Carević o "spornim rukavicama": Birao sam Crnu Goru, odakle potiče moja srpska krv, reprezentaciju nisam doživljavao kao političku jazbinu 1foto:Starsport

Fudbalska reprezentacija Crne Gore ponovo je postala politički poligon. Umesto isključivo sportskih motiva, neki drugi su doveli do toga da Lazar Carević odluči da se ne pojavi na poslednjem okupljanju „sokolova“ za meč u Ligi nacija sa Mađarskom.

Golmanu Vojvodine zamereno je što nosi rukavice sa kombinacijom boja koja podseća na srpsku zastavu. Iako je takve nosio i protiv Srbije u Podgorici, na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pojedincima iz stručnog štaba selektora Miodraga Radulovića protokom vremena, zasmetao je manir nekadašnjeg đaka Barselone.

Carević je u Podgorici trpeo uvrede dela navijača zbog pomenutih rukavica, ostavši bez zaštite Fudbalskog saveza Crne Gore. Čini se da su ga posebno zabolele reči Srđana Kljajevića, pomoćnika u stručnom štabu Crne Gore, koji mu je poručio da „ne dolazi ako namerava da brani u tim rukavicama“ i da „ide da brani za Srbiju.“

S tim u vezi, golman Vojvodine odlučio je da se ne pojavi na poslednjem okupljanju reprezentacije za utakmice sa Mađarskom u Ligi nacija i Češkom u prijateljskom odmeravanju snaga.

– Na prošlom okupljanju, na utakmici sa Bugarskom, nosio sam iste rukavice kao na meču sa Srbijom – one tada nisu bile upitne. Što se tiče samih rukavica, taj model koristim godinama i moji sponzori, kako izađe koji model u novoj boji, mi iste šalju. Uostalom iste nose i Mark ter Štegen i Emilijano Martines – otkrio je Carević u razgovoru za Vijesti.

Selektor Radulović je nepojavljivanje Carevića shvatio kao neopravdano odsustvo.

– Licemerno je da selektor Radulović mene poziva da objasnim zašto nisam došao, nakon intenzivnog razgovora koji je trajao skoro mesec dana. Za razliku od njega, ja smem reći istinu. Prilikom našeg razgovora, pre 20 dana je znao da neću doći, a tada smo se dogovorili i da preskočim ovo okupljanje – tcrdi golman Vojvodine.

Nekadašnji đak La Masije imao je i razgovor sa Kljajevićem, dan nakon njegovog ispada na nacionalnoj osnovi.

– Dan nakon incidenta obavio sam telefonski razgovor sa gospodinom Kljajevićem kojem sam pri dolasku u reprezentaciju poklonio iste rukavice da odnese njegovom sinu, tada te rukavice nisu bile srpske. U razgovoru je on, kao pomoćni trener, rekao da ako mislim da nosim te rukavice ne treba da dolazim da branim za Crnu Goru, što sam ja trenutno i uradio.

Selektor je, navodno, bio šokiran Kljajevićevim ponašanjem i njegovim komentarima.

– On je mene zvao i preneo sam mu ponašanje Kljajevića na šta je on bio šokiran i rekao je da će videti o čemu se radi. U nastavku razgovora sam mu saopštio da sam očekivao barem neku reakciju na terenu njega ili saigrača, na šta mi je on odgovorio da to nije čuo, nego da su mu posle preneli i da, ako se to stvarno desilo, da je to prvi put u istoriji i da je to sramota. Ja sam mu odgovorio da se to desilo, prošlo je i iza mene je. Pošto je njegov zamenik spreman dan nakon incidenta da mi kaže da ne dolazim da branim ako ću braniti u tim rukavicama i da idem da branim za Srbiju, smatram da taj stručni štab nema osnovno poštovanje prema svom igraču.

Uprkos stvorenom ambijentu, Radulović je Careviću poručio da dođe na okupljanje.

– A ja sam očekivao rekaciju Saveza koja je sada verujem, sa razlogom izostala, i rekao sam mu da neću doći. U daljem razgovoru zamolio me da sa ovim ne idemo u javnost, što sam ja svakako planirao, jer je ovo tragikomično.

Golman Vojvodine prisetio se događaja i uvreda koje je doživeo u Podgorici, na meču sa Srbijom, u kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo.

– Što se tiče događaja koji se ‘slučajno’ desio protiv reprezentacije Srbije, bio sam šokiran da moji ‘navijači’ vređaju mene i moju porodicu, kao nekoga ko nikada nije napravio nijedan prekršaj u reprezentaciji. S druge strane, sve mi je to bilo smešno što čujem i vidim ispred sebe. Nakon utakmice kada sam shvatio šta je pravi povod za takvo divljaštvo, bilo mi je smešno i u neverici sam čitao šta je pravi razlog zbog čega su oni bili revoltirani.

Golman u punoj snazi dolazio je na okupljanje reprezentacije ponosan na to što reprezentuje Crnu Goru.

– Reprezentaciju sam doživljavao kao borbu za svoju državu, a ne kao političku jazbinu. Međutim, sva ova priča je nebitna i smešna.

Saigračima iz reprezentacije ništa ne zamera, mada je očekivao konkretniju podršku.

– Oni su samo pod tušem i iza ćoška stali uz mene, ali im stvarno ništa ne zameram. Oni su tu duže i verovatno to tako ide. Međutim, opet ponavljam, ne zameram im ništa i iz srca im želim sve što i sebi u profesionalnoj sportskoj karijeri.

Iako Srbin, Carević je sebe uvek doživljavao kao golmana reprezentacije Crne Gore.

– Kada sam mogao da biram, odabrao sam da branim za moju državu Crnu Goru, odakle potiče moja srpska krv. Odazvao sam se svakom pozivu od pionirske do A selekcije, čak par puta i povređen. Prilikom okupljanja doživeo sam i povredu što me dosta usporilo u napredovanju u Barseloni, a pritom niko iz Saveza me nije kontaktirao da vidi kako teče moj oporavak. Ja sam se i dalje rado odazivao pozivima za reprezentaciju.

Uprkos svemu, Carervić nije odustao od mogućnosti da i dalje bude golman naših južnih komšija.

– Meni ostaje da se posvetim sebi, pripremama za sledeću sezonu kako bih branio boje svoga kluba Vojvodine i nadam se da ću u nekom narednom periodu doći u priliku da uz neke bolje ljude opet igram fudbal za svoju državu Crnu Goru. Do tada, reprezentaciji želim da ostvari sve uspehe koje sam želeo da ostvarim sa njom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari