Crvena zvezda traži iskupljenje 1Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Mnogo toga postalo je upitno nakon poslednjeg debakla košarkaša Crvene zvezde od Monaka u Evrokupu.

Samo tri dana kasnije, na istom mestu, crveno-beli dočekaće Mornar u hali „Aleksandar Nikolić“ sa statusom jedine neporažene ekipe u ABA ligi posle sedam odigranih kola (19.00).

Zvezda je poslednji zaista kvalitetan meč odigrala pre petnaestak dana (Cedevita u Beogradu), a u međuvremenu je i prema priznanju samih protagonista, zapala u određenu igračku letargiju iz koje je može trgnuti samo jedno ekstra izdanje. Barani u poslednje vreme iz rezultatskog blata pokušavaju da se iskobeljaju konstantnim dovođenjem inostranih igrača. Na osnovu viđenog, posle promašaja sa Spajtom, Šepardom, Keringtonom, Mornarem – centar Landing Sane i posebno dokazani plej Bobi Braun mogli bi zaista dobrano da unaprede igru crnogorskog predstavnika. Znaci buđenja viđeni su u porazu od Budućnosti i posebno pobedi nad Torinom u Evrokupu. Sane se pokazao kao veoma mobilan centar (protiv Torina je trojke šutirao 5/6), sposoban da iz driblinga napada koš licem i leđima. Mladi Francuz je upotpunio kolaž Barana koji van 6,75 u ABA ligi prosečno „ispaljuju“ 27,6 trojki. Iskustvom od četiri kompletne NBA sezone, poslednje dve od 2016. do 2018. u Hjuston Roketsima, Braun je u Evropi ostao prepoznatljiv po odličnim partijama u Sijeni 2012/13 (17,4p, 5,3as). Odličan je individualac, veoma nepredvidiv, sjajnog prodora i šuta, baš kao i Bronson Kening, koji je u samoj završnici duela sa ekipom Budućnosti ubacio šest trojki.

– To su baš zato specifične utakmice, jer protivnik može da pogodi i na dobru odbranu. Šta da tada kažeš igraču? Ako neko šutne pet puta preko ruke – neće pogoditi svih pet šuteva. A, ako šutne tri sam, onda će i te dve lopte preko ruke da uđu. Zato morate da bude agresivni od prve sekunde – slikovito je trener Milan Tomić objasnio sposobnosti večerašnjeg rivala, podvukavši segmenat (agresivnost) u kojem su njegovi izabranici bili posebno loši protiv Monaka.

Zvezda će biti lišena pomoći povređenih Alekse Radanova i Dejana Davidovca, uzdajući se u tradiciju neporaženosti protiv Mornara u ABA ligi na svom terenu (4:0).

– Potrebno je da popravimo svoj broj grešaka, a imamo ih 17 u proseku u Evrokupu. Trebalo bi da kontrolišemo njihovu brzu igru i veliki broj pokušaja za tri poena… Potrebno je da reagujemo na poslednju utakmicu – kao da se trener Zvezde pribojava da bi Mornar istim stilom igre mogao da napadne crveno-bele poput Monaka u sredu.

Poraz od Monaka nije bio pad

Spolja deluje da su u Zvezdi mirno prihvatili i doživeli debakl od Monaka, tačnije prvi poraz kod kuće ove sezone. Trener Tomić nije pronašao kauzalnu vezu između izgubljenih utakmica od Breše, Ulma i Monaka, već je meč sa francuskim predstavnikom posmatrao kao izolovani slučaj: “ Tačno je da se dogodio prvi poraz kod kuće i rekli smo da će biti ove sezone uspona i padova, mada ne mogu da kažem da je to bio pad. To je bila jedna loše odigrana utakmica sada je potrebna kontrola“, naglasio je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari