Crvena zvezda bez dovoljno municije dolazi na noge Barseloni 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U veoma lošem trenutku, košarkaše Crvene zvezde sutra očekuje evroligaško gostovanje Barseloni (20.30).

Crveno-beli se nalaze u seriji od pet poraza na poslednjih šest mečeva. Defanzivno su u velikim problemima koji se mogu multiplikovati na gostovanju Barseloni.

Katalonci su u jeku borbe za mesto u gorenjm delu tabele kojim bi obezbedili prednost domaćeg terena u plej-ofu. S tim u vezi, duel sa crveno-belima biće im od velike važnosti, pogotovo jer je do kraja regularnog dela ostalo još šest utakmica.

Zvezda je u Barselonu otputovala bez povređenih kapitena Branka Lazića, Nemanje Nedovića i Ognjena Dobrića.

Rotacija u spoljnoj liniji biće značajno smanjena što bi dodatno moglo da usloži probleme koje ekipa ima u poslednje vreme.

Preveliki padovi u igri, u drugom poluvremenu, koštali su košarkaše Crvene zvezde poraza u večitom derbiju, u Atini, Minhenu, pa i Zagrebu.

– Specifičan je način na koji su se vezali neki porazi. Nije nam lako, ali tu smo da sa stručnim štabom nađemo način da prebrodimo to. Niko nam ne može pomoći, do nas samih. Nadam se da ćemo prebroditi ovaj težak period – samokritičan je Stefan Lazarević, koji će u Barseloni, izvesno, čuvati prošlosezonskog saigrača, Nikolu Kalinića.

Iako je u analizi Zvezdine loše igre u poslednje vreme akcenat na napadu, defanzivno, crveno-beli su u proseku primali 83,5 poena, što je čak pet više u odnosu na evroligaški standard.

U skraćenoj rotaciji, bez jednog od najboljih defanzivaca – Branka Lazića, kao i dvojice solidnih (Nedović i Dobrić) – Duško Ivanović imaće kompleksan zadatak da pronađe korisna rešenja, protiv svog nekadašnjeg kluba.

– Teška utakmica nas čeka, nakon malo težeg perioda iza nas. Bez obzira šta se dešava, pristup i energija moraju da budu isti. Ključna stvar je da se zadrži isti entuzijazam i mentalitet, jer je to naš posao. To je jedini način da se uradi nešto dobro. Jednostavne stvari mogle bi da odluče – energija i individualna odgovornost. Pravi karakter se pokazuje posle teških momenata – poručio je Nikola Ivanović, koji će u odsustvu Nedovića i Dobrića dobiti veći prostor u igri.

Barselona u tekućoj sezoni prolazi kroz razne faze. Usponi i padovi u igri se neretko smenjuju kao pljuskovi i sunce tokom letnjih meseci.

Nakon ispadanja u četvrtfinalu Kupa kralja, kao i noćnog provoda trenera Šarunsa Jasikevičijusa posle poraza od Olimpijakosa u Atini, atmosfera u klubu je poprilično uzdrmana.

Ipak, Barsa još uvek ima šanse da obezbedi prednost domaćeg terena pred početak TOP 8 faze, samim tim i priliku da na nešto lakši način obezbedi prolaz do F4 turnira.

– Idemo u goste ekipi koja je po svemu opet kandidat za Fajnal for. U odličnoj su formi u poslednjih sedam-osam utakmica i to su pokazali. Moraćemo da se potrudimo da damo svoj maksimum, da im pariramo fizički i vidimo gde nas to vodi – naglasio je Lazarević.

Ukoliko bi, kojim slučajem, utakmica poprimila obrise neizvesnosti, motiv više, košarkaši Zvezde mogli bi da pronađu u načinu na koji su matirani u prvom meču kod kuće, torjkom Nikole Mirotića uz zvuk sirene, posle gaženja aut linije.

– Definitivno mora da bude, treba da se setimo toga. Da iz takvih stvari crpimo dodatnu energiju i motiv. Treba svako da se pogleda u ogledalo i zapne, muški. Pokazali smo ove sezone da možemo da igramo sa svima . podvukao je Lazarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari