Centar Iskra u Kragujevcu namenjen je osobama sa invaliditetom i jedinstveni je objekat u Srbiji 1Foto: Z. S. M.

 

Život nećeš provesti na cilju nego na putu do cilja. Zato je bitnije kakav put imaš, nego koji si cilj izabrao, reči su prosvetitelja Dositeja Obradovića na zidu teretane Centra Iskra u Kragujevcu.

Jaka motivaciona poruka i to ne bez razloga, jer njihov cilj ume da bude težak i često se čini nedostižnim a put do njega još teži. A, da ga dosegnu, na tom putu im pomaže jedinstveni u zemlji centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Objekat Iskra je centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom sa statusom zadužbine Delta Holdinga podignut 2016. godne na lokaciji koju je obezbedio Grad Kragujevac u naselju Vašarište. Njime, u ime Grada Kragujevca rukovodi SPD (Sportsko privredno društvo) „Radnički”.

Ciljna grupa korisnika usluga su osobe svih vrsta invaliditeta svih starosnih doba, koji imaju potrebu za rehabilitacijom ali i rekreativce i sportiste, kao i vrhunske sportiste paraolimpijskog programa i programa specijalnih olimpijada.

Centar Iskra je jedan od najmlađih objekata SPD Radničkog. Počela je sa radom 30. juna, pre osam godina kada je bila poverena na upravljanje Ustanovi za sport i fizičku kulturu „Park”.

Objekat od 660 kvadrata je delo magistra arhitekture Predraga Milutinovića iz Beograda koji je za isto dobio grand pri salona arhitekture u Beogradu 2017. za najlepši objekat u Srbiji izgrađen prethodne godine.

Sam projekat je osmišljen u saradnji sa lokalnom paraolimpijskom akademijom, nakon dugogodišnjeg partnerskog angažovanja na ovim pitanjima i sagledavši potrebe ove populacije u zemlji a na osnovu iskustava iz naprednijih zemalja sveta.

Višednevni boravak u centru ove kategorije korisnika ima za cilj njihovo ohrabrivanje u procesu rehabilitacije za maksimalno korišćenje preostalih fizičkih potencijala u novonastalim zdravstvenim okolnostima uz stručnu podršku lekara, terapeuta, psihologa, specijalnih pedagoga, socijalnih radnika i trenera a na osnovu njihovih individualnih afiniteta.

Svi sadržaji na mikro prostoru

Iskra je „koncentrisana” na mikro prostoru. U neposrednoj blizini Centra nalazi se kompletna sportska infrastruktura za sve aerobne i atletske discipline, kao i male sportove kojima se ova populacija bavi.

– Sem onoga što im je na raspolaganju u samoj Iskri, gosti i korisnici objekta koriste sve one sadržaje u ponudi SPD Radnički: otvorene i zatvorene bazena, Sportsku halu „Gordana Goca Bogojević”, Avantura park na šumaričkom jezeru… (koji su svi u blizini samog Centra), nabraja za Danas Ana Starčević, direktorka Sektora za logistiku SPD Radnički.

Centar Iskra u Kragujevcu namenjen je osobama sa invaliditetom i jedinstveni je objekat u Srbiji 4
Mini atletska staza sa posebnom tartanskom podlogom idealna za pripremu paraolimpijaca Foto: Z. S. M.

Objekat Iskra raspolaže sa kompletnom infrastrukturom: smeštajnim kapacitetom do 20 osoba (u pet četvorokrevetnih soba), odlično opremljenom teretanom, konferencijskom salom (pres centrom), sobama za masažu i hidromasažu, bibliotekom…

Njihova konferencijska sala na raspolaganju je svim udruženjima OSI za održavanja i drugih manifestacija, ne samo sportskih kao što su: obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa Dunovim sindromom, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, tribine udruženja obolelih od reumatskih bolesti, prezentacije aplikacija obolelih od kancera, predstavljanja rukavica za slepe Saveza slepih i slabovidih… Samo su neke od manifestacija održanih prošle, 2023. godine u kragujevačkoj Iskri.

Idealno za pripreme paraolimpijaca

– Objekat je namenjen osobama sa svim vrstama invalidtetima kao i svim sportistima iz zemlje i inostranstva, ističe Vladimir Potrić, upravnik objekta Iskra.

U Iskri sem teretane, postoji u dvorištu i atletska staza sa posebnom, prilagođenom tartanskom podlogom kao i teren za boćanje.

– Kompleks je namenjen osobama sa svim vrstama invalidtetima kao i svim sportistima iz zemlje i inostranstva i do sada smo u njemu ugostili brojne sportiste, prvenstveno vaterpoliste i plivače, navodi Portić, napominjući da su pre desetak dana ugostili članove plivačkog kluba iz Subotice a dok vodimo razgovor za Danas u njemu borave slovački vaterpolisti koji učestvuju na međunarodnom turniru u Kragujevcu.

Medijsku i pres salu u Iskri jednom nedeljno koristi za svoje potrebe Udruženje osoba sa Daunovim sindromom, što po njemu pokazuje da Iskra nije samo „sportska priča”.

Ipak, i posle osam godina postojanja po mišljenju Ane Starčević, treba još uvek raditi na njenoj popularizaciji kako bi se više ljudi i sportista upoznali sa njenim postojanjem i oblastima delovanja.

– U Srbiji nema ovakvog objekta. Jedini i jedinstven je u našoj zemlji sa toliko sadržaja prilagođenih svim osobama sa invaliditetom, zaključuje ona.

Zbog toga je cilj SPD Radnički kao društveno odgovorne firme je da se celokupna javnost upozna sa sadržajima koje iskra nudi i koji su dostupni svim vrstama sportista, rekreativaca i paraolimpijaca.

Skoro 30 najrazličitijih vrsta korisnika teretane

Sportski centar Iskra ima čak 29 ugovora potpisanih o korišćenju teretane i svojih sadržaja sa sportskim klubovima i OSI udruženjima kao što su, između ostalih: Udruženje osoba sa autizmom, Udruženje obolelih od multiple skleroze, Udruženje studenata sa hendikepom, Zavodom Male Pčelice za osobe sa smetnjama u razvoju, Bokserskim klubom OSI „Alka”, Streličarskim OSI „Oko sokolovo”, Sportskim društvom gluvih i nagluvih, Udruženjem Centar za samostalni život OSI, Udruženjem za cerebralnu i dečiju paralizu, Centrom za razvoj usuga socijalne zaštite „Knjeginja Ljubica”, udruženjima ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, mentalno obolelih…

Centar Iskra u Kragujevcu namenjen je osobama sa invaliditetom i jedinstveni je objekat u Srbiji 5
Moderna teretana u Iskri koju koriste brojni klubovi, udruženja i organizacije Foto: Z. S. M.

Njihovu teretanu koriste i svi klubovi SPD „Radnički”: muški i ženski košarkaški klub, vaterpolisti…

Projekat (Ne)vidljivi se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari