Čelsi pod istragom zbog transfera iz Rusije, moguće i oduzimanje bodova 1EPA/PETER POWELL

Sporni transferi obavljeni su pre deset godina, ali je zbog njih pokrenuta istraga u Engleskoj.

Plavci od početka sezone igraju toliko loše da će pravi podvig predstavljati sam plasman u neko od evropskih klupskih takmičenja naredne takmičarske godine.

Tod Boli, novi vlasnik kluba, u potpunosti je „pobrkao lončiće“ spiskao već milijardu evra na pojačanja i time bi lako mogao da dovede Plavce u problem, jer i sada deluje neverovatno da time nije ugrožen finansijski fer-plej.

Na sve to, engleski mediji danas pišu da je protiv dvostrukog prvaka Evrope pokrenuta istraga zbog spornih transfera koji su obavljeni za vreme mandata Romana Abramoviča na čelu kluba.

Prema pisanju Tajmsa, Premijer liga ispituje kupovine Vilijana i Samjuela Etoa iz Anžija koje su obavljene 2013. godine.

Britanski mediji su i ranije pisali o tome kako su postojale indicije da su određeni transferi obavljeni na nedovoljno tranasparentan način i da je zbog toga Todu Boliju, prilikom kupovine kluba za 2,5 milijardi funti, umanjen iznos za 100.000.000 evra kako bi se pokrile „nepredviđene obaveze“.

Svesni ozbiljnosti situacije, novi vlasnici Čelsija samovoljno su prijavili sve finansijske transakcije obavljene u periodu od 2012. do 2019. godine i to Fudbalskom savezu Engleske, Premijer ligi i UEFA nakon čega je liga pokrenula istragu.

U sklopu istrage nalaze se i transferi Vilijana i Samjuela Etoa iz Anžija za koje se sumnja da su obavljeni za potrebe plaćanja „ruskim entitetima“.

Čelsi je brazilsko krilo tada platio 35.500.000 evra, dok je dan kasnije doveo i iskusnog kamerunskog napadača bez obeštećenja.

– Ove optužbe prethode sadašnjem vlasništvu kluba. Oni se tiču entiteta koje je navodno kontrolisao bivši vlasnik kluba i ne odnose se ni na jednog pojedinca koji je trenutno u klubu. Vlasnička grupa FK Čelsija završila je kupovinu kluba 30. maja 2022. godine. Tokom procesa detaljne analize pre završetka kupovine, vlasnička grupa je postala svesna potencijalno nepotpunog finansijskog izveštavanja u vezi sa istorijskim transakcijama tokom prethodnog vlasništva kluba. Odmah nakon završetka kupovine, klub je proaktivno prijavio ove stvari svim važećim fudbalskim regulatorima. U skladu sa osnovnim principima klupske vlasničke grupe o potpunoj usklađenosti i transparentnosti, klub je proaktivno pomagao nadležnim regulatorima u njihovim istragama i nastaviće to da čini – navedeno je u saopštenju kluba iz Londona.

Čelsiju preti oduzimanje bodova ali i novčana kazna. UEFA je u julu već kaznila londonski klub sa oko 10.000.000 evra zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja jer su zahtevane informacije u vezi sa finansijskim poslovanjem bile nepotpune za period između 2012. i 2019. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari