Da li Bahar zna da je Katai dao šest golova Partizanu? 1foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

U pripremi taktike za večiti derbi Barak Bahar ne bi smeo da zanemari činjenicu da u ekipi ima i fudbalera koji je na 15 utakmica protiv Partizana za Crvenu zvezdu dao šest golova. Neće ta činjenica pogurati Aleksandra Kataija do pozicije startera posle propuštanja priprema, ali mogla bi da odredi izbor izmena izraelskog stručnjaka.

Pred večite derbije i sve jače utakmice Crvene zvezde u minule tri sezone, ne samo da se nije postavljalo pitanje hoće li Katai igrati, nego su od njega bila najveća očekivanja. Situacija se promenila ovog leta, novi trener i uprava poželeli su fizički jače igrače u ofanzivi, a najbolji strelac ekipe je odsustvom zbog povrede leđa ispao iz kombinacija za prvih 11, prenosi Sport klub.

Velika je šteta da Katai nije uspeo da uđe u borbu za pokazivanje i sebi i drugima da majstorstvo u klubu kao što je Zvezda može da ima prednost u odnosu na fizikalije, pa učinkom na treninzima sruši sve osnovne planove Bahara da ga preseli na klupu ili „Magiko“ uopšte i ne bude u klubu od jula ili avgusta.

Već na prvoj kontrolnoj utakmici u Užicu Katai je dobio udarac u leđa prilikom postizanja golam verovatno nije očekivao da će problem biti toliko ozbiljan. Propustio je zatim kompletan rad do starta šampionata, morao slabijim ritmom.

Bahar je Kataija prvi put ove sezone poslao na teren u finišu meča sa Čukaričkim, navijači su to oduševljeno dočekali, ali nisu dobili i majstoriju makar za izjednačenje. Videlo se da je pauza ostavila veliki trag. Na „Etihadu“ ga Izraelac nije ni uvodio u igru…

Logično je da Bahara ne zanimaju stare zasluge, ali njegov problem je što mu stvaranje nove koncepcije ne ide baš dobro. Zbog toga bi morao da razmisli i da se u timu prepunom stranaca, koji ne razumeju specifičnosti srpskog fudbala, oslanja i na one koji su u tom ambijentu pokazali i snalažljivost i klasu.

Katai je u poslednje dve sezone bio najbolji strelac Crvene zvezde, a u takmičarskoj 2021/22. na četiri utakmice protiv Partizana postigao je četiri gola. Prvo je sprečio poraz u Humskoj, pa blistao na „minus pet“ na Marakani februara 2022, a u finalu Kupa Srbije na meču sa crno-belima režirao šou sa dva pogotka.

Kao igrač Crvene zvezde, Katai ima samo jedna poraz na 15 utakmica protiv Partizana. I to na debiju u jesen 2014, kad mu je trener Nenad Lalatović ukazao šansu u poslednjih deset minuta, zbog činjenice da je bio nespreman za start posle dolaska iz Olimpijakosa.

Prvenac u večitim derbijima Katai je upisao u septembru 2015, sjajnim udarcem pečatirao je pobedu od 3:1 ekipe trenera Miodraga Božovića. Kod Grofa je pokazao šta sve može, nametnuo se kao lider tima i u avgustu 2016. prešao u španski Alaves.

Vratio se u leto 2020. i startovao u svakom večitom derbiju, a sada će šansu čekati sa klupe. Videćemo da li učinak Kataija protiv Partizana nešto znači Baharu ili će kao i na „Etihadu“ uvoditi Kangvu pre vlasnika „desetke“…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari