Čvrsta defanziva i golovi Muse 1Foto: EPA/ PETER POWELL

Samo trener Vladan Milojević zna kakvom taktikom će probati da nađe rupu u igri CSKA u sutrašnjem meču šesnaestine finala Lige Evrope i što pozitivnijim rezultatom na „Rajku Mitiću“ olakša posao Crvenoj zvezdi u revanšu sa izrazitim favoritom u ovom rusko-srpskom dvomeču, odnosno kako je isfiltrirao i iskoristio informacije dobijene sa svih strana, ali svim poznavaocima fudbala „armejaca“ mnoge stvari su jasne i pre nego što u 18 sati lopta krene sa centra.

Petoplasirani tim ruske Premijer lige poslednji takmičarski duel imao je 10.12. prošle godine, a zaključno sa tim izgubljenim derbijem sa gradskim rivalom Spartakom, skupio je pet poraza, isto toliko remija i 10 pobeda, odnosno 35 bodova, pa za liderom Lokomotivom zaostaje velikih 10 koraka, za Zenitom i Spartakom kaska dva, a za Krasnodarom samo jedan korak, sve vreme se oslanjajući na defanzivni stil. S pojačanom odbranom, primarnim zadatkom petorice prvotimaca, predvođenim nedodirljivim iskusnim golmanom Igorom Akinfejevim. Još stariji Vasili Berezucki drži zadnju liniju, gde lepu minutažu imaju još naturalizovani Brazilac Fernandes, Sergej Ignaševič, Viktor Vasin i Georgi Šnenjikov. Geslo „prvo sačuvaj svoj, pa napadni protivnički gol“ ne znači međutim da mladi trener, bivši beloruski defanzivac Viktor Gončarenko, ne želi i ne zna da potera svoje izabranike prema tuđoj mreži. Naprotiv, do automatizma uigrana ekipa CSKA forsira munjevite prelaze s jedne na drugu polovinu terena, kako po bokovima tako kroz sredinu. S veznim redom gde „vodu nose“ Izraelac Bibras Naćo, Aleksandar Golovin, Šveđanin Pontus Vernblom i Alan Džagojev, izverzirani u čekanju greške rivala. Moskovljani ne umiru u lepoti nego igraju na rezultat, strpljivo, organizovano, kolektivno i s punom koncentracijom, neretko prepuštajući rivalu terensku inicijativu. U stanju su svih 90 minuta da lome otpor, a onda u poslednjem sekundu zadaju udarac. Onako kako to čine Nemci.

Slaba tačka CSKA je realizacija, berem je bila u prvom delu PRL, pa i u grupnoj fazi Lige šampiona, gde su „armejci“ dali osam golova, primili deset pogodaka i u sa tri remija u konkurenciji Mančester junajteda, Bazela i Benfike, kao treći na tabeli, zaslužili prestrojavanje u LE. Povratak Ahmeda Muse iz Lestera trebalo bi da reši taj problem, a njegova dva gola na nedavnoj generalnoj probi s španskim Elčeom (3:0) nacrtali su „metu“ Zvezdinim fudbalerima.

Teško da će tako „namazan“ sastav u Ljutice Bogdana hteti sve ili ništa, ali bez sumnje će znati da iskoristi i najmanji trenutak nepažnje domaćina, koji gori od želje da pred verovatno punim tribinama napravi iznenađenje u prvih prolećnih 90 minuta u Evropi posle četvrt veka. Samo da ga ne proguta plamen te želje.

Sudi Poljak Račkovski

Sutrašnju utakmicu sudiće Poljak Pavel Račkovski, od ranije poznat srpskim klubovima. Tačnije rečeno Partizanu, s obzirom da je držao pištaljku u njegovom porazu od od Bilbaa (0:2), i Vojvodini, jer joj je delio pravdu u izgubljenom duelu sa Sampdorijom (0:2). Račkovski, inače, retko sudi penale (na svakoj devetoj utakmici) i retko se maši crvenih kartona, a ovo će mu biti peti meč u aktuelnom izdanju LE. U susretima Estersund – PAOK 2:0, Ludogorec – Hofenhajm 2:1, Makabi – Astana 0:1 i Lion – Apolon 4:0 pokazao je 22 žuta kartona, ali nikoga nije isključio, niti svirao jedanaesterac.

Pripremni remiji

CSKA – Valerenga 0:0

CSKA – Horsens 2:2

Pjast Givice – CSKA 0:0

Nordjseland – CSKA 1:1

Elče – CSKA 0:3

Sovjetski timovi poželjni rivali

Računajući klubove iz svih republika bivšeg SSSR, Crvena zvezda je čak 40 puta u svojoj istoriji išla na taj deo evropskog istoka. I uglavnom dobro prolazila, jer statistika beleži 20 pobeda, 11 remija i devet poraza. Ovog leta i jeseni bivši kontinentalni i svetski prvak imao je posla sa ruskim Krasnodarom u trci za LE (3:2 u gostima, 2:1 kod kuće) i beloruskim BATE Borisovim u grupnoj fazi (1:1 u Beogradu, 0:0 u revanšu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari