Boston brejkom kaparisao titulu, Dončić isključen, Dalas nokautiran (VIDEO) 1 EPA-EFE/ADAM DAVIS

U istoriji NBA lige nikada se nije desilo da neko u velikom finalu preokrene seriju nakon 0-3 u pobedama (99:106).

Seltiksi su i u Teksasu demonstrirali silu, pokazavši na delu zbog čega su još uvek neporažena ekipa u ovosezonskom plej-ofu kada su u pitanju gostujući mečevi.

Treći put zaredom spustili su Dalas ispod 100 poena, a sve to učinili su bez pomoći Kristapsa Porzingisa.

Letonac se povredio u drugoj utakmici, uprkos tome što je želeo da nastupi u Dalasu, doktori mu to jednostavno nisu dozvolili.

I bez igrača, sa kojim su na terenu imali plus 25 razlike, a čija je povreda jednim delom zaista misteriozna i veoma retka (reč je o stopalu, tačnije tetivi koja povezuje stopalo sa potkolenicom) Boston je uspeo da dođe do kapitalnog brejka, s obzirom na to da se nikada u istoriji NBA lige nije dogodilo da u velikom finalu jedna ekipa nadoknadi minus od 3-0 u seriji.

Dalas je furiozno započeo utakmicu, uspeo je prvi put da dođe i do dvocifrene prednosti u velikom finalu, oslonjen na Luku Dončića i Kajrija Irvinga koji su uvodni kvartal završili sa 13, odnosno devet postignutih poena.

Ipak, kako je meč odmicao, do izražaja su sve više dolazili individualni napadački kvaliteti sjajnog tandema Seltiksa Tejtum-Braun.

Rezultatski meč je bio neizvestan sve do sredine trećeg kvartala,a kada su Seltiksi početkom četvrtog poveli sa 21 poenom razlike činilo se da je samo stvar rutine i mukotrpnog iščekivanja za domaće navijače kada će njihovi miljenici kapitulirati.

Ipak, probuđeni inatom i željom za trijumfom, Mavsi su uspeli da razliku svedu na samo poen zaostatka, međutim nisu ni slutili da će prvi put u doigravanju morati da u krucijalnim trnucima igraju bez svog najboljeg igrača.

Luka Dončić je poslednja četiri minuta gledao sa klupe, s obzirom na to da je morao iz igre zbog šest napravljenih faulova.

Više od pet minuta u poslednjoj deonici gosti nisu mogli da se povežu u napadu. Delovali su izgubljeno i dezorijentisano, težeći da dođu do realizacije iz neizgrađenih akcija, forsirajući šutetve sa distance.

Ipak, u prelomnim trenucima, do rešenja su došli Džejlen Braun i Derik Vajt. Ne samo što su pogađali kada je bilo najvažnije, već su i defanzivno poprilično poremetili domaćina.

Kod rezultata 92:93, njih dvojica vezano su ubacili pet poena i time povećali razliku koja je za Dalas bila nedostižna.

Bez pomoći Dončića, koji je poslednja dva faula napravio u istom minutu utakmice, oslonjeni samo na raspoloženog Kajrija Irvinga, Mavsi jednostavno nisu imali dovoljno znanja i svežine da dođu do potpunog preokreta.

Nakon što je u prve dve utakmice bio tragičar za Dalas, s obziorm na to da je ubacio 12, odnosno 16 poena, Irving je sinoć sam vukao Mavse i sa 35 poena bio je najefikasniji igrač u redovima kluba iz Teksasa.

Dončić je meč završio sa 27 poena, od kojih je čak 13 ubacio u prvoj četvrtini. U pobedničkom timu, najviše poena dao je Tejtum, ali njegovog doprinosa gotovo da nije bilo u poslednjoj deonici, tačnije kada se meč lomio.

S tim u vezi, Braunovih 30 poena, osam skokova i asistencija imalo je veću težinu i značaj za Seltikse, baš kao i 16 poena Derika Vajta, uz pet skokova i četiri asistencije.


Seltiksi su sada praktično pred krunisanjem sa istorijskom konotacijom, s obzirom na to da su na putu da dođu do 18. titule i tako postanu najtorfejniji klub u NBA ligi.

Do ovogodišnjeg finala delili su to mesto sa Los Anđeles Lejkersima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari