Evropsko prvenstvo u karateu bez sportista sa Kosova 1Foto:EPA KUSHTRIM TERNAVA

Na Evropskom prvenstvu u karateu umesto 52 prijavljene reprezentacije na kraju će se takmičiti 51. Ona koja će nedostajati biće kosovska pošto im je u sredu u dva navrata zabranjen prelazak granice.

Za sada se ne zna da li će Karate savez Srbije (KKS) kao domaćin Prvenstva suočiti sa kaznom kao što je to bio slučaj sa Rukometnim, kada je otkazano učešće kosovskih rukometašica.

Predsednik KKS-a Slavoljub Piper rekao je za N1 da srpska federacija neće trpeti nikakve posledice zbog Kosova dok je na drugoj strani predsednik Evropske karate federacije Antonio Espinoza kazao da će se o kaznama razgovarati nakon završetka EP.

Kosovski karatisti pokušali su da uđu u Srbiju sa istaknutim državnim obeležjima u sredu ujutru kada su vraćeni sa granice zbog, kako su rekli u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, nepoštovanja procedura u vezi sa posetama.

U međuvremenu uključila se Evropska karate federacija, koja je saopštila da ulaže veliki napor da omogući svim sportistima da se takmiče u Novom Sadu.

Nakon intervencije EKF-a, kosovski karatisti ponovo su se uputili ka Merdaru, i to bez istaknutih državnih simbola, međutim srpska strana nije promenila svoje mišljenje pa im je ponovljeno da ne mogu put Novog Sada. Iz Prištine su poručili da objašnjenje koje je pružila srpska strana o razlozima za zabranu ulaska nisu tačni.

– Svi zahtevi koje smo dobili od Karate federacije Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova su ispunjeni – od imena prisutnih igrača, sudija do pratećeg osoblja. NJihov zahtev je bio da mi dokumente pošaljemo 48 sati ranije, dok smo mi to poslali tri dana ranije od zahtevanog – rekao je predsednik Kosovskog karate saveza Ismet Krasnići.

On je za Slobodnu Evropu istakao i da je Kosovo pre nekoliko meseci učestvovalo, uz sve državne simbole, na takmičenju i u Rusiji, Španiji te i u drugim zemljama.

– Razumemo da je sa Srbijom malo drugačije, imali smo konflikt. Ali eto, i posle 19 godina ponavljaju se iste stvari koje ne bi trebale da se dešavaju. Politika ne treba da se meša u sport – kazao je on.

Koha ditore prenela je da zabrana ulaska karatista sa Kosova, kao i povlačenje poziva poslanicima Skupštine Kosova za učešće na konferenciji u Beogradu, pokušaj srpske strane da poveća cenu u finalnom delu Briselskog dijaloga. Inače u sredu, kada su kosovski karatisti bezuspešno pokušavali da stignu u Srbiju na Evropsko prvenstvo, bio je obeležavan Dan Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari