Borilačka veština ving čun kao efikasno sredstvo samoodbrane i prevencije od nasilja u društvu 1Foto: Promo

U organizaciji udruženja građana za prevenciju nasilja i samoodbranu EWTO SRBIJA koje posluje u okviru evropske organizacije ving čuna EWTO sa sedištem u Nemačkoj (Hajdelberg), u Beogradu je u periodu od 14. do 20. avgusta održan Letnji porodični kamp ving čuna (Wing Tsun Family Summer Camp).

Sedmodnevni seminar iz ove borilačke veštine vodili su veliki majstor Mario Janiš (Grand Master Mario Janisch) iz Austrije, i sifu Aleksandar Olić, nacionalni selektor i instruktor u EWTO školama na Kipru, Kritu i u Srbiji. Na kampu su prisustvovali učesnici i njihove porodice iz sedam evropskih država (Srbije, Kipra, Grčke, Austrije, Nemačke, Rusije, Belorusije i Ukraine), a treninzi su se tokom sedam dana odvijali na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Među učesnicima je bio i producent i redovni profesor Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, prof. dr Marko M. Đorđević koji trenira ovu borilačku veštinu i deo je stručnog tima koji radi na razvoju programa prevencije nasilja i samoodbrane kroz ukrštanje i primenu komunikacijskih, psiholoških i borilačkih veština i kompetencija.

„Ovaj projekat se odvija na više nivoa. Pokrenuli smo školu borilačkih veština za decu (Kids WingTSun) u Pančevu, a planirano je i otvaranje takvih škola za decu i odrasle u Beogradu i Nišu. U njima će se nastava odvijati po evropskim standardima na osnovu nastavnog plana koji se primenjuje u svim školama unutar šezdeset jedne države koje su članice EWTO organizacije. Ovaj plan su razvili profesionalaci iz različitih oblasti koji redovno rade sa decom, uključujući nastavnike, dečje psihologe, komunikologe, policijske i vojne eksperte, kao i majstore EWTO ving čuna.
Paralelno sa tim, kreirali smo vrlo specifične i nesvakidašnje stručne seminare koji su namenjeni odraslim osobama; ženama, bračnim partnerima, roditeljima i zaposlenima u privatnom i javnom sektoru. Živimo u nesigurnim i turbulentnim vremenima, a najbolji odgovor na takvo okruženje je podizanje različitih kompetencija i veština kod dece i odraslih jer smatramo da bi one mogle da doprinesu efikasnoj samozaštiti.”, ističe profesor Đorđević.

Borilačka veština ving čun kao efikasno sredstvo samoodbrane i prevencije od nasilja u društvu 2
Foto: Promo

Ving čun – spoj borilačkih veština, umetnosti, filozofije, psihologije i komunikacije

Ving čun (WingTsun) je specifična samoodbrambena borilačka veština koja je nastala pre više od tri stotine godina u Kini, a proistekla je iz kung fua. Do danas je evoluirala u mnogo frakcija, a s obzirom na njenu izraženu konceptualnost i spoj fizičkih i duhovnih elemenata borbe, moglo bi se reći da je reč o svojevrsnoj umetnosti borenja.
Namenjena je podjednako ženama i muškarcima, kao i svim uzrastima, od dece između četiri i šest godina do odraslih. Ovladavanjem ovom veštinom i njenim borilačkim tehnikama, ali i specifičnom filozofijom, životnim stilom i psihologijom komunikacije, moguće je, ne samo zaštititi sebe i svoju porodicu, već i podići nivo sopstvenog samopouzdanja, svesnosti, asertivnosti i empatičnosti i unaprediti svakodnevnu komunikaciju sa drugima.

Stručni tim za obuku dece i odraslih Srbiji pored sifua Aleksandra Olića koji živi i radi na Kipru gde rukovodi EWTO školama u Limasolu i Nikoziji, kao i u Heraklionu na ostrvu Krit, čine profesionalni instruktor, sihing Branko Jakšić koji se još od osamdesetih godina dvadesetog veka bavi ovom borilačkom veštinom i ima značajno pedagoško iskustvo, posebno u radu sa decom.

Borilačka veština ving čun kao efikasno sredstvo samoodbrane i prevencije od nasilja u društvu 3
Foto: Promo

Pored profesionalnih instruktora za borilačke veštine, u timu EWTO SRBIJA se nalaze i komunikolog, redovni profesor Univerziteta, prof. dr Marko M. Đorđević, i psiholog i psihoterapeut u edukaciji iz oblasti RE&KBT, dr Tamara Đorđević.

Njihova oblast angažovanja su stručni seminari, kao i rad sa polaznicima kurseva na unapređenju komunikacionih kompetencija, upravljanju emocijama, rešavanju konflikata, razvijanju asertivnosti i empatičnosti.

Pored kurseva iz oblasti ving čuna za polaznike, u okviru udruženja građana za prevenciju nasilja EWTO SRBIJA organizuju se i stručna predavanja i seminari za odrasle u oblasti samoodbrane, prevencije nasilja i unapređenja asertivnosti, svesnosti i komunikacijskih veština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari