Budžet 5,6 miliona evra, a para nema 1

Skupština kluba KK Crvena zvezda jednoglasno je odlučila da Nebojša Čović dobije novi mandat i u narednih pet godina vodi klub sa Malog Kalemegdana.

Vodeći operativac crveno-belih, zajedno sa saradnicima i uz razumevanje države, spasao je 2011. klub izvesnog gašenja. Obraćajući se javnosti posle reizbora Čović je podsetio na teške godine, taksativno je nabrojao visine budžeta za svaku sezonu, počevši od 2011/12 i način na koji su “konstruisani”, istakavši da je stanje u klubu trenutno takvo da je na snazi “ružičasti”, ne i crveni alarm.

– Ukupan prihod KK Crvena zvezda u prethodnih pet godina bio je 28.100.000 evra. Iz sopstvenih sredstava i od sponzora koji nisu državna preduzeća prihodovano je 23.700.000 evra. Tu su i karte, marketing, obeštećenja, koja su nam izašla na 2,5 miliona evra skoro. Prihod od države je 4,5 miliona. Prosečno smo prihodovali od države 16 odsto ili prosečno po sezoni 890.000 evra. A, prosečno smo po sezoni zarađivali 4.728.000. Prosečan budžet po sezoni nam je 5.620.075 evra – podvukao je predsednik Crvene zvezde.

Ne može se sa sigurnošću reći da su projektovani budžeti zapravo i zatvoreni do kraja svake od prethodnih sezona. Konkretno, na kraju 2015/16 klub je samo treneru Dejanu Radonjiću ostao dužan sedam plata. Osim prema strancima, klub ima zaostale zarade prema većini igračkog kadra i to ne samo kada je u pitanju poslednja takmičarska godina. Ukoliko bi nekome od njih prekipelo mogao bi da tuži Zvezdu BAT- u i da time (opravdano) automatski blokira račun kluba. Finansijska situacija u disproporciji je sa pominjanim milionima evra u proseku po sezoni. Postavlja se pitanje gde su pare koje je klub sam prihodovao prošle sezone ili je dobio na ime sponzorstva od državnih (javnih) preduzeća i kada će trener i igrači biti isplaćeni u celosti?

– Napravili smo dobar rezultat, stabilizovali klub i sada moramo da razmišljamo kako dalje. Ne mislim da je potrebna euforija. Još smo u prostoru u kojem nije crveni alarm, ali jeste “ružičasti”. Evroliga je jako opasno takmičenje. Bilo je mnogo klubova koji su po svaku cenu ušli u Evroligu, pa jednu godinu učestvovali, a zatim bankrotirali. Dakle, jako je opasna. Ovo je novi model Evrolige, koji je još opasniji i koji zahteva veliki broj igrača, biće puno utakmica – upozorava Čović.

Privatizacija

– Cilj je da Zvezda bude još stabilnija, da vidimo da li možemo da završimo proces privatizacije, a mislim da to nije nerealno u smislu održivih sistema finansiranja kluba, podizanja nivoa budžeta… Jer, očigledno je da su naše mogućnosti pet-šest miliona. Ako to dignemo gore, onda će biti više mogućnosti da se igračima i struci da više nego u prethodnih pet godina, jer smo nosili 15,5 miliona evra duga iz perioda od 2011 – naglasio je Čović.

Dostići one sa “A licencom”’]

– Mislim da je prava umetnost da se uspešno nosimo sa klubovima koji imaju ogromne budžete i koji ih dižu svaki dan. A cilj je doći do evroligaša koji ima ‘A’ licencu. Ima tu puno toga da se unapređuje. Nije to sve gotovo – rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari