Da bude dovoljno i kad ne ide 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Budimpešti Mađarsku rezultatom 1:0 (1:0) autogolom Žolta Nađa u 35. minutu u prvoj utakmici koju je ekipa selektora Dragana Stojkovića odigrala posle pet meseci i utakmice u Lisabonu u kojoj je obezbeđen direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Iako je u pitanju bio rezultatski nevažan meč Piksijeva reprezentacija Srbije još jednom je pokazala da plasman na Mundijal nije slučajan i da je proizvod promena u igri i mentalitetu koji je doneo čovek koji je ovu ekipu preuzeo pre godinu dana. Od kad je Dragan Stojković postao selektor reprezentacija Srbije odigrala je 11 utakmica, ostvarila devet pobeda i dva remija i na svakoj utakmici postigla gol.

Uprkos tome što rezultat nije bio u prvom planu, još jedna pobeda dodatno podiže samopouzdanje ovom timu pred početak takmičenja u Ligi nacija i Svetskom prvenstvu u Kataru. A do trijumfa, koji je mogao da bude i ubedljiviji da je sudija dosudio penal nad Mitrovićem dvadesetak minuta pre kraja, stigli su rutinski, uz potpunu kontrolu nad događajima na terenu.

– Odigrali smo veoma dobro, veoma ozbiljno, nismo nijednog momenta pomislili da potcenimo Mađarsku ili da smo došli ovde u šetnju. Jednostavno, igrači su dali, pa ne baš maksimum, ali ono što smo tražili. Jedna rutinska pobeda, bilo je prelepih akcija. Napravili smo i maksimalan broj izmena, svi su osetili travu ovog prelepog stadiona – rekao je posle utakmice Dragan Stojković.

U drugom poluvremenu, verovatno zbog velikog broja izmena, pao je tempo utakmice, igra je postala rastrzana, ali je Srbija u finišu propustila priliku i da ubedljivije trijumfuje.

– Iz mog ugla, mislim da je rutinska pobeda. Mogla je da bude izražena i sa većim brojem golova. Rezultat nije toliko bitan koliko utisak i shvatanje igre koju želimo da razvijemo u narednom periodu – izjavio je selektor reprezentacije Srbije.

Može se reći da je jedina loša stvar koja se dogodila na „Puškaš areni“ povreda štopera Strahinje Pavlovića, kojeg je u 55. minutu zamenio Stefan Mitrović. Zbog manjeg broja centralnih bekova koje ima na raspolaganju selektor je uveo Aleksu Terzića, levog beka, umesto Mateje Nastasića.

– Bilo je prinudnih izmena, koje su tražili igrači zbog prethodnog neigranja. Nismo želeli ništa da rizikujemo, jer za četiri dana imamo ponovo utakmicu. I momci s klupe su ostavili dobar utisak – objasnio je Stojković.

Kapiten Dušan Tadić prikazao je još jednu dobru partiju u nacionalnom timu, a posle njegovog centaršuta postignut je i jedini gol na utakmici.

– Nije bila neka utakmica, malo je i sudija seckao, nije znao gde se nalazi. Mogli smo neke šanse bolje da iskoristimo, kažu da je bio i čist penal. Kvalitet je na našoj strani, oni su pokušali da nas pritisnu. Mi smo mogli još bolje da odigramo, trebalo bi da zahtevamo od nas samih da igramo još bolje, iako je pobeda rutinska.

Tadić smatra da je Srbija pokazala da je bolja ekipa i da je razlika u golovima trebalo da bude veća.

– Imali smo neke situacije koje smo mogli bolje da rešimo – Mitrovićeva šansa, pa kada je Radonjić „gurnuo“, bio je penal. Trebalo je ranije da postignemo drugi gol i mirno privedemo meč kraju – izjavio je posle utakmice kapiten, i potom još jednom podvukao koliko se atmosfera u nacionalnom timu promenila od kako je Dragan Stojković postao selektor.

– Lepo je. Otkako je došao Mister atmosfera je fantastična, igra je odlična. Sve ide u najboljem redu. Treba da uživamo u igri i radimo ono što smo radili kroz cele kvalifikacije. I tada smo uživali u igri, igrali dobro, samo tako da nastavimo i idemo dalje – rekao je Tadić.

U utorak protiv Danske

Naredni prijateljski meč Reprezentacija Srbije igra u utorak u Kopenhagenu protiv Danske. Ekipa koja je među prvima obezbedila plasman na Mundijal, na poslednjem Evropskom prvenstvu prikazala je odlične partije, a na svom terenu su gotovo nepobedivi. Skandinavci su po sadašnjoj projekciji najjači tim po rejtingu u drugom šeširu žreba za mundijalske grupe

– Sve isto: da radimo, uživamo, da vidimo ko je bolji. Da pokažemo da smo mi bolji – izjavio je kapiten Dušan Tadić najavljujući ovu utakmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari