Borjan sprečio novu katastrofu 1Foto: Fonet

Konačnih 4:0 za Liverpul možda i ne opisuju na najbolji način otpor koji su fudbaleri Crvene zvezde pružili jednom od favorita za osvajanje Lige šampiona ove sezone.

Da nemački tinejdžer u sudijskom dresu nije napravio dve kardinalne greške na Enfild Roudu, možda crveno-beli i ne bi doživeli ubedljiv poraz, drugi vezani posle gostovanja PSŽ.

Jedan odbranjeni, od dva dosuđena penala za domaćina, kao i najmanje tri-četiri zicera, svrstali su Milana Borjana u najboljeg pojedinca solidnog nastupa izabranika Vladana Milojevića, koji su na momente čak i vladali situacijom na jednom od najčuvenijih stadiona na svetu. Kiseo osmeh Jirgena Klopa na kraju meča pokazuje da stečena zaliha nije bila i ona kojom se nadao protiv najslabijeg rivala na putu osvajanja prvog mesta u grupi.

Povređenog Rodića na levom beku zamenio je Gobeljić, dok je Srnić bio zadužen da pomaže Stojkoviću po desnoj strani. Trener Milojević je kreaciju igre poverio Ebesiliju, međutim u posebnom kadru bili su Krstičić i Jovičić u manevru, odnosno štoperi Degenek i Babić. U odnosu na meč u Parizu, crveno-beli su sinoć u prvih petnaestak minuta delovali otresitije i smelije.

Štoperi su visoko izlazili na maltene savršen trio Mane-Salah-Firmino, dok se vezni red smelo opredelio da pritiska kolege iz manevra. Iz takvog pristupa pomenuti Babić imao je jednu solidnu šansu nakon prekida. Zvezda je uspevala da razmeni daleko više pasova u jednoj akciji, u poređenju sa gostovanjem PSŽ, međutim razlika u klasi najbolje se videla u 20. minutu. Ebesilio je “zaglavinjao” pokušavajući da solo partiturom iznese loptu na protiovničku polovinu; Robertson je protutnjao po levoj strani, smišljeno uputio pas na nekih desetak metara, svestan da će crveno-beli gledati kako da popune peterac, Firmino je majstorski u naletu izbacio dvojicu igrača i rutinski savladao Borjana za treći ovosezonski gol u Ligi šampiona.

Promenili su strane Srnić i Ben i upravo su njih dvojica bili u prilici da iskombinuju u šesnaestercu rivala, posle sjajno oduzete lopte Ebesilija na dvadesetak metara od gola Alisona. Srniću je lopta prešla preko slabije leve noge, što je posebno razočaralo Boaćija. Ono u čemu je Liverpul sinoć bio posebno dominantan demonstrirao je bukvalno pred sam kraj prvog poluvremena. Jedan loš pas poslednje linije Crvene zvezde, prouzrokovan konstantnim presingom Liverpula, Šaćiri je maestralno iskoristio da iz prve proigra Salaha, koji je zicer pretvorio u kapitalnih 2:0. Još veći pritisak trpeli su izabranici trenera Milojevića u drugom poluvremenu; naročito nakon što se sudijski tim iz Nemačke obrukao u 50. minutu, kada je duel Filipa Stojkovića i Sadija Manea naknadno okarakterisan kao povod za najstrožu kaznu.

Najmlađi nemački internacionalni sudija, 34-godišnji Danijel Zibert imao je najbolji ugao i mogao jasno da vidi intenzitet duela između kapitena crveno-belih i napadača „redsa“, ali je desetak sekundi nakon završetka akcije uvažio sugestiju asistenta koji se nalazio iza Borjanovog gola i – pokazao na belu tačku. Salah je lako savladao golamana Zvezde, a domaćin je nastavio sa presingom na gostujućoj polovini.

Crveno-beli su najbolji šansu imali u 68. minutu ali Ben nije uspeo da zahvati loptu na željeni način. Da ne vlada dobro gradivom, mladi nemački sudija pokazao je ponovo u 77. minutu kada je nehotični kontakt Benove ruke sa loptom okarakterisao kao penal za domaćina. Borjan je ovoga puta pročitao nameru Salaha koji je pak samo tri minuta kasnije iskoristio poklon Babića za konačnih i 4:0, mada je do kraja meča golman srpskog šampiona “skinio” još najmanje dva zicera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari