Brodolom na Marakani je prošlost: Najraniji gol Fiorentine posle letnjeg raspusta u poslednjih 45 godina 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Fiorentina se značajno popravila u odnosu na brodolom u prijateljskoj utakmici s Crvenom zvezdom u Beogradu pre nepun mesec (5:0).

To je i očekivano, jer je onda bila na početku priprema, a i pojačanja su joj se u međuvremenu uklopila.

Otuda je i protutnjala kroz Marasi u prvom kolu Serije A. Povratnika u najbolje društvo italijanskog fudbala Đenovu je savladala s 4:1. Vodila je s 4:0.

Trener domaćina Alberto Đilardino (41), nekadašnji italijanski reprezentativac, koji je u igračko vreme bio golgeter oba tima, video je šta je kalčo i s one strane aut-linije. Đenovu je preuzeo prošle godine u Seriji B, a pre nje je vodio niželigaše.

Prvi gol viola je dala u 5. minutu. Ne, nije ga postigao Luka Jović, koji je sve vreme ostao rezerva (Nikola Milenković odigrao ceo meč u halfovskoj liniji), nego kapiten Kristijan Biragi, italijanski levi bek.

To je najraniji Fiorentinin pogodak u prvom kolu u poslednjih 45 godina. U sezoni 1978/79, u remiju s Torinom u gostima (1:1), domaćin je poveo u prvom minutu, a sopstvenu mrežu je pogodio u četvrtom.

Gleda li se baš igrač ljubičastih, onda je to Klaudio Dezolati dve godine ranije. U pobedi s 2:1 na terenu Čezene nadmudrio je golmana u prvom i 55.

Fiorentina je u razdoblju od tada bila drugoligaš 1993/94 (argentinski as Batistuta joj ostao veran) i deceniju kasnije pošto je 2002. zbog finansijkih nevolja prebačena u Seriju C.

Prethodnu pobedu s najmanje četiri postignuta gola u prvom kolu u gostima ostvarila je 1956 – 5:2 protiv Udinezea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari