Čanak: Smanjiti prazan hod 1Foto: Starsport

Serija očajnih rezultata dovela je do toga da košarkaši Partizana praktično večeras igraju oproštajni meč Evrokupa pred svojim navijačima.

Izuzetno loše partije na međunarodnoj sceni možda su i najviše kumovale smeni Miroslava Nikolića i dolasku Nenada Čanka, koji je tokom vikenda na debiju protiv makedonskog MZT prekinuo niz od čak devet poraza na poslednjih deset utakmica košarkaša Partizana. Sa nekom novom percepcijom i kadrovskim rešenjima, Čanku bi duel sa Limožom trebalo da posluži kao jedan vid uigravanja pred daleko bitnije mečeve u ABA ligi (20.00).

I na duelu sa MZT video se neki novi i drugačiji trenerski rukopis mladog stručnjaka, koji je do dolaska u Partizan imao samo tromesečno iskustvo vođenja ekipe na kormilu subotičkog Spartaka. Čanak je daleko više, u odnosu na njegovog prethodnika, ukazao poverenje Aleksandru Aranitoviću, odnosno Mihailu Andriću, pogotovo jer Vanja Marinković nije zalečio povredu skočnog zgloba i pravo je pitanje u kojoj će meri biti spreman za večerašnji meč sa Limožom. Iako je rano za bilo kakve zaključke, može se pretpostaviti da bi Čanak Vilijams-Gosa i Patrika Milera mogao isključivo da koristi na mestu organizatora igre i tako rotaciju u spoljnoj liniji proširi na pomenutog Aranitovića, dok bi Andrić dobio nešto više protagonizma sa loptom u rukama, kako bi materijalizovao svoje veoma dobro i snažno telo. Čankov veliki problem je i to što istovremeno mora da uigrava tim i stara se o povređenim i rovitim igračima među kojima su Marko Čakarević (list noge), Strahinja Gavrilović, Obrad Tomić i pomenuti Vanja Marinković. Zbog kadrovske situacije najviše trpi centarska linija, koja je trenutno svedena na jednog centra – Đoku Šalića, kapitena Novicu Veličkovića na mestu krilnog centra i dvojicu fizički slabih i neiskusnih Marka Pecarskog i Nikolu Tanaskovića.

Trener crno-belih je naglasio da crno-beli u „Pioniru“ imaju obavezu da u svakom meču idu na pobedu.

„Bez obzira sto smo izgubili šanse za plasman dalje u Evrokupu, Partizan kod kuće ima obavezu da u svakoj utakmici ide na pobedu. Pokušaćemo da ispravimo stvari koje su bile loše protiv MZT-a, pre svega da smanjimo prazan hod i da što duže držimo intervale igre u kojima je prisutan zadovoljavajući intenzitet u oba pravca. Utakmica je na dan velike slave, ali se nadam da će navijači doći da nas podrže“, istakao je Čanak.

Mihajlo Andrić, koji je protiv MZT-a odigrao ofanzivno najbolju partiju u karijeri.

„Meč protiv Limoža je za nas odlična prilika da pred svojim navijačima još jednom damo sve od sebe, da što duže igramo na visokom nivou i pokušamo da dođemo do pobede“, rekao je Andrić.

Predsednik Ostoja Mijailović naznačio je nedavno neophodnost dovođenja pojačanja u skorije vreme i za očekivati je da se tako nešto i dogodi najkasnije do pravoslavnog Božića, pošto je ligaški deo ABA lige zašao u drugu fazu. Limož u sastavu ima veoma korpulentne visoke igrače Tatvidasa Lideku, Mamadua Žaitea i Brajana Konklina, tako da bi ne samo Čanak i saradnici, već i uprava na delu mogli da se uvere u neophodnost angažovanja najmanje jednog klasičnog centra. Za trenutno drugoplasiranu ekipu francuskog prvenstva nastupa i 32-godišnji američki plej Dru DŽojs, jedan od najboljih prijatelja Lebrona DŽejmsa sa kojim je zajedno igrao u srednjoj školi „Sent Vinsent – Sent Meri“. Aksel Butije je najbolji strelac ekipe u Evrokupu (12,8); novopečeni francuski reprezentativac tokom FIBA prozora u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019, koji je prošlog leta stigao u Limož i Šalona, kluba sa najboljim košarkaškim programom u državi, iz kojeg su mnogi igrači završili u NBA.

Raspored

Grupa C

9. kolo

utorak

Partizan – Limož 20.00

sreda

Lijetuvos – Alba 18.00

Bilbao – Lokomotiva 20.30

Tabela

1. Lokomotiva 8-0

2. Alba 5-3

3. Lijetuvos 4-4

4. Limož 4-4

5. Bilbao 2-6

6. Partizan 1-7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari