Da jednom krenemo iz plusa 1foto:FoNet Aleksandar Kokovic

Put do Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine je dug, nepredvidljiv i vodi preko dvomeča sa Austrijom, Moldavijom, Republikom Irskom, Gruzijom i Velsom.

Ko zna šta sve može da se desi do kraja kvalifikacija u grupi D – ali bi pobeda u startnom duelu sa Ircima, 5. septembra u Beogradu, mogla da raširi krila fudbalskim reprezentativcima Srbije u borbi za povratak na veliku scenu, gde ih nema još od Mondijala u Južnoj Africi 2010. godine.

– Odavno sam u A timu, iza mene je nekoliko kvalifikacionih ciklusa, mnogo mečeva i, na žalost, samo jedan plasman na veliko takmičenje, tako da dobro znam koliko je važno početi pobedom. Mi smo, nekako, uvek kretali iz minusa, i morali da jurimo rivale. Još kada ti se dese „Đenova i Albanija“ i sve što je išlo uz njih (dva prekinuta meča i oduzimanje bodova, prim. aut.), onda ni kasnije dobro urađene stvari ne mogu da te odvedu do željenog cilja – iskren je krilni vezista ruskog CSKA Zoran Tošić, koji domaćinima SP ne uspeva da pruži adekvatan odgovor na najčešće mu postavljano pitanje „kako reprezentacija s toliko odličnih igrača u jakim evropskim klubovima ne igra velika takmičenja“.

Tošić za sebe kaže da je izraziti optimista pred meč sa učesnikom osmine finala nedavnog šampionata Evrope u Francuskoj, „jer nam više odgovaraju ostrvske selekcije nego rivali poput Azerbejdžana i Gruzije, na primer“, a isto misli i desni bek našeg nacionalnog tima i španskog Viljareala Antonio Rukavina.

– Sa stručnim štabom smo dobro proučili vrline i mane Iraca. Kao i većina ekipa sa Ostrva forsiraju igru dugim loptama, s mnogo vazdušnih duela i trčanja. Vrlo su borbeni, istrajni do poslednjeg minuta i znaju da igraju na rezultat. Sigurno im nećemo uzvratiti istim stilom, ali bićemo vrlo ofanzivni. Koliko god da dođe navijača nadam se da će otići zadovoljno našom igrom i rezultatom. Jako nam je potreban uspešan start.

Od Aleksandra Mitrovića očekuje se da bude „udarna igla“ u napadu, u novoj formaciji 4-3-3, na kojoj Slavoljub Muslin insistira od početka selektorovanja.

– Mislim da bi trebalo da forsiramo trčanje iza njihove zadnje linije, koju vidim kao slabiji deo tima. Ja prvi. Nemam tremu, ne osećam poseban pritisak. Samo sam željan fudbala, nadigravanja i golova. Nadam se da će navijači imati šta da vide i čemu da se raduju na startu kvalifikacija, iako smo puno puta izneverili njihova očekivanja – veruje u bolje dane za srpski reprezentativni fudbal centarfor NJukasla, koga su povreda i suspenzija na neko vreme odvojili od prvog tima člana Čempionšipa, pa je poslednje kvalitetne role imao u dresu „orlova“, na prolećnim prijateljskim mečevima.

Huavej novi sponzor

Sponzorski pul Fudbalskog saveza Srbije od juče je jači za renomiranu kinesku multinacionalnu kompaniju Huavej, čiji su telekomunikacioni proizvodi i usluge dostupni u više od 170 zemalja, a njihova proizvodnja i distribucija mobilnih telefona bili treći na svetu 2014. godine. Huavej od ranije ima partnerske ugovore sa klupskim velikanima poput Bajerna, Atletiko Madrida, Arsenala, Galatasaraja i Pari Sen Žermena, ambasador im je sjajni poljski golgeter Robert Levandovski, a njihov ogranak u Srbiji ovim putem želi da pruži podršku FSS u jačanju fudbala u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari