Budućnost protiv meč lopte 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je maksimalno materijalizovala prednost domaćeg terena u finalu ABA lige.

Posle dve preubedljive pobede crveno-beli se praktično nalaze na trijumf od četvrte regionalne titule, samim tim i povratka u Evroligu, nakon jedne sezone pauze, prouzrokovane gubitkom prošlosezonskog finala protiv istog rivala.

Budućnost se pošteno obrukala u Beogradu, ogolivši sve razloge zbog kojih je tokom takmičarske 2018/19 doživela čak pet poraza s dvocifrenom razlikom od Zvezde; s tim u vezi večeras bi puleni Jasmina Repeše trebalo da imaju milion razloga da se iskupe pred dupke punom „Moračom“ (19.00).

Zvezda će pokušati da „čišćenjem“ u prestonici Crne Gore proslavi osvajanje ABA lige, dok će istovremeno košarkaši Budućnosti želeti, ako ništa drugo, ono barem da sačuvaju obraz.

Teško su u taboru Budućnosti svarili blamantan poraz u drugom meču i poigravanje košarkaša Crvene zvezde, faktički od starta druge četvrtine (107:69). Trener Jasmin Repeša je odmah posle duela, dobrim delom opravdano i razumljivo, akcenat sa terena pomeri ka tribinama sa kojih je doživeo salve neprimerenih uvreda začinjenih pljuvačkama kojih bi se postideo svako iole razuman i civilizovan u Beogradu i Srbiji.

Kolorit, svojstven ne samo „navijačima“ beogradskih velikana, već i takozvanim „varvarima“ pa i mnogim drugima na prostoru bivše SFRJ, svakako ne može biti opravdanje za indolentnost Podgoričana ispoljenu na neshvatljiv i neprimeren način skupo plaćenih profesionalaca, pogotovo inostranih igrača, naročito Amerikanaca. Budućnost bi sličnim pristupom večeras mogla da trasira put crveno-belih ka tituli. I

– Očekujem potpuno drugačiju utakmicu u odnosu na prve dve. Razlike kojima smo dobijali prethodne utakmice uopšte nisu faktor niti igraju ulogu pred ovaj treći meč. Ekipa Budućnosti će sigurno reagovati nakon dva poraza i igraće pred svojim navijačima u svojoj dvorani. Zato ćemo morati da odigramo još jače, pametnije i da držimo koncentraciju tokom celog toka utakmice. Igraćemo kao da je 0:0 u finalnoj seriji – jasan je trener crveno-belih Milan Tomić.

Budućnost je zaista izgledala katastrofalno u Beogradu. Nesumnjivo, stranci su pretrpeli salve kritika po povratku u Crnu Goru, čija je košarkaška javnost opravdano kivna na pojedince koji se nijednim potezom, gestom ili verbalnom porukom nisu potrudili da deluju kao tim. U igri svako za sebe nisu imali ni promil šansi protiv daleko organizovanijeg rivala.

Trener Budućnosti Jasmin Repeša uveren je da u domaćinskoj atmosferi može do pobede.

„Ekipa mora da pokaže reakciju, trebaju mi osobe, a ne igrači. Ko nema reakciju u ovom trenutku nema ni ponos, ne može nigde da igra na svetu. Neka bude prava podgorička atmosfera. Ne bih puno šta dodao, osim što sam ono doživeo, video i čuo. Iznenađen sam… Nisam doživeo duševnu traumu, ipak sam ja odrastao na asfaltu i to za mene nije novost. Osoba sam koja više prihvata šamar, nego pljuvanje, jer je pljuvanje najkukavičkiji čin – nije se Jasmin Repeša „ohladio“ i potisnuo dešavanja i ambijent iz mečeva u Beogradu.

Držaćemo se plana

Statistički gledano Ognjen Dobrić pruža perfektne partije tokom finalnog serijala. Na oba meča Zvezdin bek promašio je samo jednom sa linije bacanja, šutirajući perfektno za tri i dva poena (7/7 za dva, 2/2 za tri):

„Nema sumnje da nas čeka teška utakmica. Ekipa Budućnosti ima veliki kvalitet i u tom smislu nema promena u našem pristupu utakmici, jer i ovu narednu gledamo kao da je početak serije. Mi smo prethodne već zaboravili. Tim Budućnosti će svakako drugačije izgledati u svojoj hali, pred svojim navijačima, znaju te koševe, tu igraju. Zato će naš pristup biti isti kao i pred prva dva meča – čvrsto, koncentrisano, držeći se plana koji nam iznese trener“, razmišljanja je Dobrić.

Trojka za Podgoricu

Duel, koji će biti i prva „meč lopta“ za crveno-bele da reše finale u svoju korist i obezbede plasman u Evroligu sledeće sezone, sudiće Tomislav Hordov iz Hrvatske, slovenački sudija Mario Majkić i srpski arbitar Marko Juras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari