Crvena zvezda u četvrtak započinje operaciju "Top 8 Evrolige": Puna Arena adut za rušenje Asvela 1foto:KK Crvena zvezda

Crveno-beli će imati dobru priliku da na trijumfalan način započnu takmičarsku godinu u Evroligi.

Naporno, da li i „varljivo leto“ imali su crveno-beli pripremajući se za seoznu u kojoj bi trebalo da poprave utisak u regionalnim i evroligaškim okvirima.

Nebojša Čović, predsednik kluba, obznanio je ambiciozne planove u Evroligi koji se graniče sa ulaskom u Top 8, odnosno usmereni su ka najvećem mogućem iskoraku – mestu na Fajnal foru.

Koliko su crveno-beli zaista kadri da odgovore daotm izazovu videće se tokom sezone. Na samo startu, sutrašnji meč sa Asvelom (četvrtak 19.00) biće idealna prilika da na trijumfalan način započnu novu evroligašku turneju, čiji su stalni učesnici gotovo čitavu jednu deceniju.

Ekipa je drastično promenjena u odnosu na prošlu seoznu koja je gubitkom regionalne titule i neplasmanom u TOP 8 Evrolige bila neuspešna, uprkos duploj kruni u domaćim okvirima.

Uložena su velika sredstva, a angažovana mahom kredibilna imena u evropskim okvirima. Rovitost dobrog broja igrača uslovila je da tokom priprema i na samom početku ABA lige crveno-beli ne nastupe u najjačem mogućem sastavu.

Kasniji dolasci Majka Dobija, Marka Simonovića, Dejana Davidovca i Jaga Dos Santosa, zbog učešća na Mundobasketu, dodatno su otežali sam proces uigravanja ekipe koja je morala da se suoči i sa odsustvom Nemanje Bjelice na neodređeno vreme.

Iako je zvanična verzija da je povređen, postoje informacije koje ukazuju na to da su se Duško Ivanović i nekadašnji reprezentativac Srbije posvađali zbog toga što je Bjelica nezadovoljan tretmanom na treninzima ali i idejom crnogorskog sturčnjaka da se u naredna dva meseca individualno priprema pa da se kasnije priključi saigračima (navodno je Ivanović vrlo zabrinut zbog forme u kojoj se Bjelica nalazi).

U Zvezdi su pokušali da svaku poziciju popune iskusnim igračima. S tim u vezi, crveno-beli će imati ekipu koja je možda i malo starija u odnosu na potrebe i zahteve konstantnog igranja na dva fronta. Naime, u sastavu Duška Ivanovića čak devetorica igrača imaju 30 i više godina, dok četvorica njih više od 34 godine.

Sutrašnji meč trebalo bi da bude i prvi ovosezonski u kome će crveno-beli nastupiti u kompletnom sastavu. Gostovanje Igokei, u prvom kolu ABA lige, propustili su, osim Bjelice, Davidovac, Nejpir i Hanga a prema određenim najavama svi bi trebalo da budu dovoljno spremni za evroligaški ovosezonski debi.

Zbog ekonomskih razloga, uvereni da će Beograska arena moći da bude finansijski isplativa, crveno-beli su tokom leta odlučili da Halu „Aleksandar Nikolić“ zamene Beogradskom arenom.

Više od 12.000 kupljenih seoznskih karata trebalo bi da budu dokaz opravdanosti odluke i neki vid garancije da će sutra uveče Branko Lazić i saigrači imati ogromnu podršku.

Zvezdi u goste dolazi Asvel koji je već u takmičarskom ritmu, s obzirom na to da je u prvenstvu Francuske odigrano čak pet kola. Atmosfera u ekipi je pomalo narušena zbog dva vezana poraza, a posebno se ističe poslednji doživljen od povratnika u elitno društvo, Sent Ketena i to sa čak 20 poena razlike (91:71).

Ti Džej Parker odmarao je Nanda De Koloa i Šarla Kaudija, ali je na raspolaganju imao sva pojačanja pristigla tokom leta. Asvel je gotovo promenio lični opis angažujući čak devetoricu novajlija među kojima su najpoznatiji Frenk Džekson, dugogodišnji NBA igrač, Boris Dalo (bivši košarkaš Partizana), Timoti Lvavu (prošle sezone igrao za Milano, inače nastupao za Megu) kao i Majk Skot sa višegodišnjim iskustvom nastupanja za Atlantu Houks, Filadelfiju, LA Kliperse…

Asvel se nada da će imati daleko bolju evroligašku sezonu u odnosu na prethodnu koja je bila poražavajuća. Oporavak Žofrija Lovernja, kao i ostanci De Koloa i Jusufe Fala vrlo su bitni kohezivni faktori za tim koji bi mogao da bude vrlo zanimljiv za gledanje s obzirom na niz vrlo atraktivnih pojačanja.

Da je tim u nastajanju, ilustruje i podatak da je od starta sezone u prvenstvu Francuske na čak 15,8 izgublenih lopti po utakmici.

Pokriven je na svim pozicijama kvalitetnim rešenjima, a Zvezda bi defanzivno mogla da se namuči sa prekaljenim centrima Falom i Lovernjom, koji su konkurenciju dobili u majku Skotu i Džonu Egbunuu.

Asvel može da igra sa visokim i niskim petorkama, da defanzivno maltene sve preuzima kada je na petici Majk Skot a Kaudi na četiri i na sve te detalje bi u Zvezdi morali da obrate pažnju.

Duško Ivanović je prošle sezone imao evroligaški debi na klupi Crvene zvezde upravo protiv Asvela kada je i započeta serija od sedam pobeda na osam mečeva.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari