Nakon „precrtavanja“ Nenada Mišanovića sa selektorovog spiska potencijalnih putnika na EP u Španiji (3-16. septembra) i najave da bi Mile Ilić mogao da bude sledeći, više je nego očigledno da će najbolnija tačka našeg državnog tima u duelu protiv najboljih reprezentacija Starog kontinenta biti centarska pozicija.

Nakon „precrtavanja“ Nenada Mišanovića sa selektorovog spiska potencijalnih putnika na EP u Španiji (3-16. septembra) i najave da bi Mile Ilić mogao da bude sledeći, više je nego očigledno da će najbolnija tačka našeg državnog tima u duelu protiv najboljih reprezentacija Starog kontinenta biti centarska pozicija.
Istini za volju, to je bilo jasno i mnogo ranije kada su Krstić (nije ni bio na širem spisku zbog povrede), Perović, Milojević pa i Rebrača iz opravdanih ili manje opravdanih razloga rekli „ne“ Slavnićevom pozivu.
U takvoj situaciji otvorilo se mnogo prostora za naše mlade talentovane centre od kojih većina nije ni sanjala da će ovog leta debitovati za nacionalni tim u prvom nastupu Srbije kao samostalne države. Jedan od njih je i mladi centar FMP Dragan Labović.
Popularni Labud je prvi put na evropsku košarkašku mapu kročio 2005. godine kada je sa juniorima osvojio EP u Beogradu i bio MVP istog takmičenja. Usledila je dobra sezona na „kaljenju“ u čačanskom Borcu i osvajanje još jednog zlata s mladom reprezentacijom (igrači do 20 godina) u Izmiru (Turska). Prošlu sezonu, koja mu je bila prva u seniorskom timu matičnog kluba (FMP), odigrao je iznad očekivanja i sa saigračem Teodosićem (imao identičan košarkaški put kao Labović) postao je jedan od lidera ekipe. Osim neospornog talenta, Labović je pokazao i veliko srce s obzirom na to što je u nekoliko utakmica (posebno u ULEB kupu i dvomeču protiv Hapoela) bio čovek odluke i preuzimao odgovornost na sebe u presudnim trenucima utakmice.

Zaboravljamo na umor pored Gurovića

Dragan Labović je jedan od igrača u reprezentaciji koji su ovog leta imali samo nekoliko dana odmora. Ipak, kapiten Gurović svojim primerom i zalaganjem na treningu čini da svi u timu zaborave na umor.

– Pa umor jeste prisutan, ali činjenica je da niko od nas nije umorniji od Gurovića. On je cele sezone „nosio“ Zvezdu i igrao po četrdeset minuta, pa se i pored toga fanatično zalaže na treninzima reprezentacije. Pravi je primer za nas mlađe. Pored njega je sve lakše – rekao je Labović.

Nakon osvajanja novog najsjajnijeg odličja sa mladom reprezentacijom prošlog meseca na EP u Sloveniji, usledilo je još jedno veliko priznanje, poziv selektora seniorskog tima Zorana Slavnića.
Iako je tek nedavno izašao iz tinejdžerskog doba i napunio 20 godina Dragan Labović će na šampionatu Evrope (3-16. septembra) biti bitan šraf našoj „crvenoj mašineriji“.
Mladi košarkaš je zadovoljan igrama reprezentacije na pripremnim turnirima u Bormiju i Strazburu ali smatra da će „orlovi“ tek u Španiji pokazati sav svoj kvalitet.
– Sve ide svojim tokom. Utakmice u Bormiju su bile uvod u ono kako ćemo igrati, dok smo u Strazburu već pokazali dobar nivo uigranosti. Ja sam zadovoljan kako stvari za sada funkcionišu. Lagano tempiramo formu za Španiju i tada ćemo biti oni pravi – kaže za Danas Dragan Labović.
Činjenica je da će naš tim zbog mnogobrojnih povreda (i drugih manje opravdanih razloga) visokih igrača u Španiji biti u deficitu na poziciji klasične petice. Mladi centar nije zabrinut zbog toga i ne predstavlja mu problem što se u takvoj situaciji mnogo očekuje od njega, Ercega i Veličkovića.
– Mnogo igrača je ovog leta reklo „ne“ nacionalnom timu. Nemamo mnogo igrača na centarskim pozicijama ali to za mene neće biti nikakvo opterećenje. Kao i uvek siguran sam u sebe i svoje kvalitete. Mi koji smo ovde znamo koliko vredimo i svi ćemo se boriti do poslednjeg atoma snage u Španiji – poručio je Labović.
Slavnićevi izabranici se trenutno nalaze u Kovilovu a već sutra putuju na novi pripremni turnir u Izmiru (Turska).
Prvu utakmicu na EP „orlovi“ igraju 3. septembra protiv Rusije u Granadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari