Čukarički se nada čudu i Fiorentini 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Beogradski tim autsajder protiv Tventea u prvom meču treće runde kvalofokacija za Ligu konferencije.

Čukarički osmi put pokušava da dođe do evropskih takmičenja, šesti put u novijoj istoriji kluba. Tek drugi put “belo-crni” su stigli do treće runde kvalifikacija nekog od evropskih kupova, ali anikad Brđani nisu imali tako atraktivnog rivala kao što je Tvente. Uz sve to, eventualno iznenađenje i eliminacija Holanđana, večeras na stadionu Partizana (20.00) i sledećeg četvrtka na terenu člana Eredivizije, donela bi beogradskom klubu spektakularne duele sa italijanskom Fiorentinom u plej-of rundi kvalifikacija za ulazak u Ligu Konferencije.

Ekipa Dušana Kerkeza dobro je započela sezonu. U domaćoj ligi se posle četiri odigrana kola nalazi na trećem mestu sa devet osvojenih bodova, a u drugom kolu kvalifikacija Lige konferencije pregazili su luksemburški Rasing s ukupnim rezultatom 8:1 (4:0, 4:1). S druge strane, holandskom klubu bi zasigurno mogla biti otežavajuća okolnost ta što do sada nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu, budući da šampionat u Holandiji počinje tek za vikend.

To može da bude naša prednost, s obzirom da smo već odigrali šest utakmica, da smo u takmičarskom ritmu. I, što je najbitnije, iz meča u meč smo podizali formu, a svi smo svesni da možemo još mnogo bolje. Iskreno se nadam da ćemo najbolji susret u dosadašnjem toku sezone odigrati upravo protiv Tventea, samo u tom slučaju možemo do aktivnog rezulatata pred revanš. A pod tim podrazumevam bilo kakvu pobedu, čak i nerešen ishod, nema sumnje da se nećemo do kraja predavati – naglasio je Srđan Mijailović, vezista Brđana.

Ipak, Tvente je iskusan tim i sigurno će računati na ovaj podatak. Tim iz Enšedea je prošlu sezonu završio na četvrtom mestu, sa samo tri boda zaostatka za trećeplasiranim Fejnordom i baš toliko ih je delilo od kvalifikacija za Ligu Evrope. To jasno govori o tome koliko težak posao očekuje izabranike Dušana Kerkeza na „pozajmljenom“ stadionu u Humskoj.

– Tokom priprema Tvente je pobedio ekipe kao što su Šalke i Bolonju. Imaju sjajne pojedince, znamo šta nas čeka… Ima i Čukarički svoje kvalitete. Najbitnije je da verujemo u ono što radimo, da verujemo da možemo da se nosimo i sa ekipama koje dolaze iz holandskog šampionata. Tvente je sigurno najatraktivniji duel kojeg je Čukarički do sada imao u Evropi, a ako uspemo da načinimo iznenađenje, najbolja moguća nagrada za sve nas bio bi dvomeč protiv Fiorentine – kaže desni bek Miladin Stevanović.

Skromna istorija gostiju

Tvente je osnovan 1. jula 1965. godine i do sada je osvojio jednu titulu u nacionalnom šampionatu. To je bilo u sezoni 2009/10 kada ih je trenirao čuveni Britanac Stiv Meklaren. Nakon toga su imali izvesnih finansijskih poteškoća, ali su se brzo oporavili i ponovo postali značajan faktor u Erediviziji. Sadašnji tim sa klupe predvodi Holanđanin Ron Jans, a najbolji fudbaler im je napadač Riki van Folsvinkel, dok pretnja za Čukarički može biti i Virdžil Misiđan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari