Brazilu titula, Mesiju suspenzija 1Foto: EPA-EFE Sebastiao Moreira

Poslednji dan šampionata Južne Amerike u fudbalu je bio i prošao, ali će njegova burna zavšnica još dugo biti tema rasprava širom sveta, s reprezentacijom Brazila i prvom zvezdom večitog rivala osvajača ovogodišnjeg Kopa Amerika – Argentincem Lionelom Mesijem kao glavnim junacima te nesvakidašnje priče o protekciji i korupciji.

Sve je počelo od meča ove dve selekcije, kada je sudijski tim bez konsultovanja VAR tehnologije propustio da dosudi dva penala za “gaučose”, a “karioke” slavile i prošle u finale čuvenog turnira. Mesiju je još tada “pala roletna”, da bi posle dobijenog duela za bronzu sa Čileom, svog crvenog kartona u istom i odbijanja da uzme medalju osuo paljbu iz svih “oružja”. Prvo po sudiji i njegovoj odluci da ga isključi zbog fizičkog kontakta sa Medelom.

– Mogao je da pogleda snimak, ali on je odlučio da to ne uradi. Jako sam bio besan zbog toga što nisam mogao da završim utakmicu – ovako je počeo je svoj verbalni rat jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala, poznat po nestvarnim asistencijama, golovima i fintama, silnim klupskim uspesima sa Barselonom, ali i jalovim pokušajima da napravi velike stvari sa nacionalnim timom.

– Niko od nas ne treba da bude deo ove korupcije, jer nedostatak osnovnog poštovanja prema nama tokom celog turnira doveo je do toga da ne budemo u finalu. Korupcija i sudije nisu dozvolile ljudima da uživaju u fudbalu – bljuvao je vatru Mesi, uz apel ljudima iz VAR sobe da se ne mešaju u rad arbitara na terenu, tj “puste Peru da se takmiči”.

Čim su dobili finale, Brazilci su uzvratili udarac. Štoper Markinjos bio je najžešći.

– Toliko puta se desilo da sudije poguraju Mesija u Barseloni ili Argentini, ali ga tad nikad nisam video da se žali. Izgubio je, mora to da prihvati – aludirao je (pre svega) na poraz njegovog Pari sen Žermena protiv Mesijeve Barselone.

Naljutio se i selektor latinoameričkog vladara Tite.

– Mesi mora da ima više poštovanja i prihvati da je pobeđen. Nas su sudije oštetile u nekoliko utakmica, a on stavlja ogroman pritisak na njih zbog njegove reputacije. Protiv Argentine smo igrali fer celu utakmicu… Pravi pritisak, jer ima ogromnu reputaciju…

Oglasio se i njegov kolega sa klupe vicešampiona Rikardo Gareka.

– Za takve stvari morate da imate dokaze! Mesi je autoritet, ali to ne znači da bi takve stvari trebalo da govori… Poštujem ga kao igrača i čoveka – izgovorio je Leov zemljak.

Međutim, najvažnije je ono što će posle svega preduzeti čelni ljudi KONMEBOLA, tj. da li će iskoristiti pravo da ga suspenduju iz reprezentacije (do dve godine) i tako Argentince oslabe na sledećem Kopa Amerika i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru. Za sada su se zadovoljili s šturim i vrlo uopštenim “Te optužbe predstavljaju nedostatak poštovanja prema takmičenju, igračima koji učestvuju i stotinama profesionalaca u Conmebol“ iz saopštenja.

Sporna uloga predsednika Žaira Bolsonaroa

Prema nekim informacijama sa lica mesta, nekorišćenje VAR tehnologije u meču Brazila i Argentine ima veze sa predsednikom “zemlje sambe, kafe i fudbala”. Navodno, pomenuti sistem provere arbitara sa terena nije bio dostupan jer je obezbeđenje Žaira Bolsonaroa u međusobnoj vezi koristilo istu frekvenciju kao i sudije. Uprkos tome, navijači nezadovoljni životom pod njegovom vlašću iskoristili su priliku da ga izvižde prilikom ceremonije dodele medalja.

Meksikanci vladari KONKAKAF-a

Fudbalska selekcija Meksika odnela je titulu s upravo završenog prvenstva Severne, Centralne i Karipske Amerike, jer je u finalu bila bolja od Sjedinjenih Američkih Država. Jedan, ali vredan gol DŽonatana dos Santosa vratio je pobednički pehar u domovinu “sombrerosa”, gde su inače najčešće stizali. U noći između nedelje i ponedeljka čak osmi put u 13 “epizoda” dugoj istoriji ovog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari