Crvena zvezda spas sezone traži na Jadranu, Zadar kao "kamenčić u cipeli" 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Neulazak u TOP 8 Evrolige za košarkaše Crvene zvezde može predstavljati i svojevrstan neuspeh. Početak plej-ofa u ABA ligi, s tim u vezi, za crveno-bele će od petka predstavljati uvod u misiju spašavanja takmičarske godine.

Utisak je da puleni Duška Ivanovića nisu imali sreće prilikom ukrštanja sa rivalom u prvoj rundi plej-ofa. Zadar je ekipa koja je mogla, možda i morala da završi na nekoj boljoj poziciji od sedme.

U sistemu na dve dobijene utakmice, za košarkaše Crvene zvezde sutrašnji susret biće od izuzetne važnosti (20.00).

Zadar je u prvom delu sezone uspeo da napravi veliko iznenađenje i u hali „Aleksandar Nikolić“ savlada crveno-bele, što je bio i početak kraja Vlade Jovanovića na klupi srpskog velikana.

Bolja opomena za Branka Lazića i saigrače nije potrebna. Zadar se tokom takmičarske godine predstavio kao veoma kompaktna ekipa, posebno potentna u napadu.

– Plej-of je vrlo interesantan i daje mogućnost svim ekipama, ne samo u ABA ligi, nego bilo gde, baš je zbog toga interesantan jer svi mogu da pobede. Poštujemo ekipu Zadar, koja je uspela da pobedi ovde, čak je u jednom momentu vodila i 20 razlike. Atipično igra i u odbrani i napadu, imaju kvalitetne i polivalenten igrače koji mogu da igraju na različitim pozicijama i tako prave problem drugim ekipma. Nadam se da ćemo biti fokusirani, da ćemo imati energiju, naročito na prvoj utakmici koja je često najvažnija, da odigramo maksimalno i kako treba otpočnemo plej-of – oprezno deluje Duško Ivanović, šef struke crveno-belih.

Kuriozitet je to što je Zadar u Beogradu ostvario jednu od tek četiri pobede, koliko ih ima na saldu na gostujućem terenu u ABA ligi ove sezone.

Danijel Jusup veoma dobro vodi ekipu, uostalom, o njegovom radu dovoljno govori to što je od svojih kolega bio izabran za drugog najboljeg trenera na Jadranu u takmičarskoj 2022/23, odmah posle Željka Obradovića.

Zadrova specifičnost ogleda se u tome što Luka Božić, kao najkorisniji igrač ove sezone u ABA ligi, ali i Dario Drežnjak mogu igrati na više pozicija u timu, čak i na mestu četvorke u okolnostima kada ekipa igra sa nižom petorkom.

Božić je imao impresivnu povratničku sezonu u klubu u kojem se oseća najkomotnije. Ligaški deo sezone završio je sa 22,1 poenom u proseku, što ga čini ubedljivo najboljim strelcem u ekipi.

Zadrani veoma dobro trče u fazi tranzicije u kojoj postiže sijaset poena. Prema datom parametru druga su najefikasnija ekipa na Jadranu sa prosekom od 14,38 poena, što jasno pokazuje da preferiraju modernu košarku u kojoj dominira igra na otvorenom terenu.

Iako procenti za tri poena nisu impresivni (32 odsto) u sastavu poseduju sasvim korketne šutere sa distance, posebno iz spot-ap pozicija.

Antonio Jordano isprofilisao se vremenom kao vrlo respektabilan šuter u regionalnim okvirima. Igrač je sa najviše datih trojki u redovima Zadra (57) i to na 37 odsto uspešnosti.

Zadar je veoma produktivan; ligaški deo završio je kao peti najbolji napad (85,8 poena), sa najdominantnijim pojedincima u skoku (34,6 skokova), dok je treći po broju asistiranih poena na utakmici (18,8 as).

Jusup korisit relativno mali borj igrača u rotaciji i to može biti osnovni problem protiv Crvene zvezde. Osmorica igrača čine suštinsku rotaciju, među kojima ne postoji dominantna petica.

S tim u vezi, Ramljak, Drežnjak, Božić, Žganec, kao i Huan Dejvis veoma često preuzimaju u odbrani, lakše i brže pomažu sa strane pomoći, udvajaju i relativno brzo razvijaju igru u tranziciji.

– U idealnoj smo formi i zadovoljan sam. Da nisam, ne bi bilo dobro. Mislim da je ekipa u optimalnoj situaciji da počne plej-of – uverava crnogorski stručnjak.

Crveno-beli će u serijalu sa Zadrom biti na defanzivnim ispitima pošto će naspram sebe imati niz polivalentnih igrača, veoma nezgodnih za čuvanje.

Božić i Drežnjak, pre svih, veoma lepo čitaju igru i pametno koriste kvalitete u smislu igranja i licem kao i leđima ka košu. Zadar je prema indeksu korisnosti treći tim u ABA ligi, odmah iza Crvene zvezde i Partizana.

– Došli smo i ove sezone do plej-of serije, gde ćemo se sastati sa ekopom Zadra, koja ima aktuelnog MVP-a i sigurno će biti izuizetno teško. Bez ozbira na sve, znamo naš cilj i držaćemo ga se do samog kraja i nadamo se da ćemo uz pomoć naših navijača i pune hale u čitavoj plej-of seriji doći do željenog rezultata – poručio je Branko Lazić, kapiten i najtrofejniji košarkaš u redovima Zvezde.

Pomenuti Luka Božić neko je ko praktično sve radi na terenu. Osim po poenima, najbolji je i u kreaciji igre (6,4 asistencije), ali i u skokovima (9,8 skokova).

Što se defanzivnih aspekata tiče, zbog nedostataka u visini i pouzdanih rešenja na petici, Zadar neretko dolazi u mis-meč pozicije koje kvalitetniji rivali pametno koriste.

Čak 86 primljenih poena u proseku najbolje pokazuju koliko defanzivnih problema imaju Dalmatinci.

S obzirom na to da se Ben Bentil nedavno vratio treninzima, posle maltene mesec dana pauze, Duško Ivanović će imati sve igrače na raspolaganju.

– Veliki broj utakmica koje smo igrali u poslednje vreme je bila šansa za igrače koji nisu igrali puno da uhvate ritam i da pokažu da može da se računa na njih u plej-ofu. Nikola je odigrao odlično u Ljubljani, Džon već duži niz igra na pravi način. Videćemo, za svakog trenera je dobro da ima sve igrače na raspolaganju.

Branko Lazić uverava da dobre partije i rezultati Partizana u Evroligi neće biti razlog za nešto naročito drugačiju motivaciju crveno-belih tokom plej-ofa ABA lige.

– Gledamo nas i naše stanje, naše igre i rezultate. Šta oni rade i beleže, to je stvar za njih. Bez ozbira na to, naša motivacija, želja i rezultati nemaju veze sa njihovim rezultatima i ambicijama. Želimo da nastavimo taj niz trofeja u Jadranskoj ligi i fokusiramo se isključivo na nas.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari