Crveno-bele lekcije (i) Partizanu 1Zvezdan Terzić Foto: STARSPORT

Kada neko četiri sezone ne da nikome da mu priđe u prvenstvu, posle 14 godina upari titulu i Kup trofej, pa još to učini u direktnom „sudaru“ sa večitim rivalom, za to vreme skupi lepe bodove i hrpu para u dve grupne faze Ligi šampiona, a dva puta dočeka proleće u Ligi Evrope, onda ima svo pravo ovog sveta da se „širi“ od ponosa, pa generalni direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda, Zvezdan Terzić, nije propustio priliku da ishvali rad uprave i „terenaca“ crveno-belih.

– Mediji su ti koji stalno promovišu negativne stvari, a ovo što smo mi uradili u Zvezdi za sedam godina će se izučavati na univerzitetima. Niko nije imao poverenja tada u Zvezdu. Klub je bio mrtav leš, a mi smo napravili klub koji igra Ligu šampiona. Mi smo sada 42. klub Evrope i ne znam koja kompanija iz Srbije može da se pohvali da je na tom nivou, da je 42. u Evropi. Mi smo ponos Srbije, izdigli smo se iznad svih – gostujući na TV Prva, glavni operativac crveno-belih podsetio je na period kada je Zvezda bila „na konopcima“ posle šest vezanih titula crno-belih, zbog čega je tadašnji premijer Srbije a današnji predsednik države Aleksandar Vučić hitno i vrlo transparentno poslao Terzića i još neke svoje ljude u Ljutice Bogdana da dignu na noge bivšeg kontinentalnog i planetarnog šampiona.

U međuvremenu su komšije sa Topčiderskog brda zamenile uloge, toliko da su teška zlodela prethodnog i sadašnjeg rukovodstva Partizana, garnirana eksternom marginalizacijom, klub iz Humske sveli na ocvalog pratioca Zvezde, bez ikakve perspektive.

– Kao sportista moram da poštujem Partizan kao večitog rivala, ali… ne vidim kako mogu da nam budu konkurentni u skorije vreme… Mnogo smo odmakli od njih, organizaciono i igrački… – govori istinu nekadašnja alfa i omega OFK Beograda, kome se od 2011. godine sudi zbog sumnje da je zloupotrebio svoj  službeni položaj prilikom više transfera „romantičara“, ali stalna pomeranja ročišta non-stop odlažu zatvaranje ovog slučaja.

Brisanje velikog iznosa bankarskog duga, po nalogu vlasti, kako se sam hvalio Terzić, udahnulo je život tada prezaduženom klubu, a njegov „njuh“ za dobre trenere i kvalitetne igrače, uz jak budžet, pokrenuli su lavinu fenomenalnih  rezultata na svim takmičarskim frontovima, iz čega se povremeno izrode jaki transferi.

– Čak 92% prihoda ostvarujemo iz inostranstva. Tu su sponzori (šest miliona evra), a ostalo su bonusi od UEFA, ulaznice od evropskih utakmica… Imali smo oko 10-12 od transfera. Zvezda generiše 35-40 miliona evra godišnje. Finansijska služba je procenila da je zbog korone ove sezone izgubljeno 22,5 miliona evra, ali su sve finansijske obaveze ispunjene u roku…. Samo moćan tim generiše dobre rezultate, a oni velike prihode i zato planiramo velika pojačanja – ne krije Terzić, šta više dao je za pravo navijačima da veruju da će im Dejan Stanković i njegov tim ovog leta i jeseni dovesti Ligu šampiona na „Rajka Mitića“.

– Nek navijači očekuju bolju Zvezdu nego ikada! Imaćemo možda najjači tim u poslednjih 25 godina – najavljuje generalni direktor srpskog prvaka.

Bez podrške Bjekoviću

Terzić kaže da mu se ne žuri s povratkom na predsedničko mesto u Fudbalskom savezu Srbije, ali ni da tom mestu ne vidi vršioca dužnosti Nenada Bjekovića.

– Poštujem mnogo gospodina Bjekovića, ali sigurno se Zvezda neće složiti sa njegovim izborom. Posle Toleta Karadžića (eks predsednika Partizana, prim. aut)) i pet godina Kokeze (neko vreme potpredsednika CZ, prim. aut), bilo bi previše da opet bude neko iz Partizana – smatra funkcioner crveno-belih, koji se nije izjasnio o smenjenom privremenom Kokezinom nasledniku, velikom zvezdašu Marku Panteliću, već samo najavio da će njegov klub „imati svog kandidata“ i da on ne mora biti bivši igrač Zvezde, pa ni njen pristalica.

Od Estonije do Makedonije

Zvezda će se trci za Ligu šampiona priključiti u 2. kolu, a potencijalne rivale (na žrebu 16. juna) čeka sa spiska: Škendija (Makedonija), Slovan (Slovačka), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Žalgiris (Litvanija), Alaškert (Jermenija), Flora (Estonija), Budućnost (Crna Gora), Kairat (Kazahstan), Linkoln (Gibraltar) i Omonija (Kipar). Crveno-beli će biti povlašćeni i ako odu u 3. krug, gde ih čekaju:  Ludogorec (Bugarska), Malme (Švedska), Kluž (Rumunija), Legija (Poljska), Šerif (Moldavija) i Ferencvaroš (Mađarska). U plej-ofu bi izgubila taj status, a tamo bi mogli da je sačekaju: Salcburg (Austrija), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Slavija Prag (Češka) i Olimpijakos (Grčka).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari