Crvena zvezda vratila Zadru milo za drago u ABA ligi 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Branilac košarkaškog primata na Jadranu, u meču 19. kola igranog u gostima, bolji od svog jedinog dužnika u sezoni 2022/2023 – 76:95 (18:22, 13:25, 25:26, 20:22).

„Izlet“ na hrvatsko primorje bio je prilika za crveno-bele da se revanširaju rivalu za prošlogodišnji „brejk“ u Beogradu (96:98) i nastave tamo gde su stali u ovoj evroligaškoj sedmici.

Mada umorni od teške borbe sa Makabijem i pobede u Tel Avivu, izabranici Duška Ivanovića na vreme su počeli da je koriste, pa su već u 3. minutu krenuli ka 17. pobedi u tekućoj ABA ligi.

Sve je bilo kontra porazu koji je pečatirao otkaz mladom Vladi Jovanoviću i otvorio vrata prekaljenom stručnjaku iz Crne Gore, jer je srpski tim posle tih 4:7 samo jednom ispustio prednost (13:12).

Serija od šest poena, za 13:18, potvrdila je pravac utakmice, pa su gosti bez naročitih problema rešili uvodnu četvrtinu u svoju korist. Drugu, takođe, samo još jednostavnije i rezultatski ubedljivije.

Dominirao je Nemanja Nedović, sa 19 datih poena za nešto malo manje od 13 minuta provedenih na parketu. Zapaženi u tom periodu bili su i Luka Mitrović (8) i Fakundo Kampaco (7 p, 3 asistencije).

Na suprotnoj strani sve se svodilo na šuteve Luke Božića i Daria Drežnjaka, pa su Zadrani tonuli u sve dublji minus. Trojka Luke Vildoze, za podizanje razlike na +20 ugasila im je preostalu nadu u preokret.

Treća deonica nije promenila odnos snaga, jer su odbrana i ofanziva crveno-belih ostali na dobrom nivou, dok su plavi lutali između želja i mogućnosti, taktički i tehnički nemoćni da zasluže zrnce sreće.

Kada već nisu imali kvalitet da opet uhvate favorita u raskoraku, u trenutku dok se ovaj paralelno troši u trci za Top osam Evrolige. Već viđenom gubitniku nisu pomogle ni sitne oscilacije beogradsskog sastava.

Publika u dvorani „Krešimir Ćosić“, gledala je odlično šutersko veče gostiju. Sa skoro 70 odsto uspešnosti iz igre i velikih 55 procenata iskorišćenosti „projektila“ za tri poena, nešto pre isteka 30 minuta duela.

Samo s pola koša izgubljena treća deonica malo je podigla žestoko poljuljano samopouzdanje domaćina, iako nema dileme da je i njemu bilo jasno kako stoje stvari na 56:73 pred zadnjih 600 sekundi borbe.

Niti su crveno-beli oduzimali „gas“ i kalkulantskim držanjem rizikovali ugrožavanje već spakovanog „plena“. Šta više, koristili su svaku šansu da odu na distancu od nedostižnih 20 poena (63:83, 68:88, 70:90… ).

I mirno završe posao, uoči mečeva na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. Od 15. do 18. februara u Nišu, gde stižu s oreolom poslednjeg pobednika takmičenja nazvanog po legendarnom košgeteru Žućku.

Loša vest je povreda Stefana Lazarevića, o čijoj težini će se više znati narednih dana, a dobra povratak oporavljenog Hasana Martina, obzirom da je američki centar upisao prve minute još od 13. decembra.

Ivanovića sigurno raduje i zadarska rola Nemanje Nedovića (29 poena / 5-8 za dva, 4-6 za tri; plus dve asistencije). Luka Mitrović ubacio je 13 poena, Fakundo Kampaco 10 (uz 9 asistencija) i Ognjen Dobrić 12.

Najefikasniji kod Zadra bio je Luka Božić sa 25 poena (uz 8 skokova), dok se Dario Drežnjak zaustavio na broju 21 u duelu sa evroligašem, koji 24. februara, protiv nemačke Albe, nastavlja taj deo svoje sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari