Buđenje centara za šah-mat u Laktašima 1Foto: STARSPORT

Odbranom na evroligaškom nivou u drugom poluvremenu prve utakmice polufinalne serije plej-ofa ABA lige, košarkaši Crvene zvezde uspeli su da spreče već viđenu dramu u hali „Aleksandar Nikolić“ i da maltene rutinski na kraju savladaju Igokeu (76:61).

Po sistemu 1-1-1, crveno-beli bi već 7. maja mogli da se plasiraju u sedmo uzastopno finale regionalnog takmičenja, međutim za tako vredan podvig u Laktašima biće im potrebno više rešenja i daleko kreativnija igra u napadu, uslovljena razigranijim centrima, koji u nekadašnjem Pioniru gotovo da nisu imali neki bitniji učinak u ofanzivnom aspektu igre.

Nesumnjivo, Dejan Radonjić imaće ubedljivo najveći motiv da se njegovi puleni trijumfalno vrate u Beograd.

Neposredno nakon njegovog povratka u Zvezdu, 27. decembra 2020, crveno-beli su upravo u Laktašima odigrali verovatno i najlošiji abaligaški meč ove sezone.

Debakl personifikovan u rezultatu 85:65 čak i ne oslikava slojevitost očajnog pristupa, pogrešne koncepcije i loših odluka na terenu i kraj aut linije.

Igokea generalno važi za jedan od najdominantnijih regionalnih timova na svom terenu.

Dobiti ih u Laktašima zadatak je sa pet zvezdica i za najkvalitetnije abaligaške ekipe.

Izabranici trenera Bajića ove sezone su samo u tri navrata doživeli poraz u svojoj hali, od kojih poslednji protiv Mornara za njih nije imao rezultatski značaj, s obzirom na to da su već imali rezervisanu kartu za plej-of.

Kao treći najbolji defanzivni tim u ABA ligi, Igokea je kod kuće samo u četiri navrata primila više od 80 poena.

Crveno-belima će u petak biti potrebno daleko više rešenja i raznovrsnosti u igri; vođeni statistikom, mogućnost kapitulacije Igokee u Laktašima znatno raste kada rival prebaci 80 poena.

Mega, Budućnost i Mornar primenili su slične recepte, ali je pitanje da li će i Zvezda uspeti da po tom šablonu zapreti rivalu sa kojim ima dosta burnu i složenu blisku prošlost.

– Napravićemo prvo analizu uvodnog duela; jasno je i da je nakon vođstva u seriji pred nama još puno izazova i da ništa nije završeno. Period do druge utakmice iskoristićemo da se što bolje pripremimo za duel u Laktašima. Nema sumnje da nas očekuje izuzetno teška utakmica – istakao je trener Radonjić.

Za Zvezdu će biti važno da u drugom meču zaustavi tranzicionu igru rivala koji iz tog segmenta u proseku ubacuje 29 poena.

Igokea je u nekadašnjem Pioniru bila svedena na 18 lakih poena i svega tri iz drugog napada. Iako je imala problema sa kontrolom skoka (Igokea 10 ofanzivnih skokova), Crvena zvezda je najviše kuburila sa organizacijom igre i u segmentu razigravanja centara.

Nnoko je meč završio sa svega četiri poena, dok je Kuzmić ubacio tek poen.

Na svega 13 timskih asistencija, crveno-belima nije prošla nijedna akcija iz centralnog pika u smislu direktnog razigravanja centara pod košem.

Takođe, izostala je i produkcija sa niskog posta. Igokea neretko igra sa dve petice, odnosno Ilićem na četvorci koji je slab defanzivac na perimetru i retko kada izlazi na protivnički šut sa distance.

Davidovac i Simonović morali bi to daleko više da eksploatišu, naročito u Laktašima u kojima je hala nešto specifičnije „konfiguracije“ a obruči osetno tvrđi u odnosu na one u hali „Aleksandar Nikolić“.

Svođenje napada na individualne sposobnosti Voldena i naročito Lojda lako bi moglo da seriju odvede u majstoricu, što bi za crveno-bele značilo da četvrti put zaredom put do finala traže u meču „biti ili ne biti“.

Rezultati i raspored polufinala

prvi meč

Crvena zvezda – Igokea 76:61

Budućnost – Mornar       97:88

drugi meč            petak

Igokea – Crvena zvezda 18.30

Mornar – Budućnost       21.00

* serija se igra na dve dobijene po sistemu 1-1-1, eventualna majstorica predviđena je za 11. maj

Mornar bez izbora

Uspeli su košarkaši Budućnosti u nameri da polufinalnu seriju započnu trijumfom u hali Morača i da tako rivale iz Mornara stave u poziciju u kojoj neće imati izbora, već da u petak eventualnom pobedom izbore majstoricu. Barani su naročito dužni najvećem crnogorskom rivalu koji je u smiraj regularnog dela izgubio lidersku poziciju na tabeli upravo zbog poraza na terenu Mornara. Trener Pavićević moraće da do petka osmisli taktiku prema kojoj bi tandem plejmejkera Kobs-Ivanović barem delimično bio zaustavljen. Njih dvojica su zbirno u prvom meču postigli 40 poena (Kobs 22, a Ivanović 18) iskreiravši zajedno čak 14 napada Podgoričana. Učestvovali su u više od dve trećine poena Budućnosti u prvom meču, uspevši da neutrališu sjajan šut Mornara za tri poena (8/16) i odlično individualno izdanje Džejkoba Pulena (24p, 3/6 za tri, 5as). “ Ovo je bila prava plej-of utakmica, puna ritma, puna intenziteta. Protivnici su se smenjivali u vođstvu, a mi smo, nažalost, izgubili ritam u odlučujućim trenucima treće i poslednje četvrtine, što nas je koštalo priključka i da ova utakmica bude još zanimljivija. Mislim da je i ovako bila izuzetno zanimljiva, procenti obe ekipe su bili jako dobri i za tri i za dva poena. Budućnost je izvela više bacanja, ali joj čestitam zasluženu pobedu“, poručio je Zoran Peruničić, pomoćnik u stručnom štabu Mornara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari