Čovek koji znači uspeh 1Foto: FIBA

Bilo je potrebno nešto manje od dva meseca da po preuzimanju kormila Aleksandar Đorđević Virtusu iz Bolonje podari, sasvim sigurno, najvredniji klupski trofej u poslednje dve decenije.

Velikan koji je 1998. i 2001. bio prvak Evrope doživeo je strmoglavi pad, pogotovo u poslednjoj deceniji, toliki da je 2017. uspeo da se vrati u elitni rang domaćeg takmičenja iz druge lige. Današnji Virtus po mnogo čemu, pre svega finansijama, nije ni nalik onome koji je pod vođstvom Etorea Mesine igrao prelepu košarku, a čiji su protagonisti bili asovi poput Danilovića, Đinobilija, Savića, Nesterovića, Smodiša, Skonokinija, Rigodoa, Jarića, Abija…

Shodno tome, osvajanje FIBA Lige šampiona tokom vikenda u Belgiji može se protumačiti kao izuzetan rezultat Virtusa, ekipe koja trenutno u prvenstvu Italije zauzima 11. mesto sa skorom 14-15.

Iako je prvi prvom objavljivanju delovalo teško shvatljivo, Aleksandar Đorđević je 11. marta pristao da dođe na mesto trenera ekipe koja je u tom trenutku bila u seriji od četiri poraza na poslednjih pet mečeva u prvenstvu Italije.

Predsednik Alberto Buki želeo je na čelo tima harizmatičnog stručnjaka sposobnog da poradi na motivaciji igrača među kojima je bilo pojedinaca dobro poznatih široj košarkaškoj javnosti. Pjetro Aradori je višegodišnji italijanski reprezentativac; Toni Tejlor je prošle sezone u dresu Banvita bio jedan od boljih plejmejkera u Turskoj, Amat Embaje nastupao je za Brindizi i Milano, Dejan Kravić već godinama figurira kao potencijalni reprezentativac Srbije, dok je Mario Čalmers ubedljivo najpoznatije ime.

Bivši student Kanzasa dvostruki je šampion NBA lige sa Majamijem u eri vladavine Lebrona DŽejmsa, Dvejna Vejda i Krisa Boša. Čalmers je u toj ekipi bio startni plejmejker i posle sedam sezona u Majamiju, u 2015/16 nastupao je za Memfis.

Bilo je evidentno da takav sastav ima kvalitet, ali je Virtusu bio potreban stručnjak koji će poraditi na timskoj odbrani, stvaranju hemije i iskristalisanju jasnih uloga. Od dolaska Đorđevića, Virtus je broj timskih asistencija, pogotovo u FIBA Ligi šampiona, povećao na 15, izgubljene lopte sveo na svega 8,4 uz procente šuta od preko 50 odsto za dva i skoro 35 za tri poena.

Najveći napredak zabeležen je u odbrani. Virtus je na Fajnal-foru u Antverpenu Bamberg sveo na 50 poena u polufinalu, dok je Tenerifama „dozvolio“ 61 u borbi za titulu. Đorđević je u Kevinu Panteru video apsolutnog realizatora; Amerikanac se proslavio na polovini prošle sezone kada je kao relativno nepoznat stigao u grčki AEK i sa Atinjanima na kraju osvojio Ligu šampiona. Identičan rezultat postigao je sa Virtusom, s tim da je voga puta obeležio završni turnir kao najbolji strelac – 23,5 u poena proseku.

Đorđević je tako slavnom klubu podario prvi trofej još od 2008/09 kada su osvojili, danas ugašeno takmičenje FIBA Evročelendž. FIBA Liga šampiona po svom kvalitetu nije ni blizu takmičenjima pod okriljem ULEB -a, ali je sam rezultat vredan za slavni klub i grad u kome je košarka apsolutno najpopularniji sport. I sam Đorđević je često izjavljivao, od povratka u Bolonju (nastupao za rivalski Fortitudo dve sezone 1994/96) da klub mora finansijski da se konsoliduje i poveća i to drastično budžet u godinama koje dolaze. Selektor Srbije u dosadašnjoj trenerskoj karijeri ima osvojene nacionalne kupove sa Panatinaikosom 2016. i Bajernom 2018. sa kojim se razišao na neslavan način.

Đorđević: Srećan zbog drugih ljudi

Osvojio je kao igrač Aleksandar Đorđević sve moguće trofeje. Od klupskih gotovo da mu nijedan ne nedostaje, dok sa reprezentacijom jedino nije uzeo zlato na Olimpijadi. I u ulozi selektora popularni Sale je sa Srbijom bio srebrni na prvenstvu Evrope, Mundobasketu i Olimpijskim igrama u Riju. Osvajanje FIBA Lige šampiona za njega možda i nema tu vrednost kao za momke koje odnedavno predvodi u Virtusu: „Ne sećam se titula koje sam osvajao kao igrač, bilo je to davno. Svaka sledeća je najlepša. Tako da je ovo zadovoljavajuće za mene. Ipak, srećniji sam zbog drugih ljudi, ne zbog sebe. Mnogo sam zahvalan ljudima koji su radili za mene. Veoma sam zahvalan igračima i timu. Kevin Panter je bio zvezda ovog takmičenja, on je pravi MVP. Zahvalan sam mu i veoma sam ponosan što sam mu bio trener prethodnih nekoliko meseci“, istakao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari