Crvena zvezda kao kolateralna šteta 1foto : Nenad Mihajlovic

Letonski mediji umešali srpskog šampiona u aferu nameštanja utakmica Spartaksa, a da ga Evropska fudbalska federacija nije ni slovom pomenula u odluci o suspenziji bivšeg igrača i direktora tog kluba.

Da li zbog, nikada dokazanog, pokušaja neimenovanog funkcionera Crvene zvezde da u jednoj stranoj kladionici uloži 5.000.000 evra na ubedljiv poraz najtrofejnijeg srpskog kluba od Pari Sen Žermena u utakmici grupne faze Lige šampiona u sezoni 2018/2019, odnosno logike „jednom osumnjičena, uvek potencijalno kriva“, ili nekih konkretnih saznanja, tek letonski „Delfi“ je upleo crveno-bele u slučaj desetogodišnje suspenzije iz fudbala Edgarasa Gauračasa.

Evropska fudbalska federacija je bivšeg igrača i aktuelnog direktora tamošnjeg Spartaksa drastično kaznila, smatrajući ga krivim u slučaju „nameštanja utakmice“, bez navođenja o kom meču se tačno radi, ko i kako je pokušao da našteluje rezultat. Ipak, pomenuti list je lansirao informaciju da se možda radi o Zvezdinoj pobedi u drugom delu dvomeča kvalifikacija za Ligu šampiona 2018/2019, u trenerskoj eri Vladana Milojevića. I, naravno, izazvao domino efekat u ovdašnjim glasilima.

– O nameštanju utakmica ili pokušaju dogovaranja rezultata ne moraju ništa da znaju ni saigrači i treneri ili kolege, ako se radi o ljudima iz uprave, a kamoli osobe iz protivničkog kluba. Otuda praksa pojedinačnih suspenzija, bez propratnih kolektivnih kazni.

U konkretnom slučaju… Poznajući principe i politiku rada UEFA, kadre da otera i svog šefa Platinija a ne manje bitne i odgovorne, sumnjam da bi propustila priliku da otvori postupak protiv Crvene zvezde ili nekog pojedinca iz njenih redova da je bilo indicija za tako nešto.

Videćemo kako će proći i žalba pomenutog Letonca na prvostepenu „presudu“, dešavalo se da čak i tako visoke kazne padnu pred višim instancama. Na primer, svojevremeno je FIFA oterala predsednika FS Tajlanda doživotno iz fudbala, da bi posle ta odluka bila preinačena u oslobađajuću – kaže za Danas predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, Mirko Poledica.

– Samo bi bilo lepo i korisno, u obrazloženjima osuđujućih „presuda“ jasno navesti o kome i čemu se radi, a ne, ovako ostavljati prostor za spekulacije. Jedna rečenica je dovoljna da se Zvezda amnestira od sumnje izrečene u letonskim medijima.

Ista stvar smeta i našem nekadašnjem fudbalskom sudiji Radetu Đuroviću.

– Jedno je argumentovano kritikovati nešto i nekoga, kao što često činim kada su u pitanju loše pojave u našem fudbalu, a drugo je pričati napamet ili po inerciji. Pokušao sam da pronađem neku genezu događaja u vezi navodno sporne utakmice Zvezde i Spartaksa i ne nađoh ništa za šta bih se uhvatio.

Nije ni UEFA, čim nije „dirala“ naš klub. Baš zato mi je bljutava netransparentnost odluka ovakvog tipa. Da je u svojoj „presudi“ jasno i glasno odgovorila na ključna pitanja ne bi zagolicala maštu medija i javnosti.

Ovako im je dala prostora da nagađaju. Može, čak, biti da se (pro)nalaze žrtvena jagnjad u pokušajima da se sačuva mir u kući, jer je čelnicima UEFA dovoljno što moraju da se rvu sa uticajnim zagovornicima Superlige – kaže sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari