Čekajući Sabah sa Partizanom: Protivnik crno-belih iz varoši nadomak Bakua nosi nadimak "Sove", sarađuje sa zagrebačkim Dinamom, Srbi mu strelci oba istorijska gola 1Nekadašnji Partizanov napadač Grbić na meču s Neftčijem u Beogradu 2014. Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Partizan je dobio protivnika za start u Evropi, na pretposlednjem stepeniku ka fudbalskoj Ligi konferencije, najmlađem klupskom takmičenju UEFA.

U trećem kolu kvalifikacija sastaće se sa Sabahom iz Azerbejdžana, Prvo u četvrtak, 10. avgusta, igra kao gost u varoši Masazir nadomak Kaspijskog jezera (oko 3.000 duša) u oblasti Abšeron, dvadesetak kilometara od glavnog grada Bakua. Revanš u Beogradu je nedelju dana zatim.

Sabah, što na turskom, zvaničnom jeziku Azerbejdžana, znači zora, mlad je klub. Osnovan je 2017. novcem Jaguba Husejnova, poslovnog čoveka iz građevinske industrije, čija je firma dala pečat arhitektonskoj modernizaciji Bakua sa šumom nebodera u staklu. Stadion s 13.000 mesta, sagrađen 2014, prava je kutija šibica.

U sezoni svog nastanka tim je zauzeo peto mesto u drugoj ligi, ali je dobio priliku da se ogleda u najboljem društvu jer su sva četiri ispred njega odustali od najvišeg stepena državnog fudbalskog takmičenja.

Čekajući Sabah sa Partizanom: Protivnik crno-belih iz varoši nadomak Bakua nosi nadimak "Sove", sarađuje sa zagrebačkim Dinamom, Srbi mu strelci oba istorijska gola 2
Foto: EPA/Lindsey Parnaby

Za uzdanicu u napadu je doveden Marko Dević, danas 40-godišnjak, nekadašnji reprezentativac Ukrajine iako rođen u Beogradu, budući da je dugo igrao u toj zemlji. U anale kluba je upisan kao strelac prvog proligaškog gola od osam koliko ih je postigao u toj sezoni.

Nije bio jedini naš igrač u Sabahovom debitantskom iskušenju. Nekadašnji golman Crvene zvezde Saša Stamenković, koji je stigao iz Kazahstana, ostao je tri i po godine. Half Filip Ivanović, koji je u prošloj sezoni igrao u kragujevačkom Radničkom (otišao u Uzbekistan), digao je sidro šest meseci pre njega, a Miloš Bosančić, nekadašnji vezista i crno-belih i crveno-belih, zadržao se jednu sezonu, kao i Dević, koji se zatim, u leto 2019, vratio u naš fudbal posle 14 godina, ponovo u Voždovac, ali je već u zimu opet obukao Sabahov dres. Tu je pre tri godine i završio karijeru.

U ligi, u kojoj u poslednjih 13 sezona tron dele Neftči i Karabag, važeći dvostruki uzastopni prvak, Sabah se prošli put „umuvao“ između njih na drugo mesto u četvorokružnom takmičenju s deset timova. Imao je devet bodova manje od Karabaga (90), a čak 13 više od Neftčija (68).

Sabah je na debiju u Evropi oba puta u drugom kolu savladao Fudbalsku školu Rige (RFS), praktično svog saborca u negovanju podmlatka, jer azerbejdžanski klub, vodeći se takvom politikom, sarađuje sa zagrebačkim Dinamom, kojeg je odabrao zato što mu je uzor za stvaranje igrača iz vlastitog pogona.

Čekajući Sabah sa Partizanom: Protivnik crno-belih iz varoši nadomak Bakua nosi nadimak "Sove", sarađuje sa zagrebačkim Dinamom, Srbi mu strelci oba istorijska gola 3
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zora, koja nosi i nadimke „Sove“ i „Studenti“, nema igrače iz Srbije, ali ima Srbina iz BiH. Levi bek Bojan Letić (30), izdanak brčanskog Jedinstva, u Sabahu je godinu i po. Pre toga je igrao u španskom drugoligašu Mirandesu, a ranije, u drugom polugođu sezone 2019/20, u niškom Radničkom.

U istoriju kluba je stupio kao njegov prvi strelac u evrokupovima. Sabah je u Jurmali pobedio RFS s 2:0, a kod kuće u revanšu 2:1.

Partizan se četvrti put sreće s rivalom iz Azerbejdžana.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2008. u prvoj utakmici je remizirao s Interom u Bakuu (1:1), a u revanšu je pobedio (2:0). Nije se probio do željenog mesta.

Četiri godine kasnije igrao je s Neftčijem u Ligi Evrope. Nerešeno je bilo i u Humskoj (1:1) i u glavnom gradu Azerbejdžana (2:2). Iz grupe su dalje otišli milanski Inter i Rubin iz Kazanja.

Neftči je bio prepreka i u plej-ofu za Ligu Evrope 2014. Crno-beli su se radovali i kod kuće (3:2) i u revanšu (2:1).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari