Najtrofejnija franšiza u istoriji: Boston Seltiksi su šampioni NBA lige 1Foto: beta/AP Photo/Charles Krupa

Osamnaesti baner zavijoriće se pod svodovima TD Gardena, pošto su Boston Seltiksi ponovo šampioni NBA lige.

Nisu Boston Seltiksi dozvolili da im se ponovi loša igra iz četvrte utakmice i prilično lako su finalnu seriju završili u petoj, gde su pred svojim navijačima savladali Dalas Maverikse rezultatom 106:88.

Od prve četvrtine moglo se naslutiti kome će ovaj duel pripasti, pošto su Seltiksi kontrolisali igru u gotovo svim segmentima.

Krenuo je Seltikse i šut, za razliku od prethodnih utakmica, tako da su pokazali potpuno drugačiju sliku od one koju smo mogli da vidimo na mečevima u Dalasu.

Džejson Tejtum je već u prvom poluvremenu pokazao da je dovoljno sazreo da važi za jednog od najefikasnijih u ligi, pošto mu je samo jedna asistencija falila za dabl-dabl učinak uz 16 postignutih poena.

Ipak, prvo poluvreme obeležio je potez Pejtona Pričarda kog je trener Džo Mazula ubacio u igru četiri sekunde pred kraj poluvremena kako bi pokušao da pogodi trojku za tako malo vremena. I ne samo da je pokušao, već je i uspeo u nameri, pa su na veliku pauzu Seltiksi otišli sa 21 poenom prednosti.

Treća četvrtina donela je povećanje prednosti za domaću ekipu, pa je posle nepunih pet minuta igre rezultat bio 26 u njihovu korist.

Međutim, tada se „upalio motor“ Maveriksa, vezali su sedam poena i makar malo smanjili rezultatski nedostatak.

Ono što je falilo ekipi Dalasa jesu pre svega trojke Luke Dončića, koji je i ovog puta bio nosilac igre svog tima. Ipak, van linije 6,75 lopte koje je Dončić upućivao jednostavno nisu ulazile u koš.

Najtrofejnija franšiza u istoriji: Boston Seltiksi su šampioni NBA lige 2
Foto: Beta/AP Photo/Charles Krupa

Prvu trojku Dončić je postigao tek na osam minuta do kraja utakmice, odmah je usledila i druga, ali to nije bilo dovoljno da se ekipa iz Bostona zaustavi.

Slavlje u Gardenu, ali i na ulicama Bostona, počelo je već tokom četvrte četvrtine, pošto je već tada bilo sasvim jasno da će Boston Seltiksi nakon 16 dugih godina doći do titule šampiona.

Najefikasniji u redovima novopečenih šampiona bio je Džejson Tejtum sa 31 postignutim poenom, 11 asistencija i osam skokova, ali nisu za njim zaostali ni ostali košarkaši Bostona.

Džejlen Braun, koji je bio MVP finala Istočne konferencije, a sada je proglašen i za MVP finalne serije, postigao je 21 poen uz osam skokova, a „heroji iz senke“ Džru Holidej i Derik Vajt upisali su 15 i 14 poena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boston Celtics (@celtics)

U redovima Dalasa najefikasniji je bio Luka Dončić sa 28 postignutih poena i 12 skokova, Kajri Irving je dodao 15 poena, Džoš Grin 14 i Derik Rouz Džunior 10 poena.

Boston Seltiks
Foto: beta/AP Photo/Charles Krupa

Savršena sezona Boston Seltiksa

Pobedivši Dalas Maverikse u petoj utakmici, Boston Seltiksi su pred svojim navijačima samo zaokružili gotovo savršenu sezonu koja je počela u oktobru.

U regularnom delu sezone Seltiksi su ostvarili 64 pobede uz 18 poraza, a TD Garden pretvorili su u neosvojivu tvrđavu pošto su kod kuće izgubili samo četiri utakmice na putu do plej-ofa.

Zbog takvog rezultata, oni su omogućili prednost domaćeg terena u plej-ofu.

A onda je počeo plej-of i tada su Seltiksi pokazali zašto su favoriti za osvajanje titule.

Savladali su prvo u pet utakmica svoje ljute rivale, ekipu Majami Hita, pa je na red došao Klivlend koji je pretrčan u isto toliko utakmica.

U finalu Istočne konferencije, Seltiksi su se susreli sa Indijanom koju su savladali u četiri utakmice, a onda je usledilo finale sa Dalasom koje su podjednako lako „rešili“.

Na kraju, Seltiksi su tokom sezone ostvarili 80 pobeda, a u plej-ofu su poraženi samo tri puta.

Džo Mazula najmlađi trener čija je ekipa osvojila NBA ligu

Trener Boston Seltiksa Džo Mazula ima samo 35 godina i najmlađi je trener koji je ikada uspeo da odvede ekipu do šampionskog prstena.

U redove Boston Seltiksa došao je 2022. godine kao drugi pomoćni trener, dok je Seltikse sa klupe predvodio iskusniji Ime Udoka.

Najtrofejnija franšiza u istoriji: Boston Seltiksi su šampioni NBA lige 3
EPA-EFE/CJ GUNTHER SHUTTERSTOCK OUT

Međutim, Udoka je godinu dana nakon toga suspendovan zbog ljubavne veze sa jednom od članica osoblja u organizaciji, a pošto je prvi pomoćni trener Vil Hardi već preuzeo Jutu Džez, čelnici Seltiksa rešili su da Udoku zameni mladi Džo Mazula.

To se, kako je vreme pokazalo, ispostavilo kao sjajna odluka, pošto je upravo Mazula odveo Boston Seltikse do 18. trofeja u istoriji franšize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari