Bruka srpskog fudbala: Malta, Andora, Albanija, Jermenija dele lekcije 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Od početka sezone, srpski klupski fudbal se toliko srozao da su od predstavnika Superlige bolji i klubovi iz nekih egzotičnih evropskih zemalja.

Računajući i kvalifikacije za evropska klupska takmičenja, srpski klubovi su osvojili bodova u mizernoj meri da zauzimaju 45. mesto od ukupno 54 učesnika.

Razmere brukanja se teško mogu i dokučiti. Srpski klubovi su toliko očajni da su za UEFA koeficijent listu lošiji jedino predstavnici Crne Gore, Gruzije, Severne Irske, Litvanije, Velsa, Lihtenštajna, San Marina, Gibraltara i Estonije.

Bolji po učinku od starta kvalifikacija su predstavnici Andore, Malte, Jermenije, Farskih Ostrva, Moldavije, Finske, Severne Makedonije, Letonije, Luksemburga…

Za nacionalni koeficijent ove sezone, do sada, Srbija je osvojila 1,4 poena. To je količnik kad se dosadašnjih 7 bodova podeli sa pet učesnika.

Od sedam bodova pet je donela Crvena zvezda (četiri kao bonus za direktno učešće u grupi Lige šampiona i jedan za remi sa Jang Bojsom), a po jedan TSC za remi sa Olimpijakosom i pobedu Partizana nad Sabahom. Čukarički i Vojvodina u tom smislu nisu ni opepelili.

Kad se sagleda u proseku dobijamo bilans da je Zvezda za sada donela 1 bod, a TSC i Partizan po 0,2.

Da stvar bude kompleksnija, Iz obračuna za poslednjih pet sezona, što određuje poziciju na listi, gubi se šest poena, što u trenutnom preseku Srbiju dovodi do drastilčnog pada na UEFA listi za evropske kupove, sa 11. na 16. mesto.

Povratak među 15 najboljih liga gotovo je nemoguć, što će za posledicu imati da od sezone 2025/26 Srbija neće imati pet predstavnika u UEFA takmičenjima, niti dva u kvalifikacijama za plasman u Ligu šampiona.

Pet predstavnika ostaje za takmičarsku 2024/25, ali bez direktnog mesta u Ligi šampiona. Prvak kreće od plej-ofa i biće mu potrebno da preskoči samo jednu prepreku za grupu elitnog takmičenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari