Brejk Kavsa, povratak Karija 1

Karma, šta li je, tek Klivlend je posle „majstorice“ sa Indijanom, za samo 24 časa uspeo da se rekuperira i na terenu najbolje ekipe na Istoku u regularnom delu, dođe do brejka već na startu polufinalne serije.

Toronto je u prethodne dve sezone eliminisan od Kavsa (4:2, 4:0) i ma koliko delovao moćno i uigrano, protiv Lebrona DŽejmsa se jednostavno pogubi.

Reptorsi su u regularnom delu imali 13 poraza u „Eir Kanada centru“, sačuvali su nepobedivost u mečevima sa vicešampionom NBA lige, ali su poklekli već na startu borbe za finale Istoka (112:113) posle produžetka. Istovremeno, Golden Stejt je na teži način došao do drugog trijumfa nad NJu Orleansom (121:116), a vođstvo od 2:0 u polufinalnoj seriji Zapada ostaće upamćeno po povratku Stefa Karija. Fantastični plej, koji je najzaslužniji za uzdizanje franšize iz Ouklenda do „meteorskih visina“, vratio se posle mesec i po dana odsustva zbog povrede, što je izazvalo pravo oduševljenje od strane navijača Voriorsa u Orakl areni.

Trener Stiv Ker stavio je Karija za početak među rezerve, a on je posle dočeka ovacijama zaigrao kao da nije ni pravio pauzu. Ušao je u igru četiri minuta pre kraja prve četvrtine i pogodio trojku posle samo 11 sekundi. Oduševljenje u dvorani najavilo je ono što će se dogoditi. Stef je bio spreman i postigao je 28 poena (8/15 za tri). Kari je imao ogroman uticaj na igru ekipe, koju je poenterski predvodio Durent, sa 29 poena. „Kej-Di“ je postigao odlučujuću trojku tri minuta pre kraja, kojom je potvrdio 14. uzastopni trijumf „ratnika“ u plej-ofu pred svojim navijačima. Drejmond Grin pomogao je vodećem tandemu sa svojih 20 poena, 12 asistencija i devet skokova. U poraženom sastavu Entoni Dejvis postigao je 25 poena uz 15 skokova, Dru Holidej 24, uz osam skokova i osam asistencija, a Ražon Rondo završio je meč sa 22 poena i 12 asistencija.

Toronto je silovito krenuo, gro poena postigao je u fazi tranzicije, kažnjavajući sporo vraćanje Kavsa u odbranu šutem za tri poena. Reptorsi su brzo poveli sa 14 poena razlike, činilo se da će Klivlend biti samo nemi posmatrač, ali je Lebron na vreme prepoznao način na koji Kajl Lauri i Demar Derouzn mogu postati nervozni.

Reptorsi su u trećoj četvrtini vodili 14 poena prednosti, na početku poslednje imali su „plus 5“ i tri dobre pozicije za šuteve koji bi im doneli pobedu i u četvrtom kvartalu. Ipak, Kavsi su pobedili, kaznivši to što je Toronto promašio 11 poslednjih pokušaja u četvrtoj deonici. Lebron DŽejms je završio meč važnim pogotkom (imao šut za pobedu na kraju regularnog dela), „tripl dablom“ od 26 poena, 11 skokova i 13 asistencija, ali njegov uticaj na trijumf nije bio toliko izražen, pre svega, zato što je promašio čak 12 od 15 šuteva u poslednjoj četvrtini i produžetku.

U takvoj situaciji istupili su DŽej Ar Smit sa 20 poena, Kajl Korver sa 19 i DŽef Grin sa 14. Najveći doprinos trijumfu ipak je imao Tristan Tompson, snažni Kanađanin koji je počeo kao rezerva i postigao 14 poena, uz 12 skokova, uglavnom u borbi protiv Litvanca Jonasa Valančijunasa (21 poen), kome Kevin Lav nije mogao da parira.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari