Turnir u Zadru, ubedljivi porazi od Darušafake i Fenerbahčea i trijumf nad domaćinom u borbi za peto mesto, potvrdili su bojazan trenera Dejana Radonjića da mnoge stvari u timu Crvene zvezde ne funkcionišu. Start ABA lige 1. oktobra i uvodni duel sa Mega Leksom u Pioniru za crveno-bele dolazi kad mu vreme nije – u okolnostima kada je ekipa daleko od uigranosti, opterećena kadrovskim problemima, sa jasnim manjkom kvaliteta u spoljnoj liniji.


U većem delu pripremnog perioda crnogorski stručnjak nije mogao da računa na reprezentativce (Mitrović, Dangubić, Mekel, Cirbes), zatim novajlije koji su mahom došli kada su pripreme uveliko počele, osim Skorcijanitisa, kao i na dobar broj onih koji su se u međuvremenu povredili (Cirbes, Tompson, Tejić). Pojedinci su se poput Gala Mekela priključili ekipi neposredno pred polazak u Zadar, u Hrvatskoj zbog povreda nisu nastupili pomenuti Tompson, osim u poslednjem meču, kao i Cirbes, dok se Tejić baš u Dalmaciji povredio. Radonjić je u takvim okolnostima bio u problemima da uradi željeno na treninzima, a kamoli na utakmicama.

Zvezda u prelaznom roku nije mogla ili želela da dovede još jednog igrača u spoljnoj liniji, tačnije na mestu niskog krila. Rano je još pričati o kvalitetima Mekela i Tompsona, ali je teško poverovati da Dangubić, Lazić, pomenuti Tompson i Gudurić (ako uopšte zasluži šansu) mogu da odgovore izazovima u ABA i Evroligi, pre svega sa šuterskog aspekta. Dangubiću je mehanika šuta vrlo loša, Lazić izraziti šuter u kontinuitetu nikada nije bio, a osloniti se samo na Tompsona preveliki je rizik. Za poverovati je da će Zvezda do kraja oktobra reagovati na tržištu kada budu završeni trening kampovi u NBA ligi, u suprotnom će preopteretiti centarsku liniju i biće u konstantnim problemima sa širinom u napadu. Naporan ritam četvrtak-nedelja od 15. oktobra zahtevaće i veći broj igrača u rotaciji, a Zvezda je na mestu beka-krila u kvalitativnom minusu. Prvih pet mečeva u ABA ligi za samo 11 dana, od kojih su tri sa Megom, ekipom Budućnosti i Cedevitom daće naznake ko greši Zvezda ili javnost.

Sofo opet u svađi sa faulovima

„Demoni prošlosti“ pratili su Sofa Skorcijanitisa i na turniru u Zadru. Korpulentni grčki centar na sva tri meča (Darušafaka, Fenerbahče, Zadar) (pre)brzo je ulazio u problem sa ličnim greškama, mahom već u prvom poluvremenu. Ako su prekršaji prilikom čuvanja rivalskih centara u reketu očekivani, Sofo bi trebalo da izbegava faulove prilikom postavljanja blokada, ofanzivnog skoka ili građenja za poziciju ispod protivničkog koša – u suprotnom nesporan kvalitet davaće na kašičicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari