Brejkom do vrha tabele 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana sve bolje i samouverenije deluju na parketu.

U seriji su od tri pobede, od kojih je najvrednija i najslojevitija ostvarena u Bilbau, na kojoj mogu i izgraditi optimizam pred večerašnje gostovanje Limožu (20.30) u 4. kolu Evrokupa. Na terenu bivšeg prvaka Evrope, koji je u poslednjih godinu i po dana, vrlo neuspešno, vodio Duško Vujošević, crno-beli će biti lišeni pomoći sigurno dvojice najboljih igrača u centarskoj liniji Novice Veličkovića (kuk) i Samarda Samjuelsa (problem sa vizom), tako da će sav teret morati da podnesu mlađi i neiskusniji visoki igrači.

Partizan je u Baskiji došao do prvog trijumfa u Evrokupu, igrajući na poen više, a sličan pristup mogao bi da se očekuje i večeras, s obzirom na to da Limož preferira igru u tranziciji sa puno trčanja i pokušaja u ranoj fazi napada. Čak četiri tima (Limož, Lijetuvos, Bilbao, Partizan) ima identičan skor – 1-2 i ukoliko crno-beli dođu do drugog uzastopnog brejka, mogli bi da se nađu u vrhu tabele. Trener Miroslav Nikolić obećao je da će šansu ukazati mladim igračima u centarskoj liniji, kao i da će sličnim pristupom kao u Bilbau pokušati da iznenadi nepredvidivi Limož, koji je takođe jedinu pobedu ostvario na gostovanju u Baskiji.

– U odnosu na utakmicu protiv Cibone, vraćaju se Miler i Aranitović, ali će odsustvovati Samjuels i Veličković, što će otvoriti prostor da mlađi igrači pod košem dobiju više minuta i pokažu koliko su naučili od početka sezone – poručio je popularni Muta.

Svestan je iskusni stručnjak da nivo odbrane nije ni izbliza željenom; Partizan zvanično ima najlošiju odbranu u Evrokupu sa prosekom od 96,3 poena i to je podatak koji svakako u mnogome ilustruje određene defanzivne limite i manjak komunikacije. Limož je tokom leta napravio radikalne rezove; uprava je nakon odlaska Vujoševića rešila da promeni kompletan igrački kadar i ostavi samo korpulentnog centra Frejus-Zerba. Angažovano je čak 13 igrača, među kojima su javnosti poznati Džoš Karter (Sasari) i Mohamadu Žaite (Strazbur). Limož na početku sezone igra vrlo promenljivo, u francuskom šampionatu je na skoru 3-4, dok je u Evrokupu uspeo da iznenadi Bilbao u Baskiji. Na svom parketu Limož je poražen na oba meča; ima mnogo problema u realizaciji, pogotovo u šutu za tri (20,9 odsto).

Aranitović: U dobrom smo ritmu

Aleksandar Aranitović je prošle nedelje sa sedam postignutih poena doprineo pobedi u Bilbau: „Žao mi je što nećemo biti kompletni. Svima je jasno koliko ovom mladom timu znače kvalitet i iskustvo koje poseduju Novica i Samardo, ali nama je svaka utakmica prilika da pokažemo napredak, volju i borbu, tako da ćemo i u Limožu dati svoj maksimum. Ulogu favorita prepuštamo njima, nama neka ostanu borbenost i dobar ritam sa prethodnih nekoliko utakmica“, poručio je 19-godišnji Aranitović.

Raspored i tabela

Limož – Partizan 20.30

sreda

Lokomotiva – Bilbao 18.00

Alba – Lijetuvos 20.00

1. Lokomotiva 3-0

2. Alba 2-1

3. Lijetuvos 1-2

4. Partizan 1-2

5. Limož 1-2

6. Bilbao 1-2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari