Crvena zvezda ide na megdan najboljem napadu Evrolige 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Realniji uvid u urađeno i koliko je ekipa igrački napredovala od dolaska Duška Ivanovića, košarkaši Crvene zvezde steći će sutra uveče, na gostovanju Olimpijakosu, u 15. kolu Evrolige (20.00).

Doduše, crveno-beli će biti oslabljeni neigranjem povređenih Hasana Martina i Nikole Ivanovića, dok je neizvesno hoće li debitovati Fakundo Kampaco.

Olimpijakos je od starta sezone jedna od najboljih evroligaških ekipa. Plasman u plej-of već sada deluje logično i očekivano, s obzirom na to da Atinjani spadaju u sam vrh ekipa na osnovu učinka u oba pravca igre.

Kod kuće ih je teško iznenaditi; na skoru 5-2 dele drugo mesto po „negostoljubivosti“ zajedno sa još pet ekipa, među kojima je i Crvena zvezda.

Nukleus tima je sačuvan, a ove sezone nadograđen korpulentnim i prekaljenim peticama Džoelom Bolombojem i Tarikom Blekom, dok je napadačkom arsenalu pridodat i Alek Piters koji može da pokriva pozicije niskog krila i krilnog centra.

Od Ajzee Kenana se očekivalo da odmah po dolasku napravi razliku na mestima dvojke i jedinice, međutim, nekadašnji košarkaš Čikago Bulsa, Hjustona, Finiksa… u Evropi Galatasaraja i Uniksa još uvek nije ni blizu forme koja ga je krasila i po kojoj je bio prepoznatljiv kao odličan košgeter, pre svega.

Olimpijakos već ima stečene automatizme, jasnu uigranost u kojoj je odbrana stamena, bekovi agresivni na perimetru, liniji dodavanja, izverzirani za razne forme odbrane od protivničkog „pika“.

Uostalom, Atinjani se mogu podičiti petom najboljom odbranom (77,4) iz koje, neretko, prozilaze laki poeni u fazi tranzicije. Kod kuće su defanzivno naročito kvalitetni, protivnike spuštaju na manje od 70 poena u proseku, oslanjajući se i na adekvatne rotacije sa strane pomoći.

Igra u napadu je, faktički, bolji deo Olimpijakosa. Crveno-beli imaju najefikasniji napad u Evroligi (86,4p) čija je produktivnost bazirana na sjajnim timskim rešenjima.

Atinjani imaju najviše asistiranih napada (22,1 asistencija) oslonjeni na izvanredne dodavačke sposobnosti tandema plejmejkera Slukas-Vokap. Njih dvojica u proseku garantuju čak dvanaest uspešnih dodavanja.

Slukas je jedan od najboljih „pik“ plejmejkera i neko ko je fantastičan u samim završnicama utakmica. Poslednje decenije isprofilisao se kao vrhunski organizator igre.

Olimpijakos je u samom vrhu u gotovo svim ofanzivnim segmentima, a defanzivno je najporozniji u odbrani na perimetru. Protivnicima dopušta gotovo 40 odsto uspešnosti sa distance.

Apsolutno najbolji pojedinac i neko ko dominira od starta sezone jeste Aleksandar Vezenkov. Uz Nikolu Mirotića, najbolji krilni centar, reprezentativac Bugarske trenutno ima najveći indeks korisnosti u čitavoj Evroligi (25,9).

Na uzorku od 14 utakmica, Vezenkov je najbolji strelac Evrolige sa 19,6 poena u proseku; za tri šutira impresivnih 45,9 odsto,  a pritom je sa 2,1 asistencijom jedan od najkreativnijih krilnih cenatara u Evropi.

Njegovo razumevanje igre je na vrhunskom nivou, nešto nalik Nikoli Kaliniću, pogotovo u igri i kretnjama bez lopte.

Zvezdu sutra, s tim u vezi, očekuje izuzetno složen zadatak. Serija pobeda u Evroligi pretežno je ostvarena u mečevima kod kuće i to, uglavnom, protiv timova iz donjeg dela tabele.

Olimpijakos je prvi zahtevniji test od dolaska Duška Ivanovića težine sticanja realnijeg uvida u osnovanost ambicija koje se dodiruju sa mestom u TOP 8.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari