Cifre davanja države Zvezdi i Partizanu ostale u fioci 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Usred haosa na tribinama i rata u medijima tokom finalne serije ABA lige, državni tabloidi su izašli sa eksplicitnom najavom da će država Srbija u utorak, dakle juče, izaći u javnost sa podacima koliko je tačno dala para Crvenoj zvezdi i Partizanu u poslednjih deset godina.

Nije za tu tvrdnju ostavljena nikakva rezerva, a takva reakcija usledila je posle incidenata na košarkaškom derbiju, a odmah zatim i kuknjave i crveno i crno-belih kako im država, i jednima i drugima, odmaže. Najavljeno je da će ministar finansija Siniša Mali objaviti sve podatke o finansijama i fudbalskih i košarkaških klubova večitih rivala, koliko su dobili od države, državnih i javnih preduzeća, fondova…

U istim napisima državnih tabloida, “saznaje se” da Zvezda i Partizan na ime poreza trenutno duguju više od 40 miliona evra.

Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata već pretio da će podacima o pomoći države najvećim i najpopularnijim klubovima “zapušiti usta” njihovim čelnicima koji blaćenjem države sakrivaju sopstvene neuspehe i nesposobnost.

Tako je u oktobru 2019. baš Siniša Mali objavio da je država na razne načine od 2014. godine pomogla košarkaški klub Crvena zvezda sa 1,626 milijarde dinara, a Partizan sa 1,217 milijardi dinara. I da je, bilo direktno iz budžeta ili preko ministarstava, ili indirektno, preko javnih preduzeća za fudbalski klub Partizan dala 899,4 miliona dinara, a za Crvenu zvezdu 727 miliona.

Mali je dodao da građani mogu videti da država izdvaja za oba kluba i podržava ih podjednako i da se trudi da bude „uravnotežena na najbolji mogući način“.

Ovo je novac dat u gotovini, a tu je i podrška i kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza“, rekao je još Mali i dodao da o dodeli tih sredstava odlučuje veliki broj institucija, a pored toga, javna preduzeća, poput Telekoma, sama usvajaju svoje budžete.

U to doba poreska uprava odobrila je za ta četiri kluba, prema rečima Malog, reprogram dugova za porez na imovinu u iznosu od milijardu dinara.

Svako može da dobije reprogram poreskih dugova ukoliko obezbedi odgovarajuće garancije“, objasnio je on i dodao da nema informacije da li klubovi redovno izmiruju obaveze od trenutka reprograma.

Odmah posle najave u tabloidima, u prošli petak je i u KK Crvena zvezda i u KK Partizan došla u kontrolu inspekcija ministarstva finansija. Oglasila su se i dva predsednika košarkaških klubova. I jedan i drugi su potvrdili dugovanja za porez, kamate i reprograme, ali i izašli sa ciframa koliko ih je država ove sezone pomogla. Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda izjavio je da je to suma od 5.187.000 evra, a prvi čovek KK Partizan Ostoja Mijailović da je taj klub od države za isti period dobio 3,8 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari