Česi rival po meri i guberu 1Fudbaleri Partizana foto Peđa Milosavljević /Starsport

Da mogu da biraju u Partizanu bi moguće precrtali dvomeč šesnaestine finala Lige konferencije.

Ne zato što ne vole da igraju u Evropi, nisu zaslužili i nemaju koristi od toga, nego zbog toga što bi u istoj februarskoj nedelji trebalo da završe nadmetanje za osminu finala najmlađeg UEFA takmičenja i odigraju možda ključnu bitku za titulu srpskog šampiona sa večitim rivalom Crvenom zvezdom (26. februara).

Jedina olakšavajuća stvar je to što su na jučerašnjem žrebu izbegli zvučnije rivale iz nekih od najjačih prvenstava i izvukli Spartu iz Praga, bez obzira što će 17. februara u Češkoj i 24. februara u Beogradu imati posla sa jednim od trećeplasiranih timova iz Lige Evrope.

– Svaka ekipa u ovom žrebu bila je jaka. Mi smo hteli da izbegnemo PSV, Lester i Marsej, to su nam bile želje. Sparta spada u normalne rivale, pokušaćemo da se nadigravamo i uradimo najbolje za naš tim – kratko je prokomentarisao šef struke crno-belih Aleksandar Stanojević.

Sparta je grupnu fazu LE završila sa sedam bodova, u konkurenciji Liona, Glazgov Rendžersa i Brondbija, dok je lider srpske Superlige kraj prve runde LK dočekao iza Genta, a ispred Anortozisa i Flore, skupivši osam bodova u šest duela.

– Nijedan potencijalni protivnik nije bio slab, ali ovaj je po meri Partizana. Zadovoljni smo žrebom. Izvukli smo ekipu sa velikom tradicijom, sa kojom smo se sastajali u prošlosti i to na putu ka evropskom finalu. Radujemo se predstojećim duelima sa starim znancima – dodao je sportski direktor crno-belih Ivica Iliev, aludirajući na susrete sa istim klubom u četvrtfinalu bivšeg Kupa šampiona 1966. godine, kada je u Pragu bilo 4:1, a u Beogradu 5:0, i „parni valjak“ prošao dalje.

Današnji tim Sparte predvodi Pavel Vrba, trener Viktorije iz Plzenja u vreme kada je ova eliminisala Partizan u nokaut fazi Lige Evrope, a čine ga mahom domaći fudbaleri.

Strane pasoše imaju golmani Nica iz Rumunije i Holec iz Slovačke, defanzivci Vindhajm (Norveška), Nilsen (Danska), Hancko i Štetina (Slovačka), te vezisti Minčev iz Bugarske i Karlson iz Švedske.

Prvi strelci ove sezone su centarfor Matej Pulkrab (sedam golova) i krilni ofanzivac Jakub Pešek (6), inače i šestostruki asistent, a na igru i rezultate Pražana uticaja ima i mladi napadač Adam Hložek, sa 11 nameštenih pogodaka.

Statistika kaže da su najčešći starteri u redovima protivnika našeg kluba: čuvar mreže Nica, desni bek Vizner, štoperski tandem Hancko – Panak, plus bočni igrači sredine terena Pešek i Haraslin.

Pod uslovom da svi ostanu tu gde jesu i na proleće, što važi i za Markovića, Zdjelara, Natha, Popovića, Gomeša i druge Stanojevićeve izabranike, pa i njega samog, jer je više puta izrazio nezadovoljstvo tretmanom ekipe i klimom oko nje.

Sutra sa Metalcem

Mada se Srbija zabelela u vreme kada je to prirodno, sneg je iznenadio komunalne službe, pa su mnogi putevi neprohodni ili teško savladivi. Zbog toga će Partizan dva dana posle predviđenog termina gostovati u Gornjem Milanovcu, jer je meč 20. kola Superlige sa Metalcem pomeren sa ponedeljka (15.45) na sredu (15.00).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari