Ćavi u nesanici posle gostovanja Sevilji 1Ćavi Hernadez foto EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Zanimljive taktičke varijacije umalo nisu Barseloni omogućile da se trijumfalno vrati iz Andaluzije. U odloženom meču Primere, Barsa je na kraju remizirala u Sevilji (1:1) iako je, utisak je barem takav, imala više od igre tokom utakmice. Na kraju, u drugom poluvremenu je domaćin ostao sa igračem manje posle isključenja Kundea, ali Katalonci to nisu naplatili pobedničkim golom.

Iako je došao u teškom trenutku, već posle mesec dana rada vidi se jasan trenerski rukopis Ćavija u Barseloni. Uprkos opterećenosti brojnim kadrovskim problemima, mladi stručnjak je u Sevilji primenio razne taktičke varijante koje su na kraju mogle da rezultiraju i trijumfom.

Možda i prvi put, otkad je sredinom novembra preuzeo ekipu od Ronalda Kumana, i to na jednom od najtežih gostovanja u Primeri, Barselona je većim delom utakmice diktirala ritam, stvarala šanse i bila dominantnija u posedu lopte i kreaciji igre.

Kada je napadala, Arauho je prelazio na desnog beka, dok je defanzivno činio trio štopera sa Pikeom i Garsijom. Ofanzivno, Dembele je pravio najveću razliku, konstantno vezujući po dvojicu Seviljnih igrača na desnom boku.

Mada je Barsa primila naivan gol posle kornera Sevilje, na identičnom prekidu je uzvratila divnim golom Arauha i time pokazala da Ćavi sa mnogo više pažnje radi sa timom u tom segmentu igre.

„Ostao je gorak osećaj, biće mi teško da zaspim. Morali smo da pobedimo, posebno sa igračem više. Moramo da budemo mirniji u takvim situacijama. U prvom poluvremenu smo bili veoma dobri, sa karakterom. Tim raste, ide nam dobro u velikom pritisku, lopta cirkuliše… Bila nam je potrebna pobeda za odlazak na mesto koje vodi Ligu šampiona. Ponosan sam na tim uprkos remiju: Usman je pogodio stativu, Gavi je imao šansu. Tim se takmičio sa velikim rivalom, slika je dobra. Tim napreduje, a ja sam ponosan. Barselona je napravljena da pobeđujem a mi smo na dobrom put. Ovo je Barselona koju želim da gledam, dominantna, hrabra“, delovao je Ćavi zadovoljno posle utakmice.

U drugom poluvremenu, pogotovo posle isključenja Kundea, Barsa je imala par veoma dobrih situacija da matira rivala. Težište igre pomereno je na polovini domaćina, međutim tada se možda i najbolje videlo koliko Kataloncima fali vrhunski centarfor.

„Nedostajalo nam je strpljenja i da znamo kada je pravo vreme za napad. Ne mislim da nam je gol nedostajao, nedostajalo nam je razumevanje igre. Zrelost da vidimo šta treba da radimo. Napravili smo pogrešne izbore. Sevilja je veoma iskusan i snažan tim, ali bili smo bolji. Mislim da smo zaslužili više od boda“, naglasio je 41-godišnji stručnjakj, nekada vrhunski vezni igrač i kreativac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari