza na OI u Atlanti 1996.
  • Zarada u ringu: 420 miliona dolara

 

Meni Pakjao

  • Rođen: 17.12.1978. u Kibaveu (Filipini)
  • Boravište: Santos Siti (Filipini)
  • Visina: 169 cm
  • Nadimak: Pakmen
  • Gard: kontragard (leva ruka pozadi)
  • Bilans: 57 pobeda (38 nokautom), 5 poraza (3 nokautom), 2 nerešena meča
  • Profesionalac: prvak sveta u osam kategorija (od muve do polusrednje)
  • Trener: Fredi Rouč (SAD)
  • Amater: bez uspeha, profesionalac od 16. godine
  • Zarada u ringu: 340 miliona dolara

Đerić: Dobro i za boks u Srbiji

Nekadašnji ministar sporta i predsednik Balkanske bokserske federacije, Velizar Đerić smatra da je predstojeći bokserski megaspektakl u Las Vegasu dobra stvar i za boks u Srbiji.

– O tom meču svi govore, pa čak i oni koji retko prate boks. To svakako utiče na globalnu popularnost „plemenite veštine”, a siguran sam da će imati efekta i na bolju budućnost borilačkih sportova u Srbiji. Vodeći svetski mediji bruje o tom meču i marketinški je sve perfektno obavljeno. Ove nedelje sam učestvovao u debatama o nacrtu novog zakona u sportu u Prijepolju i Priboju, uverivši se i da širom naše zemlje vlada veliko interesovanje za bokserski „meč veka” – rekao je Velizar Đerić.

Popović: Nema favorita

Predsednik Saveza profesionalnog boksa Srbije i nekadašnji selektor bokserske reprezentacije Jugoslavije (osvajanje poslednje olimpijske medalje bivše države, bronza Damira Škara u Seulu 1988), Miroslav Popović tvrdi da na meču u Las Vegasu nema favorita.

– Ubeđen sam da će slaviti onaj bokser koji bude bolje inspirisan. Obojica su vanserijski asovi koji su već žive legende, i zato će inspiracija biti ključni faktor – naglasio je Miroslav Popović, koji je svojevremeno kao dugogodišnji član Borda WBC-a imao čast da uruči priznanje Pakjau za najboljeg boksera Azije.

Sudi Keni Bejlis

Sudija u ringu na meču Mejveder – Pakjao biće tamnoputi Amerikanac Keni Bejlis, veoma poštovan u svetu vrhunskog boksa. On je već sudio obojici rivala, ali će se sada naći pred najvećim izazovom otkako deli ringovnu pravdu. Inače, sudiju ne određuju vodeće svetske bokserske federacije, nego je to u isključivoj nadležnosti Amerikanaca!

Tajson u četiri od deset najskupljih mečeva

  • 1. Flojd Mejveder – Saul Alvarez 150 miliona dolara (13.9.2013)
  • 2. Oskar de la Hoja – Flojd Mejveder 136 (5.5.2007)
  • 3. Lenoks Luis – Majk Tajson 112 (8.6.2002)
  • 4. Majk Tajson – Ivander Holifild II 100,2 (28.6.1997)
  • 5. Majk Tajson – Piter Meknili 96 (19.8.1995)
  • 6. Flojd Mejveder – Miguel Koto 94 (5.5.2012)
  • 7. Ivander Holifild – Džordž Formen 80 (19.4.1991)
  • 8. Majk Tajson – Ivander Holifild 77,9 (9.11.1996)
  • 9. Meni Pakjao – Šejn Mozli 75 (7.5.2011)
  • 10.Feliks Trinidad – Oskar de la Hoja 64 (18.9.1999)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari