Cene karata i do 80.000 funti 1Zoran Tančić

Osim Centralnog i terena br. 1 vimbldonski kompleks ima još 18 travnatih terena i dodatnih 22 za vežbanje i trening tenisera.

Numerisane karte se prodaju samo za dva glavna, ali ono što je tipično za ovaj turnir jeste da su ulaznice rasprodate nekoliko meseci unapred. Pomoćna igrališta su takođe krcata gledaocima, pa ni na njima nije jednostavno da se zauzme položaj odakle može bez ometanja da se posmatraju mečevi. Bez obzira što se ona ne pokrivaju pokretnim krovom u slučaju kiše, kao dva najveća.

Karte se prodaju na dva načina. Svake godine, u jesen za sledeću sezonu, tako što se žrebom izvlače njihovi dobitnici i ti srećnici mogu da ih dobiju po nabavnoj ceni. Inače, ulaznice se uvek prodaju u paru, po jedinstvenoj cifri. Ipak, veći deo se prodaje drugim sistemom. Firme i pojedinci ih kupuju na period od pet godina – poslednji put kada je vršena prodaja trebalo je izdvojiti 50-60.000 funti za dve petogodišnje karte.

To su jako dobra mesta na tribinama, a najskuplje su one karte koje su tik uz Kraljevsku ložu. Mnogi pojedinci ove karte doživljavaju kao dobru investiciju i svake godine ih preprodaju u nadi da će na njima da ostvare profit.

Fajnanšel tajms često objavi cenu tih prodatih karata, a rekord je bio pre nekoliko godina kada su za finale između Rodžera Federera i Endija Mareja dve karte otišle za 80.000 funti! Vlasnici ovih petogodišnjih dragocenih „hartija“ imaju pravo da ih stavljaju na tržiste i da diktiraju cenu.

Mnoge kompanije koriste ih za animiranje svojih poslovnih partnera, a ko dođe u njihov posed osim vrhunskim tenisom bude počašćen ručkom sa šampanjcem kao i jagodama sa šlagom, kao jednim od popularnih simbola Vimbldona. Oni što se „zamore“, i napuste Vimbldon ranije nego što je to uobičajeno, vraćaju karte, koje se ponovo dodeljuju ljudima „na čekanju“. I to po veoma pristojnim cenama, a sav prihod od takve prodaje ide u dobrotvorne svrhe.

Mali broj „srećnika“ sedi u posebnim ložama igrača koji nastupaju na ovom grend slemu, a to su obično njihove porodice, treneri, članovi tima i desetak prijatelja. Ti „boksovi“ su jedni do drugih, a redar po spisku pozvanih raspoređuje sedenje.

„Elitna“ ili najatraktivnija mesta su u Kraljevskoj loži. Osim članova Kraljevske porodice tu su obavezno proslavljeni teniseri – veterani, posebno osvajači Vimbldona, poznate ličnosti, političari, premijeri, predsednici… Da sede u toj loži imali su čast i naši bivši predsednici gospodin Boris Tadić i gospodin Tomislav Nikolić, a jedne godine, na otvaranju, u njoj su u prvom redu bili roditelji Novaka Đokovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari