Ceo grad Bode stane na Marakanu: Crvena zvezda poslednja prepreka da se Liga šampiona prvi put igra u Polarnom krugu 1Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Večeras u 21 čas Crvena zvezda je u revanšu plej-ofa u kvalifikacijama za Ligu šampiona domaćin norveškom prvaku.

Bode Glimt, koji je u Beograd doneo prednost od 2:1 iz prve utakmice, gaji nadu da će se izboriti za debi u vodećem klupskom takmičenju evropskog fudbala i da će vratiti svoju zemlju tamo prvi put posle 17 godina.

Najčešći norveški učesnik bio je Rozenborg – 11 puta – ali ne i posle 2007.

Mesto je stekao još samo i Molde, 1999, a tada je Norveška jedini put i imala dva tima u Ligi šampiona, budući da je Rozenborg kao nacionalni prvak ušao direktno.

Molde je krenuo od drugog kola kvalifikacija.

Izgledalo je da je njegov put završen kada je izgubio od CSKA u Moskvi s 2:0, ali je kod kuće preslišao „armejce“ s 4:0.

Poslednja prepreka, zatim, bila mu je Majorka, koja je bila bliža plasmanu posle 0:0 u Norveškoj, a i više od toga pošto ju je na Balearima Jovan Stanković doveo u vođstvo iz penala u 21. minutu.

S bele tačke se ipak radovao Molde, koji je izjednačujući pogodak, u eri „gola u gostima“, postigao u 84. minutu.

Rastuži li Bode Zvezdine navijače, biće prvi arktički tim u Ligi šampiona, budući da se njegov istoimeni grad s 55.000 duša, koliki je kapacitet beogradske Marakane, nalazi u Polarnom krugu.

 

Bode je trostruki prvak Norveške (2020, 2021, 2023), a nagoveštaj za svoje prvence dao je vicešampionskim naslovom 2019.

Tada je stekao pravo da posle 16 godina izađe u evrokupove.

Na njegovu žalost, 2020. je bila godina bez publike zbog restrikcija u pandemiji virusa korona.

Obe pobede protiv litvanskih timova u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u prvom kolu protiv Kauno Žalgirisa (6:1) i u drugom protiv Žalgirisa (3:1), ostvario je na praznom stadionu Aspmira, ali je, gledajući u svoju budućnost, prionuo da ga sredi da bi od UEFA dobio odobrenje da na njemu igra i ligaške utakmice u njenim takmičenjima.

U prethodne tri sezone to mu je i pošlo za rukom, a u prošloj je dogurao i do plej-ofa za osminu finala Lige konferencije (prošao Ajaks).

Bode je jedan od tri tima koji u ovim letnjim kvalifikacijama ima svih pet pobeda, budući da je u drugom kolu oba puta savladao RSF iz Rige, a zatim i poljskog šampiona Jagjeloniju.

Druga dva tima sa maksimalnim učinkom su Vitorija (Portugalija) i Omonija (Kipar).

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari