Plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva rukometašice Srbije iznenadile su i najveće optimiste, koji su pre početka šampionata uglavnom isticali da bi bili zadovoljni mestom u drugoj fazi takmičenja. Ipak, izabranice Saše Boškovića nisu se oslanjale na istoriju i tradiciju, već su igrale svaku utakmicu sa više od sto odsto svojih mogućnosti, a plasman u polufinale došao je kao nagrada za borbenost, požrtvovanje i neverovatnu energiju prikazanu tokom svakog minuta u prethodnih šest duela.

Sledeća prepreka biće im Crnogorke, koje su aktuelne vicešampionke sa Olimpijskih igara u Londonu (subota, 17.00) i kao takve imaju ulogu favorita, ali je sigurno da će naše devojke učiniti sve ne bi li nastavile da sanjaju gotovo nestvaran san.

Igra Srpkinja zasniva se na jakoj odbrani, kojom komanduje neverovatna Katarina Tomašević. Čuvarka mreže naše selekcije najzaslužnija je što je Srbija upisala poslednje dve pobede, protiv Danske i Francuske, a za najboljeg pojedinca kod domaćina proglašena je i u duelu prve faze protiv Ukrajinki. Svojim bravuroznim intervencijama redovno daje dodatnu snagu saigračicama u polju. Konstantno dobru formu prikazala je još samo Svetlana Ognjenović, s tim da je kvalitet ovog tima upravo u tome što uvek neka nova devojka „istrči“ iz proseka. Protiv Švedske i Francuske bila je to, po pet puta sa šest metara nepogrešiva Sanja Rajović, dok je trijumf nad Dankinjama „režirala“ Sanja Damnjanović, doduše uz obilatu pomoć Biljane Filipović, koja je mestom u startnoj postavi iznenadila nekadašnje trostruke uzastopne olimpijske prvakinje. Kapiten Andrea Lekić je u prvoj fazi bila efikasnija, pogotovo protiv Češke i Norveške, a kako je takmičenje odmicalo rivali su shvatili odakle im preti najveća opasnost pa su baš njoj u odbrani posvećivali posebnu pažnju. Slađana Pop-Lazić, Jelena Popović i Ivana Milošević maksimalno su iskoristile minutažu koju im je selektor namenio i golovima u važnim trenucima znatno pomogle osvajanju svakog boda.

Prva perjanica reprezentacije Crne Gore, posle povlačenja Bojane Popović i Maje Savić, svakako je Katarina Bulatović. Mnogi su smatrali da naše komšinice ne mogu nadoknaditi izostanak svojih glavnih aduta, posebno Popovićeve, ali ih je odličan levi bek brzo razuverio. Da bi se uopšte nadale povoljnom rezultatu, Srpkinje moraju svesti Bulatovićevu na jednocifren broj pokušaja jer je do sada šutirala u proseku čak petnaest puta po utakmici. Milena Knežević je lider na listi asistencija, dok se golgeterskim učinkom izdvaja i Jovanka Radičević. Omalena Ana Đokić, koja je rođena u Aranđelovcu, podjednako je važna za igru Crnogorki u napadu i odbrani.

– Srbija je pokazala da ima kvalitet, došla je do polufinala i svaka joj čast na tome. Biće neobično, jer ću prvi put igrati protiv bivše zemlje, ali ne mislim da će to uticati na moje izdanje. Neću pevati nijednu himnu, došla sam da igram rukomet, sve ostalo je nebitno. Nisam verovala da Srbija može da izbori plasman na Olimpijske igre, odabrala sam Crnu Goru, koja ne samo da je uspela, već je i osvojila medalju. Iz tog ugla sam ispunjena – istakla je Đokićeva.

Golmanka Sonja Barjaktarović nije u formi kakva ju je krasila u Londonu, što bi naše rukometašice morale da iskoriste. Selektor „đetićki“ Dragan Adžić nema puno rešenja u napadu, tako da se uglavnom oslanja na istih sedam ili osam igračica. Ukoliko Srpkinje odigraju na ivici faula u odbrani, povećava se šansa domaće selekcije jer „duža“ klupa može doneti željeni rezultat. Uz punu Arenu to će biti za nijansu lakše.

Katarina protiv Katarine

Najbolja golmanka dosadašnjeg toka turnira, Srpkinja Katarina Tomašević, imaće u subotu najteži zadatak od početka takmičenja. Izvanredna čuvarka mreže nasuprot sebe, između ostalih, imaće najefikasniju igračicu prvenstva Katarinu Bulatović. Iako je plasman među četiri najbolje selekcije na Evropskom prvenstvu za rukometašice najbolji u kratkoj istoriji samostalnosti Srbije i Crne Gore, dve Katarine pokušaće da odu i korak dalje i sa svojim reprezentacijama stignu do završne smotre, koja je zakazana za nedelju od 17.00. Tomaševićeva je sa 86 odbrana ubedljivo najbolja među svojim rivalkama. Protivnice Srbije su šutirale čak 213 puta na njen gol, a ona ih je bravuroznim intervencijama uglavnom ostavljala bez daha. Sa druge strane, Bulatovićeva je upisala 42 pogotka zbog čega je lider na listi strelaca sa realnim šansama da tu i ostane do kraja šampionata. Rođena Kragujevčanka je prošlog leta u Londonu takođe pogodila najviše puta (53), tako da joj je Svetska rukometna federacija (IHF) potpuno opravdano dodelila titulu najbolje rukometašice na svetu ove godine. Inače, Tomaševićeva je starija nešto više od devet meseci od svoje imenjakinje. Dve Katarine, a mesta u finalu samo za jednu.

Risovićeva ponovo u timu

Selektor Srbije Saša Bošković odlučio je da rezervni golman u polufinalu protiv Crne Gore bude Jovana Risović, koja je sa te pozicije „ispala“ pred poslednji meč druge faze protiv Francuskinja. Tada je šansu dobila Ana Kačarević, koja je samo bezuspešno probala da odbrani jedan sedmerac rivalkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari