Bordo postao amaterski klub 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Višestruki prvak Francuske u fudbalu Bordo saopštio je danas da postaje amaterski klub, jer nije uspeo da pronađe sponzora koji bi pokrio ogromna dugovanja.

Bordo je prethodne sezone igrao u drugoj ligi i izbrio je opstanak, ali je zbog finansijskih problema izgubio drugoligaški status.

Pre nego što je doneta odluka u kom rangu takmičenja bi igrao u ovoj sezoni, slavni klub je odlučio da ugasi svoj profesionalni status, koji je stekao 1937. godine, objavili su francuski mediji.

U klubu su se nadali da bi mogli da izbegnu najgori scenario, jer su do pre nekoliko dana vođeni pregovori o preuzimanju sa Sportskom grupom „Fenway“ (FSG) iz Liverpula, ali su oni završeni neuspešno.

To znači da su sa svim igračima raskinuti ugovori, a proslavljena akademija, iz koje su izašli neki od najboljih francuskih fudbalera, biće zatvorena.

Zaštitni znak Bordoa bili su Zinedin Zidan, Biksente Lizarazu i Kristof Dugari i klub je sa njima u timu osvojio Intertoto kup 1995. i igrao u finalu Kupa UEFA naredne godine.

Bordo je prvak Francuske bio 1950, 1984, 1985, 1987, 1999. i 2009. godine, a četiri puta je osvajao nacionalni kup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari