Bruka Barselone, Atletiko ispao iz LŠ, rutinske pobede Napolija i Liverpula 1Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Fudbaleri Barselone drugu sezonu uzastopno nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala Lige šampiona.

Španski velikan je prošle sezone završio treći u grupi iza Bajerna i Benfike, dok su u ovoj sezoni završili iza Bajerna iz Minhena i Intera.

Katalonci će drugu godinu za redom na proleće igrati u Ligi Evrope. Prošle sezone u drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju zaustavio ih je kasniji osvajač trofeja Ajntraht.

Ovako dve loše uzastopne sezone Barselona ne pamti u ovom veku. Poslednji put kada su dve godine u nizu ispali u grupnoj fazi Lige šampiona bilo je još u vreme Luja van Gala, u sezonama 1997/98 i 1998/99.

Fudbaleri Blaugrane doživeli su večeras novi poraz u grupnoj fazi takmičenja, a od njih je bolji bio nemački gigant i to na „Kamp Nou“, rezultatom 3:0.

Bavarci su pitanje pobednika rešili već u prvom poluvremenu preko Sadia Manea i Erika Čupo-Motinga, a u drugih 45 minuta su samo odradili posao i psotigli u nadoknadi vremena još jedan gol i to preko Bendžamina Pavarda.

Za to vreme je u grupi C milanski Inter deklasirao Viktoriju iz Plzenja sa 4:0.

Goste je načeo Henrik Mikhtarjan udarcem glavom u 37. minutu nakon odlične akcije Federika Dimarka i još boljeg centaršuta Alesandra Bastonija.

Do kraja poluvremena mrežu gostiju zatresao je i Edin Džeko na asistenciju zapaženog Dimarka posle sjajnog pasa Nikole Barele.

U 66. minutu Džeko je postigao drugi gol na meču, na asistenciju Lautara Martineza.

U smiraj utakmice Romelu Lukaku je postavio konačan rezultat.

Dakle, nakon pet odigranih kola jasno je da će Bajern i Inter proći u osminu finala Lige šampiona, dok će Barselona na proleće igrati u Ligi Evrope.

Fudbaleri Porta razbili su kao gosti Klub Briž sa 4:0 u meču B grupe.

Kako su Atletiko Madrid i Bajer iz Leverkuzena odigrali 2:2 na „Vanda Metropolitanu stadionu“, tako je jasno da su belgijski i portugalski klub prošli u nokaut fazu takmičenja, dok će poslednje kolo dati putnika u Ligu Evrope na proleće.

Iranac Mehdi Taremi je doveo tim sa „Dragaa“ u vođstvo u 33. minutu, da bi se pola sata čekalo na kanonadu bolje ekipe na ovoj utakmici.

Mrežu Simona Minjolea tresli su Evanilson u 57. minutu, Eustakio u 60. minutu i još jednom Taremi u 70. minutu.

Ipak ključni momenat dogodio se u 50. minutu kada je dosuđen jedanesterac za Belgijance. Golman Diogo Košta sjajno je odbranio prvi penal Hansa Vanakena, ali je neko od igrača Porta pre vremena ušao u šesnaesterac i engleski sudija Majkl Oliver je ponovio izvođenje najstrože kazne. Ovog puta šutirao je Holanđanin Noa Lang, ali je golman Diego Košta još jednom fantastično reagovao i odbranio i drugi penal, te svoju ekipu ostavio na tragu pobede koja im je donela plasman u drugu fazu takmičenja.

U drugom meču grupe B videli smo spektakl koji dugo nećemo zaboraviti.

Igrali su Atletiko Madrid i Bajer Leverkuzen i jednima i drugima je samo pobeda „igrala“.

Poveli su gosti u devetom minutu preko Muse Diabija, da bi Janik Karasko izjednačio ubrzo.

Ipak, „Farmaceuti“ se nisu predavali preko Kaluma Hadson Odoija su ponovo došli do vođstva u 29. minutu meča.

Na početku drugog dela igre Rodrigo De Paul je prelepim udarcem poravnao rezultat, a onda su obe ekipe napadale ne bi li došle do gola koji bi im doneo tri boda.

Sudija Klemon Turpan je nakon petog minuta nadokande vremena označio kraj utakmice, a onda su ga pozvali iz VAR-a da pogleda situaciju iz poslednjeg kornera na meču, kada su čak dva igrača Bajera slučajno pipnula loptu rukom.

Nakon asistencije iz VAR sobe, Turpan je pokazao na penal, iako je malo ranije odsvirao kraj utakmice!

Ipak, izvođenju penala je pristupio Janik Karasko, a njegov šut je odbranio fenomaenalni Lukaš Hradecki.

Na loptu je potom natrčao Rodrido De Paul i glavom je poslao u prečku, a ona se vratila u igru.

Na nju je onda natrčao štoper Reinaldo i poslao je ka nebranjenom delu mreže Hradeckog, ali je ista pogodila nesrećnog Karaska koji od nje nije uspeo da „pobegne“ na vreme i tako je propala i poslednja šanša da „Jorgandžije“ i na proleće gledamo u ovom takmičenju.

Ništa manje „ludu“ utakmicu nismo gledali ni u Londonu gde su igrali Totenhem i Sporting iz Lisabona u okviru grupe D.

Poveli su gosti golom Markusa Edvardsa a nakon asistencije Paulinja u 22. minutu, a izjednačio je Rodrigo Bentakur u 80. minutu nakon kornera koji je izveo Ivan Perišić i pravog karambola koji je nastao u petercu golmana Antonia Adana.

Između dva gola napadale su obe ekipe, a posebno je to činila četa Antonio Kontea u drugom poluvremenu.

Čak su u poslednjim trenucima meča „Pevci“ stigli i do gola, ali je on poništen zbog ofsajda u kome se našao Hari Kejn.

To je poprilično razljutilo Kontea, koji je burno reagovao uletevši u teren, a glavni artitar na meču, Holanđanin Dani Makeli, mu je samo pokazao crveni karton i put u svlačionicu.

U drugom meču ove grupe Ajntraht u Frankfurtu je savladao Olimpik iz Marseja sa 2:1 i potpuno je zakomplikovao situaciju pred poslednje kolo.

Poveli su domaći preko Daići Kamade već u 3. minutu utakmice, a izjednačio je Mateo Genduzi 20 minuta kasnije.

Ipak tri boda BUndesligađu doneo je Rendal Kolo Mauni samo pet minuta kasnije.

Iako je bilo mnogo „varnica“ na samom terenu, pa čak i na klupama oba protivnika, mreže su mirovale, tako da je sada prvi Totenhem sa 8 bodova, dok po sedam imaju Sporting i Ajntraht, a šest Olimpik iz Marseja.

U poslednjem kolu grupne faze koje je na programu za nedelju dana sastaju se Marsej i Totenhem, odnosno Sporting i Ajntraht.

U grupi A videli smo dve lake pobede Liverpula i Napolija.

Obe ekipe su trijumfovale sa po 3:0; Liverpul u gostima protiv Ajaksa, a Napoli kod kuće protiv Rendžersa.

Upravo će Liverpul i Napoli u poslednjem kolu na „Enfildu“ odlučiti ko će sa prvog, a ko sa drugog mesta u grupi proći u osminu finala Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari