Boven junak Vest Hema, Fiorentina ostala bez trofeja u Ligi konferencije u 90. minutu 1EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Fiorentina je bila ambicioznija, više je napadala, delovala kreativnije, ali su na kraju fudbaleri Vest Hema došli do trofeja u Ligi konferencije, golom Bovena u 90. minutu – 2:1.

Drugi put u istoriji kluba, Vest Hem je osvojio međunarodni trofej. „Čekićari“ su došli do trofeja u Ligi konferencije, iako su bili u podređenom položaju, u većem delu finalne utakmice održane večeras u Pragu.

Tužni su i srpski fudbaleri u redovima Fiorentine. U prestonici Češke, ostali su ove sezone bez drugog trofeja, nakon što su od Intera izgubili u finalu Kupa Italije.

Vićenco Italijano večeras je šansu od starta meča ukazao Nikoli Milenkoviću i Luki Joviću, dok je Aleksa Terzić ostao na klupi.

U skladu sa stilom igre koji neguje ove sezone, Vest Hem se odlučio da odigra povučeno, do svoje polovine, bez namere da vrši pritisak na poslednju liniju protivničke ekipe.

Fiorentina je diktirala ritam, igrala ofanzivno, pokušavajući da pronađe način kako da dubinskim loptama izbaci u prostor Jovića, koji je naspram sebe imao visoke i snažne, ali nedovoljno okretne štopere u likovima Zume i Aguerda.

Uprkos terenskoj incijativi, u prvom poluvremenu, „ljubičasti“ nisu stovrili izgledniju priliku. Nažalost, uvodnih 45 minuta obeležili su engleski huligani, koji su konstantno ubacivali plastične čaše na teren, kado god je trebalo da fudbaleri Fiorentine izvedu korner.

Jednom prilikom, kapiten ekipe iz Firence, Biragi pogođen je u glavu ivicom čaše koja mu je rasekla kožu tako da je do kraja meča igrao sa čalmom.

Iako se nije previše istakao, Jović je mogao da bude zapisan kao strelac na meču, u samoj nadoknadi prvog poluvremena. Odlično je odreagovao na odbijenu loptu, međutim, iako je ubacio fudbal u mrežu, aktivirao se iz ofsajda.

Tom prilikom dobio je i snažan udarac u glavu, zbog čega se u nastavku meča nije vratio na teren.

Boven junak Vest Hema, Fiorentina ostala bez trofeja u Ligi konferencije u 90. minutu 2

Zamenio ga je Artur Kabral, najbolji strelac ekipe ove sezone.

I mada je pristup igri bio sličan, Fiorentinu je presekao nesmotreni potez kapitena Biragija. Na nekih pola sata do kraja regularnih 90 minuta, mahinalno je u svom šesnaestercu zakačio loptu šakom, u duelu sa Bovenom.

Sudija Del Sero otišao je da se sam uveri u kompletnu sitaciju, a nakon signala iz VAR sobe, i vizuelne potvrde, dosudio je jedanaesterac.

Benrama je bio siguran izvođač, potvrdivši time da je vrstan u šutiranju penala, s obzirom na to da u profesionalnoj karijeri nikada nije promašio sa bele tačke (računajući 90 minuta).

Fiorentina nije delovala obeshrabljeno, naprotiv. U par situacija, uspevala je da ugrozi golmana Areolu pokušajima sa distance. Igrao se 67. minut kada je Bonaventura na delu pokazao zbog čega je jedno vreme važio za boljeg kreativca u Seriji A.

Fantastično se snašao na malom prostoru, filigrantski je primio loptu a zatim u deliću sekunde tako šutnuo da je golaman Vest Hema ostavio u neverici.

Delovalo je da će pravda biti zadovoljena, naročito jer je ekipa Vićenca Italijana i posle izjednačenja nastavila da stvara šanse. Najbolju je imao Bonaventura, posle izvrsno ostavljene lopte Kabrala, ali je levom plasirao tik pored stative.

Izgledalo je da će pobednik biti rešen u produžecima ili nakon penal serije, međutim, u 90. minutu dogodio se veliki propust u poslednjoj liniji „ljubičastih“

Paketa je primetio veliko rastojanje između štopera Fiorentine; na vrstan način je uputio pas iza leđa korpulentnog Igora, koji je samo šest minuta ranije zamenio Ranijerija. Boven je osetio prazan prostor i pravovremenom kretnjom izbio je sam ispred golamna Teraćana, koji je bio nemoćan.

Potencijalni reprezentativac Engleske ispostavio se junakom utakmice u kojoj je Vest Hem osvojio drugi međunarodni torfej u istoriji kluba, a prvi posle 43 godine posta i titule u FA kupu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari