Broje se samo golovi 1Foto: TYTUS ZMIJEWSKI/EPA

Fudbaleri Srbije pali su na prvom ispitu na Evropskom prvenstvu za igrače do 21. godine u Poljskoj, ostavši bez ijednog boda u meču sa favorizovanim Portugalom (0:2), pa su im sada za plasman u polufinale potrebni pobeda u sutrašnjem duelu sa Makedonijom i remi sa strašnom Španijom, koja je u startnom kolu B grupe zgromila naše komšije (5:0).

Najmanje, jer eventualni prolaz Orlića u nokaut fazu zavisi i od učinka rivala sa Pirineja i konkurencije iz druge dve grupe, s obzirom da u Top 4 mogu samo pobednici i najbolja drugoplasirana selekcija.

– Imamo šanse. Moramo da pobedimo Makedoniju i možda protiv Španije bude odlučujući meč. Sa šest bodova postoji mogućnost da se prođe – računa kapiten našeg tima Uroš Đurđević, jedan od onih koji nisu uspeli da materijalizuju solidnu igru u subotnjem nastupu.

– Primili smo dva gola iz naših grešaka. S druge strane, imali smo mnogo šansi, sigurno tri ili četiri baš dobre, koje nismo iskoristili. Ja prvi. Nisam se najbolje orijentisao, mislio sam da mi je gol bliže, pa sam šutirao u spoljni deo. Imamo za čim da žalimo, ali nemamo vremena da tugujemo, jer sada svu energiju moramo da usmerimo na sledeću utakmicu – objašnjava špic Partizana, na čiju su golgetersku formu tipovali i analitičari Evropske fudbalske federacije, pa su ga pre takmičenja svrstali u najuži krug kandidata za prvog strelca turnira.

Nikakva je uteha selektoru Nenadu Lalatoviću i njegovim izabranicima podatak da su imali nešto veći posed lopte od Portugalaca (53 odsto), kada su njihovi vršnjaci dva od tri šuta u gol (imali još četiri pokušaja van mete) pretvorili u pogotke. I to prilično lako, posle propusta naših mladića.

– Neverovatno je šta smo sve promašili. Ja sam hteo da „vratim“ golmana, gađao sam ugao posle centaršuta Živkovića, da sam pogodio, bio bi gol. Dali smo im posle prostora a oni to znaju da iskoriste. Nisu fizički jaki, ali su veoma pokretljivi. Iskoristili su to što su imali, dali dva gola i ništa nije slučajno. Kad pogledate rezultat, mislite da su bili bolji, ali svako ko je gledao utakmicu, zna da nije tako. Statistika ista, a oni bolji za dva gola. Nije baš realno – pokušava da pronikne u razloge neuspešne premijere vezista Liverpula Marko Grujić, mada i sam svestan da se u fudbalu računaju samo golovi, a ne propuštene prilike.

Andrija Živković pridružuje se horskom vajkanju na lošu realizaciju protiv vršnjaka, koji su sve samo ne zahvaljujući spletu sretnih okolnosti odmah potvrdili svoj veliki timski i individualni kvalitet.

– Nismo zaslužili ovako visok poraz. Imali smo dovoljno prilika, nismo ih iskoristili, a oni su iz dva šuta pogodili tri boda. Posebno smo u nastavku igrali dobro… Sada nam nema druge, moramo protiv Makedonaca popraviti učinak, jer utisak, ponavljam, nije bio loš – uverava ofanzivni igrač sredine terena iz portugalske Benfike.

Nastavak bez Čavrića

Srbija je na startu EP izgubila meč s Portugalcima, ali i i Aleksandra Čavrića. Zbog oštrog starta Semeda, vezista Slovana pre vremena je napustio teren, a juče i bazu srpske selekcije u Bidgošću, kako bi odmah krenuo s dvonedeljnim oporavkom od povrede.

Grupa B

Rezultati 1. kola

Portugal – Srbija 2:0

Španija – Makedonija 5:0

Tabela

1. Španija 1 1 0 0 3

2. Portugal 1 1 0 0 3

3. Srbija 1 0 0 1 0

4. Makedonija 1 0 0 1 0

Parovi 2. kola (sutra): Srbija – Makedonija (18.00), Portugal – Španija (20.45)

Vladimir Matijašević: Makedonija mora pasti

– Da nas je neko nadigrao i pobedio bili bismo manje razočarani, ovako… Sada je važno da se ekipa regeneriše posle pražnjenja protiv Portugala, „namesti glavu“ i odigra dobro protiv Makedonije. Moramo dobiti taj meč ako hoćemo dalje, mada nam možda ni dve pobede do kraja ne budu dovoljne za polufinale – komentariše koordinator Orlića i sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari