Čudesno poluvreme Liverpula 1

Liverpul zna kako sa Mančester sitijem, ne samo u Engleskoj već i u Evropi. U januaru su skrivili jedini poraz ove sezone nedodirljivog lidera Premijer lige, a sinoć sa velikih 3:0 (3:0) na svom stadionu odškrinuli vrata polufinala Lige šampiona, gde ćemo gotovo izvesno gledati i Barselonu, posle njenih lakih i očekivanih 4:1 (1:0) protiv Rome.

Crveni” su odigrali perfektno prvo poluvreme. Izuzev uvodnih desetak minuta pritiska “građana” sve je teklo po zamislima Jirgena Klopa. Nemački trener je napravio savršenu taktičku zamku, a njegovi puleni saterali su protivnika u rupu, ne dajući mu da diše, a kamoli promoli glavu. Petostruki prvak Evrope radio je bukvalno šta je hteo već viđenom osvajaču aktuelne Premijer lige, a njegov golman Moraeš Ederson trpeo pravu torturu. Prvi ga je savladao Mohamed Salah, a ko bi drugi, jer Egipćanin igra u životnoj formi. Vodeći u trci za titulu najboljeg strelca Starog kontinenta sjajno je ispratio brz kontranapad domaćina i spremno dočekao odbijenu loptu posle zaustavljenog udarca Roberta Firmina, odnosno nespretnu reakciju Kajla Vokera, da bi je onda sa sedam, osam metara zakucao u mrežu nemoćnog Brazilca (12. minut). Nije prošlo mnogo vremena, a čuveni navijački kop sa “Enfilda” ponovo je bio u transu.

Em je Aleks Okslejd Čembrlejn duplirao vođstvo protiv favorizovanih gostiju, em je to učinio na spektakularan način, tako što je opalio “bombu” sa 20 metara (20). Potez bivšeg prvotimca Arsenala samo je još više podigao “borbenu gotovost” i adrenalin slavnog ostrvskog kluba, pa je pogodak Sadija Manea došao kao nagrada za neverovatno brzu, organizovanu i tečnu partiju (31). Salah je probao još jednom da matira Edersona, ovaj mu je prozreo nameru, ali je trenutno najobožavanija ličnost u zemlji faraona isterao svoje milmetarski preciznom asistencijom za Senegalca, čiji je skok šut produžio agoniju izabranika Žozepa Gvardiole.

Posle pauze su uloge zamenjene. “Građani” su odmah jurnuli u ofanzivu ka golu Lorisa Karijusa, a posao im je olakšan povredom i prinudnim izlaskom Salaha u uvodnoj fazi drugog poluvremena. Težište igre potpuno je prebačeno na polovinu Liverpula, ali iz tog presinga nije se izrodilo previše prilika, pogotovo ne onih iz kategorije stoprocentnih. Ni ulazak Rahima Sterlinga, nekada uzdanice crvenih dočekanog na “nož” u rodnom mestu Bitlsa, nije popravio realizaciju “građana”. Ili su brljavili pri završnom udarcu ili su se odbijali o odbrambeni zid protivnika, koji se nalazi blizu najboljeg učinka u LŠ od pobede u finalu 2005. godine.

Na drugom kraju Evrope, Barselona se baškarila pred svojim pristalicama. Nisu Katalonci dominantni kako umeju da budu, ali su bez greške prihvatali poklone Rimljana. Posle poništenog gola Suareza i pogođene stative Rakitića Alisona Bekera prvi je nadmurdio njegov saigrač Danijele de Rosi, pošto je uklizao ispred Lionela Mesija, zakačio optu i poslao tamno gde nije smeo (38. minut). Kevin Strotman bio je još nespretniji, kada je najpre pogodio okvir gola, pa kolenom prevario Brazilca (56), da bi štoper Žerard Pike u stilu pravog “sidraša” na kraju jedne kontre (58) i Luis Suarez rutinskom reakcijom posle traljavosti Manolasa (87) pečatirali Bardselonin trijumf. Peti gol Edina Džeka (80) u ovoj LŠ tanka je uteha i još tanja nada Romi za revanš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari