Čuveni Maradonin dres iz 1986. prodat na aukciji za 8,5 miliona evra 1Foto: Beta AP

Bivši engleski reprezentativac Stiv Hodž odlučio je da proda dres 36 godina nakon što ga je zamenio sa Maradonom posle utakmice na Svetskom prvenstvu 1986.

Kako javljaju engleski mediji dres slavnog Argentinca prodat je na aukciji za tačno 7.142.500 funti, što je nešto malo manje od 8,5 miliona evra.

Taj meč ostao je upamćen po dva nezaboravna gola Dijega Maradone – čuvenoj „Božjoj ruci“ i „Golu veka“. U prvoj situaciji slavni Argentinac se poslužio rukom, dok je u drugoj s centra igrališta nanizao kompletnu odbranu engleskog nacionalnog tima sa sve čuvenim golmanom Šiterom Šiltonom.

Argentinci su tada pobedili sa 2:1 i plasirali se u polufinale.

Posle te utakmice Stiv Hodž je promenio dres, a sad je posle više od tri i po decenije odlučio da ga stavi na aukciju.

Pre dve nedelje kada je počela aukcija prva procena bila je da će dres dostići cenu između 4 i 6 miliona funti. Do devet minuta pre krajnjeg roka postojala je samo jedna ponuda za 4 miliona funti, a onda je počela trka koja je dovela do toga da je ovaj unikatni dres prodat za čak 7.142.500 funti, što je najviša cena ikada plaćena za neki dres koji je prethodno nošen na nekom sportskom takmičenju.

Prethodnu najveću cenu imao je dres bejzbol legende Njujork Jenkija, Bejba Ruta, koji je 2019. godine prodat za 5,6 miliona dolara (oko 4,4 miliona funti), piše Skaj sports.

Nakon Maradonine smrti u novembru 2020, Hodž je rekao da dres nije na prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari